Logo

Marinader

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Marinader 

 
Marinering er en metode til at forberede fx kød og ikke mindst til at forstærke smagen. Kødet bliver også mere mørt.
Basis for en marinade kan være rød- eller hvidvin, et surmælksprodukt, citrussaft eller øl, ofte tilsat lidt olie. Juice og cider er også fine væsker til marinade.
Soya og forskellige krydderier plejer også at indgå.

 
Tiden varierer alt efter hvad det er, der skal marineres. Hele stykker kød, fx en steg, kræver et døgn for at smagen kan nå at trænge igennem. Koteletter, bøffer, spid eller kyllingestykker kan marineres fra 2 til 12 timer.

 
Marineringen skal foregå i køleskabet. Før stegning eller grillning skal det marinerede kød stå i stuetemperatur ca 30 min. Så er det lettere at beregne stegetiden.

 
Hvad kan marineres?
Alle typer kød kan marineres. De stykker, som egner sig til grill-stegning, er som oftest også gode at marinere.
Kyllingestykker er gode at marinere. Eftersom en hel kylling har en så uregelmæssig form, er det bedst at partere den i stedet for at marinere den hel.
Fisk og forskellige grønsager er også gode at lægge i marinader. Blandede spid med kød og grønsager eller portionsspid med bacon, pølser, kød og grønsager er også velegnede.

 
I skål eller plastpose
Læg det, som skal marineres på et fad (helst af porcelæn, glas eller rustfrit stål) eller i en plastpose (gerne dobbelte, hvis den nu skulle være utæt).
Hæld marinaden i. Dæk skålen til/bind posen til. Læg den i køleskabet.
Vend stykkerne i marinaden så alt får smag. Bruger du pose skal den vendes et par gange undervejs.

 
Marinader Marinader

Lys urtemarinade

Passer fint til kylling, koteletter, skinke schnitzler, lam og fisk.
Friske krydderurter som fx estragon, basilikum, rosmarin, mynte eller kørvel giver marinaden mere smag. Marinaden kan bruges til tynde skiver af kød eller blandede spid. Her lægges koteletter i fad. Hæld marinaden over og lad det trække i køleskabet ca 2 timer.

 
# Ingredienser
½ dl æblecider
½ dl olie
2 fed hvidløg, knuste
1 tsk urtesalt eller salt
¼ tsk sort peber
1 tsk tørrede krydderurter eller frisk hakkede blade
fx (rosmarin, mynte, estragon eller kørvel).

 
* Fremgangsmåde
Bland alle ingredienserne.
Stød krydderurter i en morter, så udvikles smagen bedre.
Lad marinaden stå 5-10 min før den hældes over eller bruges til at pensle med.

 
Marinader Marinader 

Mørk grillmarinade

Passer til kylling, oksekød, som T-bone steak, revelsben, spid med kød og grønsager, oksekød i tern og hele stege.
Mørk grillmarinade har soya som hovedingrediens, både for farvens og smagens skyld. Farin og kraftige krydderier såsom ingefær, hører også til.
Mørk grillmarinade er god at pensle på det, som skal marineres. fx som her et spid med en blanding af kød og grønsager.

 
# Ingredienser
2 spsk kinesisk soya
½ dl olie
1 tsk frisk eller stødt ingefær
½ spsk mørk farin
½ dl sherry
2-3 stænk engelsk sauce

 
* Fremgangsmåde
Pisk alle ingredienserne godt sammen. Lad det trække 5 min.
Hæld marinaden over eller brug den til at pensle med.

 
Marinader Marinader

Vin- og ølmarinade

Her er opskrifter på to marinader, som passer til hele stege og kød i tern.

 
VINMARINADE
Vinmarinade har rødvin som hovedingrediens. Vineddike eller husholdningseddike kan også indgå - specielt hvis du skal tilberede en sursteg.

 
# Ingredienser
ca 1 kg kød
3-4 dl rødvin
1 gulerod, skrællet og i skiver
2 løg, pillede og i skiver
1 porre, strimlet
1 stykke rodselleri, skrællet og skåret i tern
2 laurbærblade
8-9 hele hvide peberkorn

 
* Fremgangsmåde
Bland ingredienserne til marinaden og hæld den over kødet.

 
ØLMARINADE
Ølmarinade er god til oksekød, især hele stege som lægges i en større mængde væske sammen med grønsager og krydderier.

 
# Ingredienser
ca 1 kg kød
7 dl pilsner eller porter
½ dl eddike
1 dl sukker
2 rødløg
2 laurbærblade
3 dl tern af gulerod
2 dl tern af rodselleri
½ dl strimlet porre
½ tsk hvide peberkorn
6-8 hele nelliker
10-12 enebær

 
* Fremgangsmåde
Bland ingredienserne til marinaden og hæld den over kødet.

 

Se alle de bedste opskrifter med Marinade

 
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 7.324 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her