Logo

At forberede og tranchere helstegt fjerkræ

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

At forberede og tranchere helstegt fjerkræ
 

Både vild- og tamfugle har let, magert og velsmagende kød.

En helstegt fyldt fugl, fx kylling, er nem at anrette. Der findes mange tilberedningsmetoder,
og serveringen med tilbehør kan varieres.

 
At optø frossent fjerkræ:
Fuglen bør optøs inden tilberedningen. Kødet bliver allerbedst hvis den får lov at tø langsomt op i køleskabet ½-1 døgn, afhængig af fuglens størrelse. Ved stuetemperatur tør en fugl på 1 kg i løbet af 5-6 timer. I koldt vand i plastposen tager det ca 3 timer. I mikroovnen på laveste effekt ca 20 min.
Optø ikke fuglen længere end til du kan fjerne posen med indmad fra fuglens bug. Optøet fjerkræ bør tilberedes straks.

 
OBS! Rengør altid skærebræt og redskaber grundigt når du har arbejdet med rå kylling!

 
At stege i ovn:
Gør kyllingen i stand og læg den i et ovnfast fad. Pensl med smeltet smør eller olie. Drys med salt, peber og krydderier efter smag.
Steg nederst i en 200 °C varm ovn 45-60 min. alt efter fuglens størrelse. Lav et snit ved lårbenet for at kontrollere at kødet er gennem stegt og kødsaften helt klar.

 
At stege i gryde:
Gør kyllingen i stand. Opvarm fedtstoffet i en stegegryde. Læg kyllingen i med den ene brystside nedad. Dæmp varmen og brun kyllingen på alle sider, så den bliver jævnt gylden. Drys med krydderier og læg kyllingen på ryggen. Spæd med lidt bouillon, vin eller vand. Læg indmaden (lever, kråse, hjerte og hals) i gryden.
Braiser fuglen under låg ved svag varme 50-60 min. Tag fuglen op og lad den hvile under folie ca 10 min inden den trancheres.

 
At grille i ovn:
Gør kyllingen i stand.
Sæt den på et spid og gør den godt fast. Pensl med en god marinade.
Grill kyllingen ved 225 °C ca 40 min med roterende spid.
Pensl et par gange undervejs.

 
At koge:
Kogt høne med karrysauce var tidligere en meget almindelig søndagsmiddag. Og den er stadig dejlig, men vi foretrækker nok en stor kylling.
Læg kyllingen i en ikke alt for stor gryde, og kog den i vand, bouillon eller vin sammen med løg, gulerod, persille og krydderier. Fuglen kan evt. blancheres i kogende vand et par minutter. Dette vand hælder du væk og tilsætter nyt koldt eller varmt vand. Ved at blanchere får du en klarere bouillon som er fin til sauce eller suppe.
Lad ikke kyllingen bulderkoge, men simre sagte under låg i ca 40-60 min.

 
HVOR MANGE PERSONER RÆKKER FUGLEN TIL?
 
Fugl                               Personer
Stor kalkun, 4-5 kg         10-12
Minikalkun, 3 kg             6-8
Stor kylling, 1,5-2 kg      4-6
Kylling, 0,9-1,2 kg          3-4
Gås, 4-5 kg                   8-10
And, 1,5-2 kg                 3-4
Vildand, 0,5-0,7 kg         2-3
Fasan, 0,8-1,2 kg           3-4
Perlehøne 0,4-0,6 kg       1-2
Rype, 0,4-0,5 kg            2-3
Due, 0,3-0,4 kg               1


At forberede og tranchere helstegt fjerkræ 

1. Skyl fuglen og tør den med køkkenrulle.
Gnid den indvendigt med salt og peber.
Fyld den evt. med frugt (æbler, ferskner, svesker) og persille.
Fold vingerne om på ryggen.

 
At forberede og tranchere helstegt fjerkræ 
2. For at fuglen skal holde faconen er det en god ide at binde den op med bomuldsgarn, ca 1m.
Fold det på midten og laven løkke.
Tråd den om halsskindet og læg trådender på rygsiden over vingerne og op i lårleddet.


At forberede og tranchere helstegt fjerkræ 

3. Snør under og rundt om lårbenene.
Fortsæt en omgang rundt om gumpen.
Bind til med et par knuder.
Det er bedst, hvis snoren ikke ligger over brystet.
Det gør, at brystskindet sprækker.


At forberede og tranchere helstegt fjerkræ 

4. Steg fuglen i ovn eller gryde.
Parter den med en meget skarp kniv.
Lav et snit i lårleddet og skær det igennem.
Bræk lår og vinger af


At forberede og tranchere helstegt fjerkræ 

5. Lavet lige snit fra vingens plads og ind mod brystbenet.
Skær derefter langs med brystbenet nedad/udad til brystfileten er fri.
Gentag på den anden side.


At forberede og tranchere helstegt fjerkræ 

6. Skær brystfileterne i cm-tykke lidt skrå skiver.
Så kan de let samles og lægges tilbage på kyllingeskroget eller anrettes smukt på et fad sammen med lår og vinger.

 

Se alle de bedste opskrifter med Kylling

 
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 5.880 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Tilmeld nyhedsmail her

Nyeste kommentarer

Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?
Effektiv reklame - klik her