BRØD OG BOLLER BAGER MAN SOM REGEL MED GÆR.
En gærdej må ikke blive for tør og stiv. Der er forskel på,
hvor meget væske mel kan 'suge'.
Hold derfor ca 1 dl mel tilbage, og ælt det i til sidst, hvis det er
nødvendigt.
Ælt dejen grundigt.
Det gør, at brødet og bollerne bliver mere luftige, og det
giver en god konsistens og smag.
Brug kræfter, og ælt dejen grundigt.
Skub med håndroden, og rul dejen sammen igen - ælt mindst
200 gange.
Brød og boller smager af mere, hvis man bruger mindre gær og
lader dejen hæve længe - evt.
i køleskab.
Når du har formet bollerne eller brødene, bliver de
flottest, hvis de får lov til at hæve på bagepladen i mindst ½ time.
Sæt boller og små brød i en opvarmet ovn.
Sæt større brød i en kold ovn.
Vær sikker på, at brød og boller er bagt færdige, før de
bliver afkølet. Bank på undersiden af
brødene, hvis det lyder hult, er de færdige.
HVAD GIK GALT?
HVIS DEJEN IKKE HÆVER, var væsken måske så varm, at gærens
celler døde og dermed ikke
kunne arbejde i dejen.
HVIS DEJEN KUN HÆVER LIDT, kan det skyldes for kold væske,
eller at dejen har stået til
hævning et koldt sted og skal have mere varme, før gæren kan arbejde.
HVIS DEJEN ER TUNG OG FAST, er der sikkert kommet for meget
mel i. Dejen skal være smidig
og ikke klæbende. Man skal ikke tilsætte alt melet på en gang, men lidt ad
gangen.
HVIS BRØDET ER BLEVET KLÆGT, har det ikke bagt længe nok.
HVIS BRØDET SPRÆKKER I SKORPEN, har det ikke hævet længe
nok, efter at det blev formet.
HVIS BRØDET ER TØRT OG SMULDRENDE, kan det skyldes, at der
er for meget groft mel i.
HVIS BRØDET ER FOR TUNGT OG MASSIVT, kan der være brugt for
meget surmælksprodukt eller
for meget fedtstof.
SÅDAN LAVER DU BRØD AF GÆRDEJ
A Smuldr gær i vand eller mælk
B Rør noget af melet i sammen med salt. Rør mere mel i.
C Ælt dejen brug håndroden, skub dejen frem,
og fold dejen sammen.
D Ælt mindst 200 gange, til dejen bliver glat og smidig.
Læg et rent viskestykke over skålen, og lad dejen hæve.
E Når dejen har hævet, skal den æltes igennem igen.
Form brødet. Bred dejen ud i en firkant. Tril firkanten sammen.
F Tryk kanten godt sammen under neden af brødet.
Se bageopskrifter for børnekokke:
Hvedebrød
Morgenboller
Flute
Burgerboller
Franskbrød
med birkes
Se alle opskrifter Også for
børnekokke