Logo

Den gode brødbager – også for børnekokke

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Den gode brødbager – også for børnekokke 

 
BRØD OG BOLLER BAGER MAN SOM REGEL MED GÆR.
En gærdej må ikke blive for tør og stiv. Der er forskel på, hvor meget væske mel kan 'suge'.
Hold derfor ca 1 dl mel tilbage, og ælt det i til sidst, hvis det er nødvendigt.
Ælt dejen grundigt.
Det gør, at brødet og bollerne bliver mere luftige, og det giver en god konsistens og smag.
Brug kræfter, og ælt dejen grundigt.
Skub med håndroden, og rul dejen sammen igen - ælt mindst 200 gange.
Brød og boller smager af mere, hvis man bruger mindre gær og lader dejen hæve længe - evt.
i køleskab.
Når du har formet bollerne eller brødene, bliver de flottest, hvis de får lov til at hæve på bagepladen i mindst ½ time.
Sæt boller og små brød i en opvarmet ovn.
Sæt større brød i en kold ovn.
Vær sikker på, at brød og boller er bagt færdige, før de bliver afkølet. Bank på undersiden af
brødene, hvis det lyder hult, er de færdige.

 
HVAD GIK GALT?
HVIS DEJEN IKKE HÆVER, var væsken måske så varm, at gærens celler døde og dermed ikke
kunne arbejde i dejen.

 
HVIS DEJEN KUN HÆVER LIDT, kan det skyldes for kold væske, eller at dejen har stået til
hævning et koldt sted og skal have mere varme, før gæren kan arbejde.

 
HVIS DEJEN ER TUNG OG FAST, er der sikkert kommet for meget mel i. Dejen skal være smidig
og ikke klæbende. Man skal ikke tilsætte alt melet på en gang, men lidt ad gangen.

 
HVIS BRØDET ER BLEVET KLÆGT, har det ikke bagt længe nok.

 
HVIS BRØDET SPRÆKKER I SKORPEN, har det ikke hævet længe nok, efter at det blev formet.

 
HVIS BRØDET ER TØRT OG SMULDRENDE, kan det skyldes, at der er for meget groft mel i.

 
HVIS BRØDET ER FOR TUNGT OG MASSIVT, kan der være brugt for meget surmælksprodukt eller
for meget fedtstof.

 
SÅDAN LAVER DU BRØD AF GÆRDEJ

 

Den gode brødbager – også for børnekokke 
A Smuldr gær i vand eller mælk


Den gode brødbager – også for børnekokke 

B Rør noget af melet i sammen med salt. Rør mere mel i.


Den gode brødbager – også for børnekokke 

C Ælt dejen brug håndroden, skub dejen frem,
og fold dejen sammen.


Den gode brødbager – også for børnekokke 

D Ælt mindst 200 gange, til dejen bliver glat og smidig.
Læg et rent viskestykke over skålen, og lad dejen hæve.


Den gode brødbager – også for børnekokke 

E Når dejen har hævet, skal den æltes igennem igen.
Form brødet. Bred dejen ud i en firkant. Tril firkanten sammen.


Den gode brødbager – også for børnekokke 

F Tryk kanten godt sammen under neden af brødet.

Se bageopskrifter for børnekokke:

Hvedebrød

Morgenboller

Flute

Burgerboller

Franskbrød med birkes

 
Se alle opskrifter Også for børnekokke

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 655 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Prøv
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad hedder USA’s næste præsident?




Effektiv reklame - klik her