Logo

Grønsager info

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Grønsager info 

 
Der er mange gode grunde til at spise grønsager til hvert måltid. Foruden den herlige smag og friskhed de står for i madlavningen, indeholder de meget næring i forhold til energiindholdet.
Desuden giver de os rigeligt med fibre, som hjælper os med at holde maven i orden.

 
Grønsagernes inddeling
Ikke alle grønsager er grønsager, selvom vi i daglig tale let generaliserer. Der findes to hovedgrupper: Grønsager og rodfrugter.
Man kan sige, at grønsager vokser over jorden og rodfrugter under jorden. Grønsagerne deles ind i grupper, alt efter hvilken del af planten der bruges.
• Bladgrønsager, fx sølvbede, spinat, hvidkål og andre slags kål.
• Stilkgrønsager, fx bladselleri.
• Blomstergrønsager, fx blomkål og broccoli.
• Grønsagsfrugter, fx peberfrugt, tomat, squash og aubergine.
De behandles her i et særskilt afsnit.


Grønsager info 

Kålfamilien har mange medlemmer. Her et lille udvalg. øverste række: Savoykål og hvidkål. Nederste række: Rødkål, kålrabi og kinakål.

 
Kål
• Blomkål består af mange små blomsterknopper samlede om stokken. Blomkål er rig på C-vitamin, også i bladskafterne, så anvend dem så meget som muligt.
Den findes hvid og grøn, er dansk og importeret.

 
• Broccoli er i slægt med blomkål. Skaftet og den uudsprungne blomsterstand kan bruges.
Frisk broccoli har kort holdbarhed.
Den er meget velegnet til frysning.
• Rosenkål består af små grønne hoveder som vokser ud i bladhjørnerne på planten. De gulner
ved udtørring. Den er frostbestandig.
Den kan købes i september-december, resten af året importeres den.
• Grønkål består af mørkegrønne, kraftige blade som tåler frost. Kan høstes ved vintertide og er fin at fryse ned. Rig på jern, karotin og C-vitamin.
• Kinakål har langstrakte, sprøde og lyst farvede blade.
• Savoykål har løst samlede, grønne blade. Spidskål er en art hvidkål med spidse hoveder.
• Hvidkål er vor mest almindelige kålsort. Alt efter høsttiden kaldes den sommer- eller vinterkål.
• Rødkål har en blårød farve. Formen minder om hvidkål.
• Kålrabi består af den opsvulmede stilk. Skallen er grøn til violet med mærker efter bladene. Kålrabi anvendes naturel i salater, og kogt i supper, gratiner og gryderetter, samt som tilbehør til kød- og fiskeretter.


Grønsager info 

Nælder (øverst til venstre) renser du med en saks. Brug plantens spæde topskud.
Frisk spinat (øverst til højre) er lækkert i salater, men kan tilberedes på andre måder.
Sølvbede (nederst) er i slægt med spinaten. Bladene kan bruges på samme måde.
 
Nælder
Nælderne vokser vildt. Det er frem for alt bladenes spæde topskud hos almindelig brændenælde som anvendes:
Bladene bør skylles godt.
De anvendes i supper og stuvninger og er fine at fryse.

 
Spinat
Spinat forekommer mest frossen. Spæde, friske spinatblade i salater er en delikatesse, men det er også godt at smørstege dem. Frossen spinat gør sig bedst i stuvninger, supper og ovnretter.

 
Sølvbede
Sølvbede er en bladgrønsag med gamle aner. Den har store, grønne blade med kraftig hvid stilk.
Bladene anvendes som spinat. De har kort holdbarhed. Sølvbede bruges i suppe og stuvning, spæde blade i salater. Stilkene kan bruges som kogt grønsag.

 
Rigtig opbevaring
Bladgrønsager opbevares i en stor plastpose eller dåse med låg, nederst i køleskabet. Bladene må ikke tørre ud, for så bliver de slappe. Slap salat kan blive sprød igen, hvis den et øjeblik lægges i isvand. Kålhoveder holder længe i køleskabet. Dæk evt. snitfladen med plastfilm så den ikke tørrer ud. Stop ikke hele hovedet i en plastpose. Hvis det pakkes for tæt, er der risiko for, at det rådner.


Grønsager info 

Et udvalg af salatsorter. Øverste række: Lollo rosso og escarolsalat.
Mellemrækken: Egeblads- og ruccolasalat.
Nederst: Rosesalat, romaine- og endivesalat.

 
Salat
Den botaniske betegnelse for alle de forskellige sorter er salat, men de har i daglig tale mange navne. Grøn salat og icebergsalat bruges mest.

 
• Romainesalat har mørkegrønne, langstrakte blade i løse hoveder. Den har mild smag og importeres fra Italien.
• Egebladssalat består af mørkegrønne blade som skifter farve til rødbrunt. De har mild smag.
Dyrkes i Danmark, men importeres også.
• Lollo Rosso har rødbrune, krusede blade. Mild smag. Dyrkes i Danmark, men importeres også.
• Endivesalat findes i en "knyttet" gul og en lidt "løsere" rød variant. Bitter, krydret smag. Importeres fra bl.a. Belgien og Holland.
• Escarolsalat har store hoveder med krusede blade.
• Friseescdat har smalle, fligede blade. Bitter smag. Importeres fra Italien.
• Rosesalat har små hoveder med rødlilla blade. Den importeres fra Italien.
• Ruccolasalat er små, friske blade med let bitter smag. Dyrkes i krukker.

 
Lette at anvende
Brug alle salatsorter i salater, gerne flere typer blandede og som pynt. En del sorter passer i varme retter med kort tilberedning eller skal blandes i i selve serveringsøjeblikket.

 
Bladselleri
Bladsellerien har velsmagende, sprøde stilke samlede i et bundt.
Bruges naturel i salater og som tilbehør til drinks. God også i gratiner, supper og gryderetter.


Grønsager info 

Fjern skadede dele på bladselleri, sølvbede og fennikel. Del stilkene og skyl dem.
Træk de grove tråde af selleri- og sølvbedestilkene så er de lettere at tygge.


Grønsager info 

Fjern visne og grove blade. Skyl faste hoveder udenpå, og på de løse hoveder skiller du bladene ad. Endiveblade bliver sprøde når de ligger en tid i isvand.

 
Se også Grønsagsfrugter info

Se alle de bedste opskrifter med Grønsager

 

 
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 6.400 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her