Logo

Krydderurter info

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Krydderurter info 

 
Et par potter med forskellige krydderurter i vindueskarmen er både en praktisk og dekorativ ting. Lidt frisk basilikum, timian og oregano er herligt at kunne drysse over sin "hentepizza", især når det er egen avl. Og hvad med lidt karse og purløg til madpakkerne?

 
Milde krydderurter
Krydderier er betegnelsen for friske, tørrede, hele eller pulveriserede plantedele. Alle indeholder de aromatiske stoffer.
Gruppen af urtekrydderier og kryddergrønsager har alle det til fælles, at smagen er fin, og oftest ganske mild. Det gør, at du kan være generøs, især med de friske krydderurter og -grønsager, når du bruger dem i madlavningen.

 
Urtegården
Krydderurter har meget gamle aner. I klosterhaverne var det almindeligt med en særlig krydderurtehave. Man havde stor viden om de forskellige planters egenskaber. Oftest drejede det sig om planternes brug i medicinsk sammenhæng. Men også mange fine likører har sin oprindelse i klostrene og har fået sin fine smag fra urterne der.
Moderne krydderurter, som fx oregano, har en lang tradition her i landet. Oregano er vild merian, som findes i vore kratskove. Det er en meget anvendelig urt.

 
Rigtig opbevaring
Krydderurter ødelægges af varme, lys og fugtighed. Derfor er det uklogt at opbevare dem i klare glas over komfuret.
Krydderurter bryder sig heller ikke om langvarig opvarmning. Da ødelægges aromaen let.
Smuldr eller stød de urter du skal bruge og tilsæt dem mod slutningen af tilberedningen.

 
Tørring af krydderurter
Citronmelisse, estragon, enebær, kørvel, merian, forskellige slags mynte, rosmarin, salvie og timian egner sig fint til at tørre.
Høst dem tidligt på dagen, når solen skinner, ikke i regn. Krydderurterne skal være tørre.
Hold sorterne hver for sig. Læg dem luftigt på en bageplade. Stil den ind i en varmluftsovn ved 40-50 °C, 2-4 plader kan tørre samtidig.
Tørretiden varierer med kryddersort, hvor meget vand der er i planten og bladenes tæthed.
Opbevar urterne tørt i en aromatæt dåse/glas.

 
Ved madlavning smuldrer du de tørrede urter til et pulver og drysser det i maden. De anvendes på samme måde som industritørrede krydderurter.

 
Kryddergrønsager
Kryddergrønsager har en så udpræget smag, at de oftest anvendes som krydderi. Hertil hører dild, persille, purløg, peberrod og karse. De er lette at dyrke i haven. Frøene kan sås på vat, på et fad, og spirer på et døgn. Vattet skal hele tiden være fugtigt.

 
Estragon er urten til eddike, sennep og bearnaisesauce. Også godt til kylling.

 
Koriander er godt til svinekød, men også i brød, desserter og risretter.

 
Basilikum passer fint til de fleste grønsagsretter. Den bruges flittigt i tomatretter og pizza.

 
Kørvel passer til kartoffel- og grønsagsretter.

 
Merian kommes i ærtesuppe og hjemmelavede pølser.

 
Mynte findes i flere sorter. Grøn mynte passer til mintsauce.
Pebermynte og krusemynte er til gelé, æbledesserter og frugtsorbeter. Eller i kolde drikke.

 
Rosmarin er godt til retter med lam og svinekød.

 
Oregano er urten til pizza, grillet lam og tomatretter. God sammen med basilikum.

 
Salvie fjerner fed smag. God til gås og and og svinekød, men også til kalv.

 
Timian er god til gule ærter, i kødretter og fiskesupper.

 
Citronmelisse er til desserter, både i og som dekoration.
 
Laurbærblad bruges ved kogning af kød, fisk, pølse og sylte, samt patéer og til eddikesyltning.

 
Dild sætter smag på kolde saucer af mayonnaise og cremefraiche. God til nye kartofler, kogning af krebs og syltning.

 
Persille, kruset eller glat bruges til næsten alt.

 
Karse er god til salatsauce, kogte grønsager, kartofler eller på smørrebrød.

 
Peberrod er godt til kød, fisk og saucer til sprængt fjerkræ.

 
Purløg passer til silderetter, salater og kolde saucer.

 
Bouquet Garni
Ofte skal du komme en krydderbuket i fiske- eller kødretten under tilberedningen.
Enkelte eller flere urter bindes da sammen med ufarvet bomuldssnor.


Krydderurter info 

Estragon, koriander og basilikum


Krydderurter info 

Kørvel, merian og mynte


Krydderurter info 

Rosmarin, oregano og salvie


Krydderurter info 

Timian, citronmelisse og laurbær


Krydderurter info 

Dild, persille, karse, peberrod og purløg


Krydderurter info 

Bouquet Garni

 

Se alle de bedste opskrifter med Krydderurter

 
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 9.195 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Takeaway
Når du spiser take-away, hvad er det så?
Effektiv reklame - klik her