Logo

Mayonnaise og kryddersmør

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Mayonnaise og kryddersmør 

 
Med foodprocessor eller blender er det nemt at tilberede sin egen mayonnaise. Grundmayonnaise holder sig 1-2 måneder i køleskabet og kan bruges til mange slags saucer, eller som den er på fx en rejemad.
Aromasmør - med urter og andre krydderier - er også noget som sætter prikken over i'et på tallerkenen!


Mayonnaise og kryddersmør 

Med foodprocessoren er det let at lave mayonnaise. Start med at komme æg og krydderier i skålen. Start maskinen og tilsæt så olien i en fin, langsom stråle gennem røret.

 
Mayonnaise
Det vigtige for en god mayonnaise er, at alle ingredienser har samme temperatur. Æg, sennep, vineddike og olie bør stå fremme en tid, så de tempereres. Du må også tilsætte olien med forsigtighed.
Her er blenderen en stor hjælp, du tilsætter olien i en jævn stråle, mens maskinen kører. Det er sværere både at tilsætte olien jævnt og samtidig røre i hånden.

 
Ingredienser
Æg, krydderier (som sennep), salt, peber, vineddike og olie er hovedingredienserne i en mayonnaise. Æggene skal hjælpe med at binde sammen. Men disse ingredienser er følsomme overfor hinanden, hvilket gør at mayonnaise let skiller.
Hvis mayonnaisen skiller, kan du prøve med lidt ekstra sennep.
Hvis det ikke hjælper, starter du forfra med en æggeblomme og pisker den i den skilte mayonnaise lidt ad gangen.

 
# Grundopskrift (4 dl)
2 æggeblommer
1 tsk sennep, helst fransk
¼ tsk salt
¼ tsk hvid peber
1 spsk vineddike eller
1½ spsk citronsaft
3½-4 dl olie
*
Hæld æggeblommer, sennep, eddike og krydderier i blenderen.
Start maskinen og tilsæt olien i en fin stråle gennem låget.
Bliver den for tyk kan du tilsætte lidt vand.


Mayonnaise og kryddersmør 

Mager mayonnaise kan du få ved at "spæde" den med fløde/cremefraiche/ymer eller en kogt vandcreme. Når den er kølet af, rører du den i mayonnaisen.

 
Magere mayonnaise
Bland 2 dl flødeskum, cremefraiche eller ymer i mayonnaisen.
Eller start med at koge en vand-creme af 1½ dl vand og 2 tsk kartoffelmel.
Lad det køle af og bland mayonnaisen med cremen.

 
Mayonnaise-saucer

 
Grøn mayonnaise - sauce verte
Godt til kogt, røget og stegt fisk, skaldyr og hamburgerryg.
Mayonnaise med hakket, dampet spinat, fintklippet purløg, dild eller persille og evt. 2 tsk estragon.

 
Svensk sauce
Godt til skinke og hamburgerryg.
Mayonnaise (2 dl) med 2-3 spsk æblemos, ½-1 spsk reven peberrod og ½ spsk sennep.

 
Tatarsauce
Godt til kogt eller røget laks, fiskefars og skaldyr.
Mayonnaise med fintklippet purløg, finthakket dild, estragon, kørvel og flødeskum.


Remouladesauce
Til kogt, stegt, friteret fisk eller skaldyr.
Mayonnaise med persille, kørvel, estragon, hakket kapers, hakkede syltede agurker og lidt ansjosvæde. Kom evt. lidt fløde eller cremefraiche i.

 
Rhode Islandsauce
Til kogt fisk og skaldyrssalater.
Mayonnaise med chilisauce, flødeskum eller cremefraiche, cognac og sherry.


Mayonnaise og kryddersmør 

Krydderier og tilbehør bestemmer hvilken type aromasmør du får.
Øverst til venstre - paprikasmør. Øverst til højre - ansjossmør.
Nederst til venstre - appelsinsmør. Nederst til højre - urtesmør.

 
Aromasmør
Aromasmør bruges som krydderi og erstatter sauce til stegt kød.
Hvad ville fx Filet Provençal være uden hvidløgssmør smeltet ned over kød og kartofler?
Det er nemt at lave aromasmør.

 
Basis er smør eller margarine som blandes med krydderier, vin, sardeller, oliven, kryddergrønt
eller hakkede grønsager/frugter som peberfrugt eller appelsin.

 
Lad smørret blive blødt og bland så. Det kan siden serveres i en skål så hver især selv tager.
Eller form det til en rulle som du ruller ind i fugtet smørrebrødspapir eller alufolie.
Sæt det i køleskabet en times tid så rullen kan skæres i knapt 1 cm tykke skiver.

 
Aromasmør varianter:
(Alle beregnede til 4 pers).

 
Paprikasmør
Godt til stegt kød og fisk.
Bland 100 g smør med 2 spsk finthakket rød peber, 1 tsk finthakket kapers og 1 tsk paprika.

 
Hvidløgssmør
Godt til stegt og grillet kød.
Bland 100 g smør med 1-2 pressede fed hvidløg, 2 spsk hakket persille og 1 tsk citronsaft.

 
Appelsinsmør
Til stegt eller grillet kød.
Bland 100 g smør med 1 tsk reven appelsinskal, 1 tsk appelsinsaft, 1 spsk mangochutney, lidt karry og 1-2 spsk rosiner.

 
Urtesmør
Godt til stegt kød, fisk eller kogte grønsager.
Bland 100 g smør med 1 spsk hakket citronmelisse, 2-3 kviste hakket timian og 1 spsk hakket persille.

 
Ansjossmør
Godt til stegt fisk og grillet eller stegt oksekød.
Bland 100 g smør med 10-12 finthakkede ansjosfileter og 1 spsk klippet purløg.


Mayonnaise og kryddersmør


Aromasmørret kan serveres i en skål eller rulles ind i et fugtet smørrebrødspapir eller alufolie.
En rulle holder sig ca 1 måned i køleskabet.
Kryddersmør kan fryses og holder sig op til 3 mdr.

 

Se alle de bedste opskrifter med Kryddersmør

 
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 10.002 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Nu når nytårsaften er overstået, hvad synes du så om fyrværkeriet?
Effektiv reklame - klik her