Logo

Blomkål - info

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Blomkål - info

Blomkål er nok den kål, der smager mindst af kål, hvilket skulle have fået Mark Twain til at sige: ”Det er en kål, der har fået en ordentlig uddannelse.”...

 
Blomkål: Engelsk: Cauliflower. Latin: Brassica oleracea botrytis
 
Sæson: Dansk: juni-november. Import: hele året

 
Holdbarhed: 4-5 dage ved 4-6 °C

 
Anvendelse: Visne blade fjernes og stokkens nederste del skæres af. Hovedet skylles. Smådyr kan trækkes ud af kålen, hvis den lægges i koldt saltvand i ca. 10 min. Svind: ca 10%
Rå, koges, dampes eller steges i ovn eller på panden.

 
Frysning: Blomkål kan fryses og skal blancheres i ca. 2-3 min. inden. Deles i buketter, men mister sprødheden efter optøning.

 
Blomkål har været dyrket i vesten siden 1600-tallet og som kogt grønsag har den været en af de mest almindelige. Den er i dag en af de mest populære grønsager og bruges gerne af restauratører verden over. Med en mild og nøddeagtig smag når den ristes, er den er også blevet meget populær blandt vegetarer og LCHF.

 
Den spiselige del består af en mængde blomsterknopper, som sidder samlet i buketter omkring stokken. Et blomkålshoved er derfor en kraftig omdannet blomsterstand. De store blade dækker hovedet, så den ikke udsættes for sollys og dermed bevares den hvide farve.

 
Flere slags blomkål:
Den hvide blomkål er den mest almindelige at finde i butikkerne, men i efteråret kan man også finde blomkål i andre farver. Disse varianter har en anelse anderledes smag og næringsværdi. Fx er den orange lidt sødere og indeholder mere beta-caroten. Den lilla med sin søde, nøddeagtige smag har et højt indhold af anthocyanin.


Romanesco er en blanding af broccoli og blomkål og har meget dekorative lysegrønne hoveder. Smagen er mild og en anelse sødere.

 
Rig på C-vitamin:
Denne grønsag er rig på C-vitamin. 100 g blomkål indeholder ca. 75 % af dit daglige reference-indtag. Det er det samme som appelsin.

 
Opskrifter med blomkål

 
Tilbage til Råvarer.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 3.370 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her