Logo

Haggis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Haggis 

 
Traditionel skotsk haggis med kålrabi-mos (til venstre), kartoffelmos (forrest) og stuvning af indmad
Stuvningen minder en del om finker eller hachis og anvendes også i andre retter som koteletter eller kyllingebryst fyldt med haggis.
Det anbefales, at den serveres med skotsk whisky til.

 
# Ingredienser
hjerte, lever og lunger fra et får (evt et stort lam)
2 mellemstore løg, finthakket
1 tsk salt
½ tsk peber
1 tsk muskatnød
½ tsk muskatblomme
2½ havremel eller havregryn
7½ dl finthakket nyrefedt
2½ dl oksebouillon
1 fåremave
mos af kartofler,
mos af majroer eller kålrabi,
retten kan krydres individuelt og pyntes med persille, rosmarin, timian etc.

* Tilberedning
Indvoldene afpudses for fedt og sener, eventuelle luftrør kasseres. 
Læg dem i en stor gryde og dæk dem med koldt vand. 
Vandet bringes i kog – og varmen dæmpes. 
Lad indvoldene stå og simre i 1 time ved svag varme. 

Herefter tages indvoldene op af gryden, afdryppes og afkøles. 

Indvoldene hakkes fint og røres godt sammen med løg, salt, peber, muskatnød, muskatblomme, havremel, nyrefedt og bouillon. 

Farsen fyldes i fåremaven – pres alt luft ud af fåremaven og farsen. 
Del den i to halvdele og bind enderne omhyggeligt til med snor. 
Farsen skal kunne udvide sig under kogningen, idet fåremaven ellers vil briste. 
Maven lægges i en gryde og dækkes med koldt vand, som langsomt bringes i kog. 
Varmen dæmpes herefter, så vandet kun simrer. 
Det må ikke koge kraftigt, da maven så kan briste. Lad retten småkoge i ca. 3 timer.

Fjern fåremaven – og server Haggis varm sammen med kartoffelmos og kålrabimos.

Tips: Under kogningen kan der eventuelt prikkes små huller med en spids kniv i fåremaven – dette kan forhindre at maven springer under kogning. 

 
INFO: Skotsk ret af indvolde fra får traditionelt bestående af en fars af finthakket lunge, hjerte, lever, evt. nyrer, fedt og havregryn tilsat hakket løg, korender, rosiner og krydret med salt, peber, muskatnød. Farsen kommes i en fåremave som derefter koges. Retten, der i dag betragtes som den vigtigste skotske nationalret, spises traditionelt med neeps and tatties, kålrabimos og kartoffelmos ledsaget af whisky, men findes i dag i mange udgaver lavet på forskellige typer kød og med varierende krydring.

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 15.608 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?




Effektiv reklame - klik her