Logo

Karljohansvamp - Boletus edulis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Karljohansvamp - Boletus edulis 

 
Karljohansvampen er en kendt og skattet spisesvamp i Europas køkkener. I det franske køkken er den kendt som cèpe. Den er af rørhattefamilie, hatten kan blive meget stor, op til en snes centimeter i diameter, den er rødbrun og undersiden består af utal: lige små, nærmest krapgule rør. Stokken er stor og tyk.

 
Der findes op til 50 arter rørhatte, men svampekendere holder sig til 3-4-5 hovedarter, der er nemme at kende. Der findes også giftige (dog ikke dødbringende) rørhatte. Man bør rådføre sig med kendere og seriøs svampelitteratur, før man begiver sig ud på egen hånd i nåle- eller bøgeskov for at finde rørhatte. Rørhatten er afhængig af træer og vokser ikke på åben mark.
Den kræver specielle vækstbetingelser og kan derfor ikke dyrkes som fx champignon og østershat.

 
Rørhatte skal mørne i smør ved svag til jævn varme og overflødig væde hældes fra. (Gem den). Den egner sig ikke så godt til kortstegning ved høj varme, sådan som det kan gøres med svampe med en fastere struktur. Hatten kan være slimet så bør skindet flås af, ellers bliver det hele for blødt. Beskadigede rør bør også fjernes før tilberedning. Rørhatten kan findes fra juni til september-oktober. Den ses ikke i almindelig handel. Rørhatten egner sig ikke til frysning, men er derimod udmærket at tørre.

 
Karljohan svamp, populær-navn for svampearten Spiselig Rørhat, Boletus edulis.
Navnet stammer fra den svenske konge Karl XIV Johan (1763-1844), som angiveligt holdt meget af at spise svampen. Den er også blandt Europas mest eftertragtede spisesvampe.

 
Et godt kendetegn, ud over at det er en rørhat, er at kødet er helt hvidt og på flere andre sprog hedder den da også "den hvide svamp".

 
Voksesteder
Spiselig rørhat danner ektomykorrhiza med både løv- og nåletræer. I månederne august og september finder man oftest svampen i løvskov, mens man i oktober ofte har større held i granplantager og langs med skovvejene.


Karljohansvamp - Boletus edulis 

Boletus edulis

 
Forvekslingsmuligheder


Karljohansvamp - Boletus edulis 

Boletus reticulatus
Karljohan svampen kan forveksles med Sommer-Rørhat, Boletus reticulatus. Denne art af rørhattene er også spiselig.


Karljohansvamp - Boletus edulis 

Tylopylus felleus
En mindre behagelig forvekslingsmulighed er den uspiselige Galderørhat, Tylopilus felleus. Den er ikke giftig, men smagen er meget bitter.

 
Der findes en række spiselige og velsmagende rørhatte der ligner Karljohan, dvs. de har en relativt stor brun hat og gullige rør, samt en hvidlig stok, evt. med en vis brunfarvning.

 
Hat fedtet/slimet
— Karljohan (Boletus edulis): Hat 10-15 cm, fedtet/slimet, kød hvidt, skifter ikke farve ved såring
— Brunstokket rørhat (Boletus badius): Hat 6-12 cm, fedtet/slimet, kød hvidt, anløber svagt blåligt ved såring af friske eksemplarer
— Brungul rørhat (Suillus luteus): Hat 5-10 cm, fedtet/slimet, kød blegt gult, stok med tydelig ring, under ringen har ældre eksemplarer brun stok

 
Hat tør
— Sommer-rørhat (Boletus reticulatus): Hat 10-15 cm, tør, kød hvidt, skifter ikke farve ved såring
— Filtet rørhat (Boletus subtomentosus): Hat 4-10 cm, tør, rør gule til gulgrønne, anløber svagt blåligt ved tryk, kød hvidgult
— Dugget rørhat (Boletus pruinatus): Hat 5-10 cm, tør, rør bleggule til gule, kød bleggult, anløber svagt blåligt ved såring, hatten ser ud til at være dækket af dug, men det er i virkeligheden bittesmå skæl der givet det duggede udseende. (spiselig, men ikke så god)

 
Desuden findes der nogle få andre rørhatte der ligner Karl Johan, men ikke er spiselige på grund af en meget bitter og gennemtrængende smag, bl.a. Galderørhat

 

Se de bedste opskrifter med Karljohan svampe

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 3.645 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Nu når nytårsaften er overstået, hvad synes du så om fyrværkeriet?
Effektiv reklame - klik her