Logo

Pastinak - info

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Pastinak - info


Pastinak er en herlig grønsag med en sødlig, krydret smag, lidt i retning af selleri. Den kan bruges på mange måder i køkkenet. Pastinak dyrker vi for den hvide rods skyld. 


Pastinak stammer fra Central- og Sydeuropa, hvor den stadig vokser vildt i sin oprindelige form. Den har været dyrket i flere tusind år og har været en væsentlig del af hverdagskosten i dette område. I Danmark har vi kendt pastinak siden middelalderen, hvor den blev benyttet som lægeurt

 
Pastinak. Engelsk. Parsnip. Latin: Pastinaca sativa

 
Sæson: Dansk: september-april. Import: -

 
Holdbarhed: 12-14 dage ved 2-6 °C

 
Anvendelse: Skylles og skrælles. Kan anvendes bl.a. rå, kogte eller dampet. Brug den i supper, stuvninger eller ovnbagt med andre rodfrugter. Svind: 20%


Frysning: Ja, skæres i tern eller skiver. Skal blancheres i ca. 2-3 min. For at undgå misfarvning kan der tilsættes citronsyre eller citronbåde til vandet.

 
Pastinak stammer fra Central- og Sydeuropa, hvor den har været dyrket i flere tusinde år. Da kartoflen kom til Europa, overtog den langsomt pastinakkens plads.

Den dyrkes ikke i varme lande, da frost er nødvendig for at udvikle den specielle smag. Pastinakken er en opsvulmet pælerod. Den har en tynd lysebrun skræl og et fast hvidt kød. Smagen er let sødlig og nøddeagtig. De er normalt kegleformede og har en lidt dyb rand i overgangen mellem rod og stilk.


Den ligner persillerod meget i udseende og det kan være svært at se forskel, men persilleroden har ikke den dybe rand.
Det kan gøre det nemmere at se forskel hvis man bruger huskereglen Pastinakken skal ned med nakken.
Danske lagrede fås frem til april.

 
Opskrifter med Pastinak

 
Tilbage til Råvarer.

 


 

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 6.009 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her