Rødspætte er en af vore mest spiste fladfisk. Den lever i alle farvande omkring Danmark, men også i Atlanterhavet. Altså hovedsagelig i
nordeuropæiske farvande. Rødspætten varierer lidt, alt efter hvor den har
levet, og det sker også, at en skrubbe blander sig og giver en krydsning, der i
fagkredse kaldes en leps.
Fælles for rødspætterne er dog den karakteristisk flade,
næsten cirkelformede krop, den lyse underside og den mørke overside med små,
tætsiddende skæl og spredte, røde pletter. Hvide ringe omkring de røde pletter
kan ses hos gamle rødspætter. Øjnene sidder tæt sammen på oversiden af det
lille trekantede hoved.
En rødspætte kan veje fra mindre end og op til flere
kilo. Mindre end
lange må de dog ikke sælges som spisefisk i Danmark. En god størrelse er 30-, så er vægten et sted
mellem 300 og .
Regn med ca 30% svind ved istandgøring og tilberedning.
Kødet er magert og protein rigt, og fisken er bedst fra juni
til januar. »Når skoven er grøn, er spætten skøn«, sagde dem før os.
En god rødspætte er høj og bred, ja næsten skrutrygget. Den
skal helst være levende, når den købes, og fiskehandleren renser og flår den
gerne. Nogle foretrækker at stege den med skind, så skal den skrabes godt, og
den skal i hvert fald bevare skindet på ved kogning, så det fine fedtlag, der
sidder lige under skindet, får lov at give kødet smag og konsistens.
Rødspættefileter er næsten en nationalspise. Så lad det være sagt her, at der
ikke er nogen sammenligning med en industrifileteret filet og en, der er skåret
af en frisk rødspætte.
Se Fisk,
filetering af fladfisk.
Se de bedste opskrifter med Rødspætte
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------