Logo

Rødspætte - Pleuronectes platessa

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Rødspætte - Pleuronectes platessa 

 
Rødspætte er en af vore mest spiste fladfisk. Den lever i alle farvande omkring Danmark, men også i Atlanterhavet. Altså hovedsagelig i nordeuropæiske farvande. Rødspætten varierer lidt, alt efter hvor den har levet, og det sker også, at en skrubbe blander sig og giver en krydsning, der i fagkredse kaldes en leps.

 
Fælles for rødspætterne er dog den karakteristisk flade, næsten cirkelformede krop, den lyse underside og den mørke overside med små, tætsiddende skæl og spredte, røde pletter. Hvide ringe omkring de røde pletter kan ses hos gamle rødspætter. Øjnene sidder tæt sammen på oversiden af det lille trekantede hoved.

 
En rødspætte kan veje fra mindre end og op til flere kilo. Mindre end lange må de dog ikke sælges som spisefisk i Danmark. En god størrelse er 30-, så er vægten et sted mellem 300 og . Regn med ca 30% svind ved istandgøring og tilberedning.
Kødet er magert og protein rigt, og fisken er bedst fra juni til januar. »Når skoven er grøn, er spætten skøn«, sagde dem før os.

 
En god rødspætte er høj og bred, ja næsten skrutrygget. Den skal helst være levende, når den købes, og fiskehandleren renser og flår den gerne. Nogle foretrækker at stege den med skind, så skal den skrabes godt, og den skal i hvert fald bevare skindet på ved kogning, så det fine fedtlag, der sidder lige under skindet, får lov at give kødet smag og konsistens. Rødspættefileter er næsten en nationalspise. Så lad det være sagt her, at der ikke er nogen sammenligning med en industrifileteret filet og en, der er skåret af en frisk rødspætte.
Se Fisk, filetering af fladfisk.

 

Se de bedste opskrifter med Rødspætte

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 3.001 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her