Logo

Mælk

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Mælk 

 
Mælk er i Danmark næsten udelukkende komælk. Der fås dog også Gedemælk. Når koen er malket, og det sker to gange daglig, pumpes mælken direkte i køletank og nedkøles til under 5 °C. En gang i døgnet transporteres den til mejeriet i kølebil. På mejeriet venter den, stadig nedkølet, til den skal gennemgå de processer, der gør den klar til forbrugerne. Den filtreres og centrifugeres, til fløden har samlet sig foroven, og fløden fjernes mere eller mindre, afhængigt af hvilken fedtprocent man ønsker mælken skal have. Det tilbageblevne mælkefedt lægger sig øverst i små kugler, og indtil for kort tid siden blev al mælk homogeniseret, det vil sige gjort ensartet.


Kuglerne blev knust, og mælken dannede ikke fløde eller kugler. For få år siden satte nogle forskere spørgsmålstegn ved homogeniseringen. Derfor er det nu muligt at købe uhomogeniseret mælk. Efter eventuel homogenisering pasteuriseres mælken. Det vil sige, at mælken varmebehandles, hvorved sygdomsfremkaldende bakterier dræbes. Herefter er mælken klar til emballagen og forbrugerne. Der er flere pasteuriseringsgrader, det afhænger af, hvad mælken skal bruges til:

 
Lavpasteurisering sker ved 71°C- (det står på emballagen), højpasteurisering ved 85°C-, UHT-behandling ved 135°C-, og endelig sterilisering i autoklave ved 115°C-120 °C.
Mælk er først og fremmest basis for fløde, smør og ost. Men en række mælkeprodukter har set dagens lys de seneste tiår, og de kan groft inddeles i grupper, der ser sådan ud:

 
Flydende mælkeprodukter: sødmælk med en fedtprocent på 4,2 (naturlig) eller 3,5, letmælk og kakaoletmælk med 1,8%, Minimælk med 0,5%, skummetmælk og kakaoskummet mælk, der indeholder maks. 0,3%, fløde 13 med 13-15% og piskefløde, der ligger mellem 38-40%.

 
Flydende, syrnede mælkeprodukter omfatter kærnemælk og koldskål med 0,3-1,0% og drikkeyoghurt og mælkedrik maks. 0,3%.

 
Syrnede mælkeprodukter: Tykmælk, Acidophilustykmælk / A-38, AB-kultur / syrnet sødmælk, Kefir, ymer, ylette, yoghurt, syrnet fløde 9%, cremefraiche 18%, 38% og 50%.

 
Mælk

Vi har et bankende hjerte for økologi - økologi med et stort fedt rødt Ø.
Øllingegaard Mejeri er ikke kun en smuk tegning på kartonen, vi findes i virkeligheden, i hjertet af Nordsjælland. Her tager vi godt imod den dugfriske økologiske mælk. Den fortjener respekt, for det er råvaren til den palette af økologiske mejeriprodukter, som har gjort Øllingegaard Mejeri til mejerihåndværkets trygge bastion.

 

Se de bedste opskrifter med Mælk

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 3.094 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvad hedder USA’s næste præsident?
Effektiv reklame - klik her