Logo

Surdejsbrød

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Surdejsbrød 

 
Det er ikke vanskeligere at bage surdejsbrød end almindeligt brød, men det tager længere tid. Det er vigtigt, at brødet får den langsomme nødvendige hævetid.
1 godt brød à ca. 1,3 kg

 
# Ingredienser
1 dl surdejs-starter (se opskrift) med stuetemperatur
840 g mel
½ dl kærnemælk
2 spsk smeltet smør eller olie
1½ tsk sukker
1 tsk salt

 
# Tilberedning
1. Kom »starteren« i en glasskål og rør 5 dl varmt (40 °C) vand i.
Rør 280 g af melet i og vær ikke bekymret for eventuelle klumper.
Dæk med et fugtigt viskestykke og lad dejen stå natten over eller
mindst 12 timer ved stuetemperatur, til den er blevet dobbelt så stor

 
2. Gem 1 dl af denne dej i en boks med låg i køleskabet til næste gang
eller bland den med en allerede lavet »starter« (se surdejsbagning).
Rør ½ dl kærnemælk og smørret eller olien i resten af den

 
3. Sigt 560 g mel, sukker og salt i en anden stor røreskål og
lav en fordybning i midten.
Kom kærnemælksdejen i, brug en trægrydeske og slå det hele sammen;
tilsæt om nødvendigt mere mel eller kærnemælk, til dejen er blød.

 
4. Vend dejen ud på et melet bord og ælt i 10 min eller
til dejen er blød og en smule klæg.

 
5. Form dejen til en kugle og kom den i en smurt skål.
Dæk til med husholdningsfilm og sæt den ved stuetemperatur,
men ikke i træk, i ca. 12 timer, til dejen er hævet til dobbelt størrelse,
og til aftrykket af en finger bliver i dejen.


6. Slå dejen ned.
Vend den ud på et melet bord og ælt i 1 min.
Form den til en flad kugle.
Sættes på et meldrysset stykke bagepapir og dækkes til
med et viskestykke. Hæver til dobbelt størrelse.
Dette kan tage lige fra 1 time til natten over, alt afhængig af
rumtemperaturen og hvor aktiv »starteren« har været.

 
7. Imens forvarmes ovnen til 200 °C med en bageplade over en bradepande.


8. Når dejen er færdighævet og klar til at blive bagt,
sættes den varme bageplade oven på komfuret.
Sæt dejen på et stykke bagepapir på den varme bageplade og
drys mel over. Snit brødet med en skarp kniv eller barberblad.


9. Hæld 5 dl vand i bradepanden.
Bag brødet på nederste rille i 20 min.
Skru ned for varmen til 175 °C og fortsæt med at bage i 35-40 min,
til det er godt hævet, gyldenbrunt og lyder hult, når du banker det i bunden.
Afkøles på en bagerist.

Se alle de bedste opskrifter med Brød og Boller og opskrifter med Surdej

 
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv:
Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 631 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her