
 
Smagfuld
flæskesteg med sprød svær og skøn sauce er en juleklassiker, som også gør sig
godt på andre af årets kolde dage.
6
personer 
 
# Ingredienser
til Flæskesteg med nelliker:
1
svinekam med svær
3
spsk groft salt
25
hele nelliker
5
laurbærblade
½
dl vand
 
Skysauce
til flæskestegen:
2
skalotteløg
1
spsk olie til stegning
10
knuste enebær
4
knuste hele nelliker
1
spsk sukker
1
stilk frisk timian
2½
dl rødvin
3
dl kalvefond (erstat gerne 1/3 af fonden med stegesky fra flæskestegen)
2
spsk ribsgelé
2½
dl piskefløde
salt
og friskkværnet peber
*
 
Sådan
laver du Flæskesteg med rødkål og skysauce
Skær
sværene igennem en ekstra gang med en skarp kniv uden at skære ned i selve
kødet. 
Det
er vigtigt for en sprød svær, at sværen bliver ridset helt ud i siderne. 
Læg
stegen med sværen nedad i en bradepande. 
Hæld
koldt vand ved, så det dækker ⅓ af stegen. 
Steg
den i ovnen ved 220 °C i 20 minutter.
 
Tag
stegen ud, vend den om, og gnid sværen grundigt med salt – sørg for, at der
kommer salt ned i alle rillerne.
Stik
hele nelliker og laurbærblade ned mellem sværene. 
Sæt
flæskestegen tilbage i ovnen, og steg den i yderligere ca 1 time. 
Hæld
vand over stegen efter 20 og 40 minutter.
 
Tag
stegen ud af ovnen, og lad den hvile i 15 minutter. 
Hæld
stegesaften fra bradepanden i en skål, og lad den stå, til fedtet samler sig på
overfladen. 
Fjern
fedtet, og gem stegeskyen til saucen.
 
Skysauce
til flæskestegen:
Pil
skalotteløgene, og skær dem i skiver. 
Varm
olie op i en gryde, og steg skalotteløgene let sammen med enebær, nelliker,
sukker og timian.
Hæld
rødvin i gryden, og lad det koge ind til ⅓.
Tilsæt
mørk fond, kog op, og lad igen saucen koge ind til ⅓.
Hæld
saucen igennem en si. 
Tilsæt
lidt stegesky fra flæskestegen sammen med ribsgelé og piskefløde, og varm
saucen igennem. Smag til med salt og peber.
 
TIPS:
I stedet for at skære din steg i skiver, kan du skære den i firkantede stykker
som på billedet. 
 
Alternativ
til svinekam: Langtidssteg en svinenakke (evt uden svær) ca. 1,5 time ved 165 °C.