Logo

Atamon

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Atamon 

 
Atamon er et produkt til konservering af føde- og drikkevarer. Det aktive stof i produktet, natriumbenzoat (E-211), hæmmer væksten af skimmel- og gærsvampe og nogle bakterier, men virker bedst i sure omgivelser (fx marmelade eller saft). Natriumbenzoat fremstilles syntetisk, men findes naturligt i fx trane- og tyttebær.

 
Navnet blev i 1938 registreret som varemærke af Tørsleffs Husmoder Service og ejes i dag af Haugen-Gruppen.

 
Atamon anvendes i fx syltetøj. Når syltetøjet er færdigkogt, tilføjes en passende mængde Atamon, hvilket sørger for at syltetøjet holder længere. Man kan også skylle syltetøjsglas og lignende i Atamon inden syltetøjet hældes i.

 
Under 2. verdenskrig med dens varemangel, blev Atamon meget nyttig. Med konserveringsstoffet kunne marmelade også holde sig med mindre end 50 % sukker. Det annonceredes med slagord som "Atamon i Glas og Krukker / sparer baade Gas og Sukker".
I marmeladen, juicen eller hvad der konserveres med Atamon, dissocierer Atamon til benzoat og natrium ioner. I det lave pH i det konserverede materiale protoneres benzoat ionerne til benzoesyre og bliver dermed mindre polært. Det kan nu vandre over gærsvampenes cellemembran, ved diffusion. Hvis pH i cellen sænkes til 5 eller mindre hæmmes fosfofructokinase med 95% og cellens glukosestofskifte går næsten i stå. Cellen kan herved ikke længere vokse og dele sig.

 

Se alle de bedste opskrifter med Konservering

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 

----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.472 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her