Logo

Henkogning

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Henkogning

 

Henkogning er en konserveringsmetode, der nu om dage så at sige er afløst af dybfryseren. Princippet i henkogning er at opvarme det, der skal henkoges, i glas, dåser eller flasker til 80 °C -100 °C over et passende tidsrum.

 

Pasteurisering er en form for henkogning, der ikke overstiger 85 °C. Både ved henkogning og pasteurisering dræbes mikroorganismer og sporer forhindres i at udvikle sig pga. luftmangelen, idet luften uddrives af beholderen under kogning. Ved afkølingen indtræder et undertryk, så låget suges fast, hvorved lukningen bliver hermetisk og indtrængen af bakterier forhindres.

 

Næringsværdien og mineralerne bevares fint ved henkogning, men vitaminerne lider. Henkogning går også ud over både smag og farve, specielt ved sartsmagende emner. Produkter til henkogning skal være af bedste kvalitet, beskadigede dele skal fjernes. Henkogning kan ske i vandbad eller damp - glassene står på rist i en stor henkogningsgryde - eller det kan ske i ovn.

 

Sådan henkoges:

Det der skal henkoges kommes i henkogningsglas eller sylteglas, som har låg som spændes på med et spænde. Lågene slutter tæt med en gummiring.

 

Glassene varmes / koges nu, indtil de får en temperatur på mellem 80 og 100 °C.

Ved opvarmningen udvides luften inde i glassene og presses ud igennem låget.

Når glassene herefter sættes til afkøling, opstår der vakuum inde i glasset, som herefter er med til at suge låget til sig, så det slutter helt tæt.

 

Ved opvarmningen dræbes mikroorganismer og bakterier der måttes findes i madvarerne og når glassene er hermetisk lukkede, forhindres det at nye bakterier og mikroorganismer igen opstår. På denne måde kan madvarerne holde sig længe i glassene på denne måde.


Henkogning

 

Hvad kan henkoges?

Du kan henkoge krydderurter, bær, frugt, svampe, grønsager, kød, skaldyr og fisk.

For det meste henkoges det forarbejdet. F.eks. som marmelade, postejer, saft, sylte eller chutney. Hvis det henkogte er flydende fyldes glasset næsten helt op, bortset fra et par cm øverst.

Her efterlades lidt luft, som kan suges ud af glasset i løbet af opvarmningen.

Henkoges hele frugter, bær eller lignende, så tilsættes en sukkerlage bestående af ca 600 g sukker pr. liter vand. Denne væske fyldes så op til ca 2 cm fra kanten, ligesom hvis det henkogte var flydende.

 

Opbevaring og holdbarhed

Når du har henkogt f.eks. noget frugt, så skal det opbevares køligt og mørkt. Stil dem f.eks. i et viktualierum eller i et skab hvor der generelt er køligt.

Opbevares det mørkt og køligt, kan det sagtens holde sig i månedsvis og også i årevis, hvis glasset virkelig slutter tæt. Hold jævnligt øje med at låget slutter helt tæt og stadig sidder godt fast.

 

Når du først åbner et glas med henkogt fødevarer, kan det ikke længere holde sig længe. Det er derfor vigtigt at du ikke åbner det før det skal bruges, uanset om du kun åbner ganske kort tid. Du har nemlig fjernet det undertryk der er nødvendigt inde i glasset. Opbevar derfor de åbnede henkogningsglas i køleskabet, straks de er åbnede.

 

Se mere om Henkogning

 

Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.

Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 

----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 5.334 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1340225-05-2022 19:29:30 Niels Lauritsen
Hej. Jeg har nogle Flensburger ølflasker med patentlukke. Vil henkoge rabarbersaft i dem. Skal de være lukket eller stå lidt åbne?
1330717-01-2022 16:47:48 Henriette Danefeldt
Hej! hvordan kontrollerer man at maden i glasset får den rigtige temperatur og hvor længes skal det varmes/koges? MVH Henriette

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Prøv
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvem skal have varmetilskud?Effektiv reklame - klik her