Logo

Sprængt gås

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sprængt gås 

 
Gås som er en fed fugl, er udmærket at salte eller koge. Der bliver meget kød som rækker til mange! Retter med gås hitter netop nu! Ret nemt og lækkert
Tid: 2 timer + 3-5 døgn til marinering. 8-10 pers.

 
# Ingredienser
4-5 kg gås, frisk eller frossen
2 dl salt
1½ spsk sukker
½ spsk salpeter (se Info)

 
SALTLAGE:
6 liter vand
4 dl salt
2 dl sukker

 
KOGNING:
1 gulerod
1 løg
8-10 hvide peberkorn
1 laurbærblad

 
* Fremgangsmåde
1. Optø den frosne gås efter pakningens anvisninger eller 2-3 døgn i køleskabet.

 
2. Skyl gåsen godt, dup den tør og gnid den med en blanding af salt, sukker og salpeter.
Lad den ligge koldt 1-2 døgn.

 
3. Bland alt til saltlagen, kog den op, lad den blive kold.
Hæld lagen over gåsen så den dækkes helt.
Stil den koldt yderligere 2-3 døgn.

 
4. Tag gåsen op og spul den godt. Bind den op.
Læg den med brystet opad i en stor gryde med kogende vand.
Tilsæt skrællet gulerod, løg, peber og laurbær.

 
5. Kog gåsen ved svag varme i 1½-2 timer.
Kontroller ved låret om den er færdig.
Kog den dog ikke for længe så kødet ligefrem falder fra benene.

 
6. Tag fuglen op og lad den hvile 15 min, eller lad den hurtigt køle helt af i væden.

 
7. Fjern skindet og skær kødet i så smukke og jævne skiver som muligt.

 
SERVERINGSFORSLAG:
Til kold gås: Kogte kartofler, kartoffelsalat eller frugt som papaya, melon, ananas og druer, samt sauce af cremefraiche, mayonnaise med peberrod eller med frugter.

 
Til varm gås: Rødkål eller broccoli, pommes frites eller kartoffelkroketter, samt svampesauce, gelé og syltede tomater eller pickles.

 
Af en rest gås: Lav en salat med frugt og en cremefraichesauce rørt med sennep eller peberrod.

 
INFO: Til saltning, uanset om det er tør- eller lagesaltning, bruges ofte sukker. Sukkeret tilsættes ikke mindst af hensyn til den kemiske proces, det afstedkommer i samspil med saltet. Også sukker har konserverende virkning. Før brugte man salpeter til hjemmesaltning. Nu er salg af salpeter til private forbudt, fordi det er under mistanke for at udvikle kræftfremkaldende stoffer (fx nitrit), hvis det bruges uden omhyggeligt kendskab og måleredskaber. Brug af salpeter er tilladt i industrien og hos fagfolk, fx slagtere. Salpeter indgår forbindelser med væsken i kødet og fremkalder en rødlig farve, som mange finder appetitlig. Den har ingen indflydelse på smagen. Spørg din slagter!

 

Se alle de bedste opskrifter med Gås, eller andet Fjerkræ

 
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 9.457 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her