
 
To gode
hverdagsgryder: 
Til højre Brune
bønner med oksekød - se opskrift nedenfor. 
Til venstre Ærtegryde
med flæsk. (se denne opskrift HER) 
 
Sunde gryder med
ærter, bønner og linser - sund og billig mad. Tørrede bælgfrugter har stort fiber-indhold
og fylder derfor godt.
Til 4 personer.
Iblødsætningstid: 4-12 timer. Tilberedningstid: ca 1½ time. Fryseegnet 
 
# Ingredienser
250 g brune bønner 
500 g oksekød
(inderlår eller klump) 
2 spsk olie 
2 løg 
2 fed hvidløg 
salt og peber 
2 tsk paprika edelsüss
1 laurbærblad 
1 tsk rosmarin 
5 dl bouillon 
2 spsk tomatpuré 
evt. 1 spsk
maizenamel 
3 spsk cremefraiche 
1 bdt purløg 
 
* Fremgangsmåde
1. Skyl bønnerne og
læg dem i blød i koldt vand, mindst 4 timer. 
2. Bring dem i kog i
iblødsætningsvandet, til de er møre, ca 1 time. 
 
3. Skær kødet i
terninger, der brunes i olien i en gryde. 
 
4. Pil løgene og hak
dem fint. 
Svits dem i gryden
sammen med kødet. 
Pres hvidløget direkte ned i gryden. 
Drys med krydderier.
Laurbærbladet skal smuldres. 
Tilsæt bouillon og tomatpuré.
Bring retten i kog,
skru ned, læg låg på og lad den snurre ca 45 min, eller til kødet er mørt. 
 
5. Lad bønnerne
dryppe af og kom dem i gryden til kødet. 
Lad det koge i 5
min. Rør fløden i. 
 
6. Hvis saucen er
for tynd, kan den jævnes med maizenamel, der er rørt ud i lidt vand: 
 
7. Klip purløg over
retten. 
Server kartoffelmos
eller grovbrød til. 
 
Tips: Sådan hakker man løg: Skær det hele løg over
på langs. Skær en halvdel ad gangen på langs i tynde stave uden at skille dem
ad. Vend løget en halv omgang og skær i tykke eller tynde »skiver«, alt efter
hvor små terninger, du vil have.