Logo

Gris på gaflen

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Gris på gaflen


Prøv disse vidunderlige retter med svinekød. Vi har hentet inspiration både i Frankrig og Marokko, men kødet er dansk.

 

Gris på gaflen

 

Mørbrad-spid med appelsin og chili

Arbejdstid: 25 min. Trækketid: 20 min. Stegetid: 10min. Ikke fryse-egnet. 2 personer. Er du alene så halver portionen.

# Ingredienser til Mørbrad-spid med appelsin og chili:

*

 

Sådan laver du Mørbrad-spid med appelsin og chili:

250-300 g afpudset svinemørbrad

1 appelsin (i både)

Marinade og dip: 3 spsk appelsinmarmelade

3 spsk sojasauce 2 spsk chilisauce

1 spsk dijonsennep 1 fed hvidløg (knust)

salt og peber

Salat:

50 grucolasalat eller babyspinat 300 g kogt korn eIler ris (100-125 g rå) 2 revne gulerødder 2-3 spsk olie-/ eddikedressing

Rør marinaden sammen og del den i to portioner.

Skær mørbraden i tykke skiver og vend dem sammen med den ene portion marinade. Lad dem trække 20 min.

Træk kød på spyd sammen med appelsinbåde og steg dem under grillen i ovnen 4-5 min. på hver side.

Skyl og slyng salat/spinat grundigt og vend dem sammen med de øvrige ingredienser til salaten. Server med resten af marinaden som dip.

 

 

Gris på gaflen

 

Nakkefilet i gryde med græskar og marokkanske krydderier

Arbejdstid: 40 min. Koge/stegetid: 1 time og 10min. Fryse-egnet. 4 personer.  

# Ingredienser til Nakkefilet i gryde med græskar:

*

 

Sådan laver du Nakkefilet i gryde med græskar:

500 g nakkefilet (store terninger) 1+1 spsk olie salt og peber

1 løg (finthakket) 3 fed hvidløg (finthakkede)

10 g frisk ingefær (finthakket)

1 tsk stødt spidskommen

1 tsk paprika

% tsk stødt cayennepeber

1 dåse hakkede tomater

2 dl vand

1 lille græskar (500 g frugtkød) 50 g rosiner

Tilbehør: couscous og frisk koriander

Brun kødet på en stegepande med olie og krydr med salt og peber.

Steg løgene blanke i en stegegryde med olie og tilsæt kød, hvidløg, ingefær og krydderier.

Steg under omrøring et par min. og tilsæt tomater og vand.

Lad retten simre under låg 45 min.

 

Skær imens græskarret i både og skrab kernerne ud.

Skær skrællen af og skær frugtkødet i tern.

Vend dem i gryden sammen med rosinerne og lad retten simre yderligere ca. 20 min. til alt er mørt.

Smag til med salt og peber og server med dampet couscous (efterpakkens anvisning) og frisk koriander.

 

Gris på gaflen

 

Tartiflette

Tartiflette er en fransk ret fra Savoie-regionen. Den består af kartofler, bacon og ost (Reblochon), og nogle tilsætter også løg. Som variation kan du erstatte bacon med laks. I den oprindelige version, udviklet af Reblochon-producenterne, bruges en hel ost vi nøjes med lidt mindre.

Arbejdstid: 30 min. Stege/bagetid: 1 time og 20 min. Fryse-egnet. (2-3 personer)

 

# Ingredienser til Tartiflette:

75 g baconterninger

1 løg (finthakket)

evt. 15 g smør

½ dl hvidvin eller tør vermouth

600 g kogte, pillede kartofler (i tern)

1f2 dl piskefløde

salt og peber

75-100 g Reblochon

Tilbehør:

grøn salat eller grønsager og evt. brød

*

 

Sådan laver du Tartiflette:

Tænd ovnen på 175 °C.

Steg baconterninger gyldne på en pande og tilsæt løgene.

Steg under omrøring, til løgene er bløde og gyldne (ca. 10 min.) tilsæt evt. smør om nødvendigt.

Hæld vinen på panden og lad den koge næsten væk.

Tilsæt kartoflerne og vend rundt.

Tilsæt fløden og giv det et opkog.

Krydr med salt og rigeligt friskkværnet sort peber og hæld retten i et smurt ovnfast fad.

Skær osten i skiver (med skorpe).

Fordel dem over retten og dæk med stanniol.

Sæt fadet i ovnen ca. 1 time.

 

Tag stanniolen af og vend rundt i retten.

Gratiner under grillen i ovnen, til overfladen er gylden (5-8 min.) og server med en grøn salat eller dampede grønsager og evt. brød.

 

Tips: Hvis du ikke kan skaffe reblochon, så prøv med en anden rødkit-ost eller en brie.

 

Gris på gaflen

 

Svinekam med æblefyld og sprød svær

Arbejdstid: 1 time. Koge/stegetid: 2 timer. Ikke fryse-egnet. 6 personer.

 

# Ingredienser til Svinekam med æblefyld og sprød svær:

1½ kg svinekam med svær (uden ben)

1 spsk salt

1 lille løg (skiver)

majsstivelse eller saucejævner

æblevineddike

 

Fyld:

1 lille løg (finthakket)

1 spsk olie eller smør

1 æble (i små tern)

1 spsk hakket salvie

salt og peber

 

Tilbehør:

kogte eller stegte kartofler og grønsager

*

 

Sådan laver du Svinekam med æblefyld og sprød svær:

Begynd med fyldet:

Steg løgene bløde og blanke i en gryde med fedtstof og tilsæt æbler og salvie.

Steg under omrøring et par min., krydr med salt og peber og hæld det ud på en tallerken til afkøling.

 

Rids sværen helt ned til kødet med ½ cm's mellemrum og skær en lomme i stegen lige under sværens fedtlag.

Gnid salt ned mellem hver svær.

Kom fyldet ind i lommen og luk begge ender med kødsnor eller kødnåle.

Hæld 3 dl vand i en lille bradepande, og læg løg skiverne i vandet.

Læg kødet på en rist ovenpå, så sværen ligger så lige som muligt.

Læg evt. lidt stanniol eller et stykke kartoffel under stegen, hvor den er tyndest, for at få sværen til at ligge helt vandret.

 

Sæt stegen midt i en kold ovn.

Tænd ovnen på 200 °C og lad stegen stå i ca. 1½ time.

Skru evt. op til 250 °C de sidste 15-20 min., hvis sværen ikke er sprød.

 

Tag stegen ud af ovnen, si skyen op i en gryde og skum fedtet fra.

 

 

 

Der skal være ca. 3 dl sky tilsæt vand eller æblemost, hvis der mangler væske.

Kog saucen igennem og jævn den til passende konsistens.

Smag til med æblevineddike, salt og peber.

 

Skær stegen i skiver og server fx med ristede kartofler.

Tips: Brug evt. et stegetermometer: centrumtemperaturen skal være 65 °C.

 

Gris på gaflen

Pizza

Svinekødsrester er som skabt til pizza:

Fordel lidt pesto eller sauce på et stykke udrullet pizzadej og strø kogte kartoffeltern over.

Drys med fintsnittet restekød af steg eller gryderet og lidt revet ost og bag pizzaerne ved stærk varme (250-275 °C) ca. 10 min.

Drys med frisk basilikum eller lidt rucolasalat.

 

Gris på gaflen

Marcipangrisen har sandsynligvis været kendt i Danmark i mere end hundrede år.

 


 

Kilde: Hjemmets bedste MAD

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 20.138 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1386406-02-2024 15:48:25 Ulla K. Mikkelsen
Fik en middag hos en veninder , Koteletter med ris, den var virkelig god.
1347610-10-2022 09:30:51 Irene
Dejlige opskrifter

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her