Logo

Gode gryder

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Gode gryder

 
Sæt den store gryde over med smagfuld simremad, der mætter godt. De 4 retter er meget forskellige, og tilberedt med hver sit "dyr".

 
Indholdsfortegnelse:
Ungarsk gullasch
Svinekæber med rødvin, timian og svesker
Lammegryde med citron og kapers
Kylling med mandler, persille og hvidløg
Klik på den opskrift du vil starte med at se
 

Ungarsk gullasch

# Ingredienser til Ungarsk gullasch:
4-5 personer. Arbejdstid: 45 min. Koge/stegetid: 2-2½ time
600 g oksebov, tykkam eller tyksteg
2-3 løg
2 røde peberfrugter
3 spsk olie
2-3 spsk tomatpuré
2 spsk paprika
5 dl bouillon eller vand
1 kg kartofler
2 fed hvidløg
2 tsk kommen
salt og peber

 
Tilbehør: brød
*

 
Sådan laver du Ungarsk gullasch:
Skær kødet i terninger, og brun dem i en stegegryde med olie á 2 omgange.
Tag kødet op af gryden.

 
Pil løgene, og hak dem fint.
Rens peberfrugterne, og skær dem i strimler.
Steg løg og peberfrugter bløde i gryden i 5-8 min.

 
Tilsæt tomatpuré, og steg i 1 min.
Vend kødet i gryden, og krydr med paprika, salt og peber.
Tilsæt bouillon eller vand, og lad retten simre til kødet er mørt - 1½-2 timer (eller i ovnen ved 150 °C).

 
Skræl kartoflerne, og skær dem i både.
Hak de pillede hvidløgsfed fint sammen med kommen, og rør dem i retten sammen med kartoflerne. Lad retten simre til kartoflerne er møre (20-30 min}

 
Smag til salt og peber og evt. mere paprika og kommen.
Server gullaschen i dybe tallerkener med brød til.

 
Tips: Du kan erstatte halvdelen af kartoflerne med rodfrugter som selleri, pastinak, eller persillerod.

 

Svinekæber med rødvin, timian og svesker

4-5 personer. Arbejdstid: 45 min. Koge/stegetid: 1½ time

 
# Ingredienser til Svinekæber med rødvin, timian og svesker:
1 kg svinekæber (se TIPS)
2-3 rødløg
3 fed hvidløg
25 g frisk ingefær
5 kviste frisk timian
200 g svesker
½ liter rødvin
1-3 tsk farin
salt og peber
Tilbehør: kogte kartofler eller kartoffelmos
*

 
Sådan laver du Svinekæber med rødvin, timian og svesker:
Befri kæbestykkerne for sener, og drys dem med salt og peber.
Brun dem i en stegegryde med smør eller olie i 3-5 min. evt. à to omgange.
Tag kødet op af gryden.

 
Pil rødløgene. skær dem i halve, og snit dem fint.
Pil hvidløgsfeddene, og skræl ingefæren.
Hak dem fint.
Skyl timian grundigt, og træk bladene af stilkene.

 
Steg løgene bløde i gryden tilsæt evt. lidt mere fedtstof.
Tilsæt hvidløg, ingefær og timian, og steg under omrøring i et par min.

 
Tilsæt svesker og rødvin.
Giv det et opkog, og fjern skum.
Læg kødet i gryden, og lad retten simre under låg i ca. 1 time og 15 min ved svag varme (eller i ovnen ved 150 °C), til kødet er mørt.
Smag til med farin, salt og peber, og server med kogte kartofler eller kartoffelmos.

 
Tips: Du kan også tilberede retten med nakkekam, skåret i store terninger.

 

Lammegryde med citron og kapers

4-5 personer. Arbejdstid: 45 min. Koge/stegetid: 1½ time

 
# Ingredienser til Lammegryde med citron og kapers:
1 kg lammebov uden ben
2 spsk olie
2 løg
4 fed hvidløg
2-4 gulerødder
3 spsk hvidvinseddike
5 dl bouillon eller vand
10 stk hel sort peber
3 laurbærblade
25 g smør
2 spsk hvedemel
1 dl piskefløde
2-3 spsk saltede kapers
1-2 citroner (øko)
1 bundt persille
salt og peber
Tilbehør: grønsager og kartofler, ris eller pasta
*

 
Sådan laver du Lammegryde med citron og kapers:
Skær kødet i store terninger, og krydr dem med salt og peber.
Brun dem i en stegegryde med olie cl. 2 omgange.
Tag kødet op.

 
Pil løgene, og skær dem i både.
Pil hvidløgsfeddene, og snit dem fint.
Skræl gulerødderne, og skær dem i grove stykker.

 
Steg løg og gulerødder gyldne i gryden.
Tilsæt hvidløg, og steg 1 min.
Tilsæt vineddike, og kog det igennem.
Tilsæt bouillon (eller vand) og krydderier (evt. i et tefilter), og giv det et opkog.
Læg kødet tilbage i gryden, og lad retten simre under låg i 1-1½ time til kødet er mørt.

 
Fisk krydderierne op, si suppen fra kød og grønsager, og skum fedet af.
Lav en opbagning af smør og mel, og tilsæt suppen lidt ad gangen.
Kog saucen igennem i 5-8 min.
Tilsæt fløde, skyllede kapers og fintrevet citronskal.
Smag til med citronsaft, (salt) og peber.

 
Vend saucen sammen med kød og grønsager, og varm det igennem.
Drys med hakket persille, og server med fx stegt squash og kogte kartofler, ris eller pasta.

 

Kylling med mandler, persille og hvidløg

4 personer. Er I kun to Gode gryder, så halver opskriften. Arbejdstid: 45 min. Koge/stegetid: 1 time

 
# Ingredienser til Kylling med mandler, persille og hvidløg:
4 hele kyllingelår
salt og peber
2 løg
2 dl sherry eller hvidvin
1 citron (øko)
lidt honning

 
Sauce:
1 bundt bredbladet
persille (50 g)
50 g smuttede mandler
4 fed hvidløg
2 skiver lyst brød
4 spsk jomfruolie
½ tsk hel sort peber
3 nelliker
½ tsk stødt kanel
¼ liter hønsebouillon

 
Tilbehør: grønsager og ris eller kartofler
*

 
Sådan laver du Kylling med mandler, persille og hvidløg:
Skyl persillen, pluk bladene fra stilkene, og hak dem groft.
Rist mandlerne i 3-4 min. på en tør pande, og afkøl dem.
Pil hvidløgsfeddene.
Skær skorperne af brødet, og riv det i mindre stykker.
Steg brød og pillede hvidløgsfed i en stegegryde med olie i 3-5 min., og tag dem op.
Stød peber og nelliker i en morter, og tilsæt kanel.
Blend hakket persille (tag 3 spsk fra til senere), mandler, hvidløg, brød, krydderier og bouillon sammen til en tyk sauce.

 
Krydr kyllingelårene med salt og peber, og brun dem i gryden.
Tag dem op.

 
Pil løgene, og hak dem fint.
Steg løgene gyldne i gryden, tilsæt sherry (eller vin), og kog det igennem.

 
Læg kyllingestykkerne tilbage i gryden, og tilsæt mandelsaucen, fintrevet citronskal og citronsaft.
Giv det et opkog, skru ned, og lad retten simre under låg til kyllingen er helt mør ca. 40 min.

 
Smag saucen til med honning. salt og peber, og evt. lidt mere citronsaft.
Tilsæt resten af den hakkede persille, og server med fx pandestegte gulerødder og kogte ris eller kartofler.
---

 
Her kan du se flere retter og gode råd i TEMAER

 


 
Kilde: Hjemmets bedste MAD

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 16.137 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Prøv
Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?




Effektiv reklame - klik her