Logo

Stegt kalkun med pandesauce

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Stegt kalkun med pandesauce 

 
Fyldt kalkun opskrift. Kalkun med 'stuffing' og sauce. De fleste bliver lidt skræmte ved tanken om at stege en hel kalkun (den er jo stor). Men det er slet ikke så svært - Den bliver intet mindre end fantastisk og det er helt klart, at det vil give respekt blandt familie og gæster.
Gå til værks som det beskrives i denne opskrift.
Giver ca 12 portioner og 8,5 dl pandesauce

 
# Ingredienser
1 frisk eller optøet frossen kalkun (5400-6300 g), se Info
Tips: gem indmad og hals (smid leveren ud eller gem den til anden brug)
Pølse-majsbrødsfyld (se opskrift) eller dit favorit fyld (valgfrit)
2 fed hvidløg, finthakket
110 g smør, smeltet
Kalkunsuppe med indmad (se nedenfor)
2½ dl tør hvidvin eller vermouth
3 spsk hvedemel
salt og friskmalet sort peber

 
* Fremgangsmåde
1. Forvarm ovnen til 230 °C.
Skyl kalkunen; klap den tør med køkkenrulle.

 
2. Tilbered fyldet hvis det ønskes.

 
3. Fyld kroppen og halsfordybningen løst med fyldet, hvis det ønskes.

 
4. Fold skindet over åbningen og luk med kødnåle.
Bind benene sammen med sejlgarn eller fold dem igennem skindflapperne hvis der er nogen.
Fold vingerne under kalkunen.

 
5. Læg kalkunen på stegeristen i en lav bradepande.
Rør hvidløg i smørret.
Sæt et stegetermometer i den tykkeste del af låret uden at røre benene.
Pensl 1/3 af smørblandingen jævnt over kalkunen.

 
6. Stil kalkunen i ovnen og skru straks temperaturen ned til 160 °C.
Steg i 18 til 20 min pr 450 g for kalkuner uden fyld og 22 til 24 min pr 450 g for fyldte kalkuner, pensl med smørblandingen efter 1 time og igen efter 1½ time.
Dryp væden over for hver time den steger. (Total stegetid vil være 4 til 5 timer.)
Hvis kalkunen er ved at branke, dækkes den til med folie.
Kalkunen er færdig når den indre temperatur når 85 °C og lårene let kan flytte sig fra sammenføjningen.

 
7. Mens kalkunen steger tilberedes kalkunsuppe med indmaden.

 
8. Flyt kalkunen over på et skærebræt; læg folie over.
Lad den stå i 15 min mens du tilbereder pandesaucen.

 
9. Hæld alt væden fra bradepanden og gem det.
Kog panden af ved at hælde vin op i panden.
Stil den over varmen og kog over mellem-høj varme, skrab de brune bidder op og rør konstant i 2 til 3 min eller indtil blandingen er reduceret med ca halvdelen.

 
10. Tag 75 g af fedtet fra pandevæden; smid resterende fedt ud.
Hæld fedtet i en stor gryde.

 
11. Tilsæt mel; kog op over mellem-høj varme i 1 minut, rør konstant.
Rør langsomt 7½ dl kalkunsuppe, den affedtede kalkunvæde fra bradepanden og den afkogte vinblanding fra bradepanden.

 
12. Kog det over mellem varme i 10 min, rør jævnligt.
Rør det gemte, hakkede indmad i; gennemvarm det.
Smag til med salt og peber.

 
13. Skær kalkunen for med en forskærerkniv. (se teknik HER)
Nem opskrift på saftig og lækker helstegt kalkun med sauce og tranebærkompot til jul og thanksgiving.

 
INFO:
— En kalkun på 5400-6300 g tager ca 2 til 3 dage at optø i køleskabet. Må ikke optøes ved stuetemperatur.

 
— Kalkunfedtet kan erstattes med 50 g smør eller margarine.

 
— Cremet kalkun pandesauce: Rør 2½ dl fløde i sammen med indmaden; fortsæt som anvist i opskriften.


Stegt kalkun med pandesauce 
Trin 4: Fold vingerne ind under kalkunen.


Stegt kalkun med pandesauce 

Trin 5: Indsæt et stegetermometer.


Stegt kalkun med pandesauce 

Trin 6: Dryp væden over kalkunen.


Kalkunsuppe 

Giver 7½ dl

 

# Ingredienser

Gemt indmad, hals og restkød fra en kalkun (smid leveren ud)

1 liter vand

1 dåse (ca 4,4 dl) kyllingesuppe
1 mellemstort løg, skåret i kvarte
2 mellemstore gulerødder, groft hakkede eller skivede
1 stilk selleri, skåret i skiver

4 store kviste persille

1 laurbærblad

1 tsk tørrede timianblade, knust
10 hele sorte peberkorn

 

* Fremgangsmåde

1. Til suppen blandes indmad og hals, vand og kyllingesuppe i en 3-liters gryde.

Bring det i kog over høj varme; skim skummet af.

 

2. Rør løg, gulerødder, selleri, persille, laurbærblad, timian og peberkorn i.
Skru varmen ned til lav.

Lad det simre, uden låg, i 1½ til 2 timer, rør jævnligt.

(Hvis væden fordamper for hurtigt, tilsættes ekstra 1 dl vand.)
Afkøl det til stuetemperatur.

 

3. Sigt suppen; sæt det til side.

Hvis suppen fylder mindre en 7½ dl tilsættes vand så det bliver til 7½ dl væde.

Hvis suppen fylder mere end 7½ dl bringes det i kog og varmes indtil væden er reduceret til 7½ dl.

 

4. Fjern kødet fra halsen og hak indmaden fint; sæt det til side.

 

5. Suppen kan tilberedes op til 1 dag før servering.

Tildæk indmad og suppe separat og køl det.


Stegt kalkun med pandesauce 

Trin 9: Afkog panden


Stegt kalkun med pandesauce 

Trin 10: Fjern 0,8 dl fedt fra pandevæden.


Stegt kalkun med pandesauce 

Trin 3. Sigt suppen. 


Se alle de bedste opskrifter med Suppe

 

Se alle de bedste opskrifter med Kalkun

 

Se alle de bedste opskrifter med Fjerkræ

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 5.798 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?




Effektiv reklame - klik her