 
 
  Denne gratinsauce er fuld af både vitaminer og mineraler. Dette er mere end en almindelig grønsagsret. Prøv, så skal du få at se. Blomkål
og broccoli er kaloriefattige. 
Forberedelse 40 min. Tilberedning 15 min. 4 portioner 
 
# Ingredienser
750 g blomkål 
400 g broccoli 
200 g gulerødder 
200 g kogt skinke 
 
OSTESAUCE: 
50 g smør eller margarine 
½ dl hvedemel 
2½ dl piskefløde 
1¼ dl mælk 
3 dl reven mager ost, fx Danbo 
½ tsk salt 
⅛ tsk hvid peber 
1 knivspids reven muskat 
 
* Tilberedning
1. Skær stammen og de grønne blade af blomkålen. 
Del hovedet i buketter, skyl dem og lad dem dryppe af i en
sigte. 
 
2. Skyl broccolien. Fjern bladene. 
Skær buketterne af den grove midterstamme, 
kort stilkene noget af. 
Skær et kryds i stilkene og skræl selve stilken. 
Skræl gulerødderne og skær dem i små tern. 
Striml skinken. 
 
3. Bring letsaltet vand i kog i en stor gryde. 
Læg blomkålsbuketterne i, og lad dem koge 3 min. 
Tilsæt gulerødder og broccoli og kog yderligere 7 min. 
Hæld vandet fra og lad grønsagerne dryppe af. 
 
4. Varm ovnen til 200 °C. 
Smelt fedtstoffet i en gryde, rør melet i og lad det blive 
svagt beigefarvet. 
Spæd med fløde og mælk under omrøring og lad saucen 
koge 3-4 min. Rør osten i. 
Smag til med salt, peber og muskat og lad det koge sagte, 
2-3 min. 
 
5. Hæld grønsagerne i et ovnfast fad. Drys skinken over. 
Dæk med saucen. Gratiner ca 15 min. 
 
Broccoli og blomkål med ost: 
Pr. portion: Energi: Kcal 655 = kj 2751 
Kulhydrat 25 g Protein 42 g Fedt 43 g (59%) Fibre 9 g
• Erstat piskefløden med kaffefløde, så mindsker du
fedtindholdet. 
 
Tips:
 
 
Der findes både hvide og gule blomkålssorter. 
Friskheden bedømmes efter den friske blomkålsduft. 
 
 
Broccoli skal være sprød og smukt grøn uden slappe 
blade og gule dele. Farveforandringen kommer når 
broccolien begynder at blomstre.
 
Se alle de bedste
opskrifter med Kartofler og med Grønsager.
 
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min..