Logo

+ Sådan bager du gærbrød - info

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

+ Sådan bager du gærbrød - info


Første gang du bager med gær, føler du dig måske lidt usikker. Der er nemlig visse grundregler, man er nødt til at følge for at opnå et godt resultat. 
Men har du blot forsøgt sig et par gange, opdager du, at det er en stor tilfredsstillelse at tilberede dejen - og sætte det færdige resultat foran familien ...

Her er nogle grundopskrifter, som er gode at have ved hånden.

Læs bagereglerne inden du begynder.

 

Grundopskrifter

Grundopskrift til grovbrød

Grundopskrift til grahamsbrød

Grundopskrift til hvedebrød

Grundopskrift til groft nøddebrød

Grundopskrift til trekornsbrød

 

Grundopskrift til grovbrød

# Ingredienser

25 g gær

2½ dl vand

25 g smør

2 tsk salt

250 g (5 dl) rugmel

250 g (ca. 4 dl) hvedemel 
knuste rugkerner til drys

 

* Fremgangsmåde

1. Rør gæren ud i håndvarmt vand og tilsæt smørret.

2. Tilsæt salt og det meste af melet.

Slå dejen sammen og ælt den. Lad den hæve.

3. Slå dejen ned og form den til et brød, der lægges på en smurt plade eller på bagepapir.

Lad det efterhæve.

4. Brødet pensles med mælk og bages ved 200 °C i ca 45 min.

Til toppen

Grundopskrift til grahamsbrød

# Ingredienser

50 g gær

1½ dl mælk

1 bæger (1,5 dl) yoghurt naturel 
2 tsk salt

250 g (4½ dl) grahamsmel 
180 g (3 dl) hvedemel

æg til pensling

 

* Fremgangsmåde

1. Rør gæren ud i den håndvarme mælk og rør derefter yoghurten i. 
Tilsæt mel og salt.

2. Slå dejen sammen og ælt den. Lad den hæve.

3. Slå den ned og form den. Lad brødet efterhæve.

4. Rids evt. brødet med en skarp kniv og smør det med pisket æg. 
5. Bag brødet ved 200 °C i 45-60 min.

Til toppen

 

Grundopskrift til hvedebrød

# Ingredienser

50 g gær

1 spsk honning 
5 dl kærnemælk

ca. 750 g (12½ dl) hvedemel 
1 spsk salt

50 g smør

 

* Fremgangsmåde

1. Rør gæren med honning.

Tilsæt kærnemælken, der skal have stuetemperatur.

Kom melet i, lidt ad gangen, sammen med salt og smørret i små klumper.

2. Slå dejen sammen og ælt den. Lad den hæve.

3. Slå den ned og ælt den igen. 
Form brødet. Drys med ganske lidt mel og lad det efterhæve.

4. Bag brødet ved 200 °C i ca 1 time.

Til toppen

 

Grundopskrift til groft nøddebrød

# Ingredienser

25 g gær

2½ dl vand

1 tsk salt

2 spsk olie

50 g grofthakkede nødder 
100 g (2 dl) rugmel

125 g (2¼ dl) grahamsmel 
ca. 200 g (3½ dl) hvedemel 
æggehvide til pensling

 

* Fremgangsmåde

1. Rør gæren ud i håndvarmt vand. 
Rør salt, olie, nødder og halvdelen af melet i.

Slå dejen sammen og ælt den derefter med resten af melet.

Lad den hæve.

 

2. Slå den ned og ælt igen.

Form den til et rundt brød, der efterhæves.

 

3. Smør med pisket æggehvide og bag brødet ved 200 °C i ca 45 min.

Til toppen

Grundopskrift til trekornsbrød

# Ingredienser

50 g gær

3 dl vand

100 g kvark

2 tsk salt

125 g (2¼ dl) grahamsmel 
60 g (1 dl) fuldkornsmel 
250 g (ca. 4 dl) hvedemel

1 dl blandede, hele korn, fx sesam-, hørfrø eller rugkerner
æg til pensling

 

* Fremgangsmåde

1. Rør gæren ud i det håndvarme vand.

Tilsæt kvarken, der skal have stuetemperatur.

 

2. Tag lidt hele korn fra til pynt.

Rør resten i gærblandingen.

Derefter tilsættes mel og salt.

Slå dejen sammen og ælt den. Lad den hæve.

 

3. Slå dejen ned og form den til et brød. Lad det efterhæve.

 

4. Smør brødet med pisket æg og drys med hele korn.

Bag det ved 200 °C i ca 45 min.

Til toppen

 


  

 


Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 5.492 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Prøv
Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?




Effektiv reklame - klik her