Logo

Angelica

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Angelica 


Angelica silvestris, eller angelik, er af skærmplante-familie. Den vokser vildt på skyggefulde steder, men dyrkes også. Den kan blive næsten 2 meter høj.

Den aromatiske plante tillagdes i middelalderen næsten ubegrænsede medicinske egenskaber. Heraf dens navneslægtskab med begrebet engel, latin: angelus. Noget der i øvrigt går igen på mange sprog.

 
Det er en nordisk plante. Dens arktiske slægtning, Angelica archangelica, også kaldet (vand)kvan, er meget udbredt på Grønland, hvor den brugtes som et væsentligt våben mod skørbug og anden vitaminmangel. Angelica er i det hele taget almindelig i det nordlige Skandinavien, Island, på Færøerne, i Norge og Finland, samt i Sibirien.

 
Angelica bruges som snapseurt (smagen giver svage mindelser om enebær, der er gin- og geneverkrydderiet), men kandiserede stængler bruges også i bagværk, desserter og konfekt.

 
Et par friske Angelica stængler i frugtgrød eller kompot giver finesse og variation, og den kan også med måde og held bruges i fiskeretter. Angelicaplanten ligner andre, mindre heldige, skærmplanter, så det er sikrest at bruge den dyrkede. Den spiselige angelica har hvide skærme (med sartgrønt eller rosa islæt), stænglerne er »oppustede«, bladene saftiggrønne og duften sødt-krydret.

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.631 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Prøv
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Oksekoed
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?Effektiv reklame - klik her