Logo

Appelsin

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Appelsin 

 
Citrus aurantium er appelsinens latinske betegnelse. Det danske navn kommer af det tyske Apfel (æble) og det latinske navn for kinesere, sinae. Altså kina-æble.
Og appelsinen stammer også fra (Øst)Asien. Den kom til Europa omkring 1400-tallet. Nu dyrkes den (ud over i Kina) i Indien, i Middelhavs­landene, i Californien, Flo­rida og Sydafrika. Sommerappelsinerne Importeres fra juli til november, hovedsagelig fra det nordlige Sydafrika og Brasilien. Men den egentlige sæson ligger fra november til april. I disse måneder kom­mer appelsinerne især fra Spanien, Italien, Grækenland, Cypern og Israel.

 
De almindeligste sorter er Navels, let genkendelig på sit gule, saftrige kød og det navleformede blomsterfæste. Navels efterfølges af Moro og andre blodappelsiner, flest fra Italien og Spanien. De afløses af forskellige sorter fra de samme lande, fx Cadenera og Messina. Det er alle søde, saftige frugter, der ruller ind over den danske grænse, når den nordiske vinter er aller blegest, nemlig i december, januar og februar. De afløses af Jaffa og Shamoutis fra Israel.

 
Den overvejende del af de appelsiner, der findes i handelen, er overfladebehandlet med stoffer (fx diphenyl), der skal forhindre vækst af skimmelsvamp. Stofferne indgår desværre nær forbindelse med den olie, der er i frugtskallen, og kan ikke vaskes af eller fjernes, end ikke ved kogning. Det må derfor frarådes at bruge appelsinskal i større mængder, medmindre man har sikkerhed for, at de er usprøjtede, og det kan man godt sikre sig i en forretning, der forhandler økologisk dyrket grønt og frugt. Det er vigtigt at spørge efter usprøjtede appelsiner, så det betaler sig at føre dem.

 
Der sker næppe noget ved at bruge lidt appelsinskal i fx marmelade, fordi der her fortyndes med sukker og vand og indtagelsen i forvejen er begrænset. Det samme gælder reven appel­sinskal i bagværk og desserter. Men det må absolut frarådes at give et barn (eller voksen) en appelsin med sprøjtet skal til at suge eller gnave af.


Appelsin 

Appelsin skåret på tværs og langs. Billede øverst: hel appelsin og appelsinbåd.

 
Se de bedste opskrifter med Appelsin  

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.885 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Prøv
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Oksekoed
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?Effektiv reklame - klik her