Logo

Fersken

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Fersken 


Fersken, Prunus persica, direkte oversat »persisk blomme« hører egentlig til mandelfamilien. Oprindelseslandet er Kina, og den menes at være kommet til Europa over Iran, det tidligere Persien. Nu dyrkes den overalt, hvor klimaet tillader, og det vil sige, hvor der er varmt og tørt nok. I gode somre kan den give en pæn høst herhjemme, men den kræver megen pasning, helst espalier og en sydvendt mur i læ, måske endog beskyttet af læhegn og glas. Den dyrkes derfor kun til privat for­brug.

Der er to slags ferskner herhjemme. Den sort, der er mest almindelig, er på størrelse med et æble, har gult eller rødgult, let dunet skind og gult frugtkød.
Den anden sort, som kaldes den hvide fersken, har rød/grøn/hvid skal med hvidt frugtkød. Smagen er frisk-sød. Nogle vil mene, at den hvide fersken har en fyldigere smag.

 
Frugten ligner som bekendt en stor, dunet blomme. Vi importerer to hovedsorter, en rød/grøn med hvidt frugtkød, der ses om vinteren, og en sommerfersken, der importeres fra Sydeuropa, Israel og Afrika i stor stil. Det er den gule sort, der næsten kan blive mørkt rød, mens kødet er mættet gul/­orange.

 
En fersken skal være fuldmoden, helst modnet i solen, og skal spises næsten umiddelbart, når den er på sit højdepunkt. Den rådner hurtigt, tåler ikke stød eller hårdhændet behandling. En (lidt) umoden fersken modner i stuetemperatur, en fuldmoden kan holde sig op til et døgn i køleskab.

 
En moden fersken har mættede farver og den giver efter for let tryk. Skallen skal kunne flås af uden videre. At skolde ferskner til flåning bør kun ske med ferskner, der på grund af manglende modenhed har et fastsiddende skind. Ferskner bruges friske, syltede eller henkogte, evt. på dåse med og uden sukker, halve eller i mindre stykker. De bruges udpræget i desserter, frugtsalater og kager/tærter, og er også ofte en del af en tørret frugtblanding. Friske ferskner ses også søm ledsager til stege, fx and, gås eller flæsk. Kernerne fra stenene bruges som erstatning for mandler i olier og til konfektfremstilling.

Det sikreste tegn på en moden fersken, er at den giver efter for et let tryk.
Der er ferskner fra først i juni til midten af september.

 
Ferskner kan fryses. Bedst flået, halveret, befriet for sten, evt. drysset med sukker eller i lage.

Holdbarhed: 1 år.

  

Se de bedste opskrifter med Fersken

✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 5.577 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?




Effektiv reklame - klik her