Logo

Makrel - info

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Makrel - info

 
Milde makrel: Populær fisk invaderer dansk farvand. Makrellerne har tidligt i år bevæget sig til de indre danske farvande. Der er ingen fisk som makrellen, der åbner op for et hav af tilberedningsmuligheder – røgning, stegning, grilning, ja, rå som ceviche eller bagt i ...

 
Makrel eller atlantisk makrel er en fiskeart i makrelslægten. Det er en hurtigsvømmende fisk, der ofte optræder i store stimer. Den er udbredt fra Sortehavet og Middelhavet til Island og Nordnorge samt ved Nordamerikas østkyst. Den kan strejfe dybt ind i Østersøen. Der foregår et stort fiskeri efter makrel

 
Makrel. Engelsk: Mackerel. Latin: Scomber scombrus
 
Sæson: Hele året. Højsæson: August - september

 
Holdbarhed: Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved indkøb. Fisk og skaldyr er letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares under 2 °C. Da de fleste køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur - oftest 4-5 °C - bør fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.

 
Anvendelse: Fedmen i makrellen gør at den godt kan tåle en lidt hårdere behandling, såsom grillning, pande- og ovnstegning.
Andre produkter af makrel: Røget makrel, makrel i konserves (tomat, karry m.m.)

Frysning: 2-3 mdr ved -18 °C. Fisk og skaldyr skal være friske når de fryses ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.

 
Kendetegn: Makrel er blågrøn over ryggen med mørke aftegninger ned til sidelinjen. Bugen er hvid og kødet er mørkt og har et højt indhold af fedtsyrer.
Den er torpedoformet og mangler svømmeblæren, hvilket gør at den hurtigt kan stige og dykke uden problemer med trykforskelle.

 
Levested: Makrellen er udbredt fra Middelhavet til det nordlige Norge og Island. I Nordsøen og Skagerrak overvintrer en del makreller på 400-600 meters dybde, hvor de næsten ikke indtager føde. Først om foråret begynder de atter at æde.

 
Føde: Om foråret består makrellens føde af planktondyr som vingesnegle, vandlopper og fiskeæg. Efter gydning (marts/april – juli) består dens føde af krebsdyr, småsild og brisling.

 
Størrelse: Mindstemål for makrel fanget i Nordsøen er 30 cm. For Skagerrak og Kattegat er det 20 cm. De bliver normalt 30 – 40 cm og vejer sjældent over 1 kg.

 
Kønsmodning:
Når makrellen er ca. 3 år, bliver den kønsmoden. Gydningen foregår ved havoverfladen, hvor den gyder op mod en halv million æg. De flyder rundt i overfladen sammen med sæden, indtil de klækkes efter en uges tid. Efter gydningen spredes makrellerne i småstimer.

 
Fiskeart: Pelagisk stimefisk (Fisken lever i åbent vand og ikke på bunden eller ved kysterne.)
Ernæring: Fed fisk ( 8-35 g fedt pr. 100 g fisk)

 
Opskrifter med Makrel 

 
Tilbage til Råvarer.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 4.599 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Nu når nytårsaften er overstået, hvad synes du så om fyrværkeriet?
Effektiv reklame - klik her