Logo

Oksekød udskæringer

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Oksekød udskæringer 

Når man køber oksekød, er det vigtigt at vide hvilken del som bør anvendes til hvilken ret. Et godt resultat bygger på denne kundskab.

• Prøv gerne økologisk produceret kød fra dyr som er opdrættet på biodynamisk dyrket foder uden tilsætningsstoffer.


Oksekød udskæringer 

Mørbraden er den absolut bedste del af oksekødet. Den er uden tvivl den møreste og derfor den dyreste udskæring. Fedtindholdet ligger på 3-4 %. Den egner sig bedst til at stege hastigt i skiver eller til helstegning.


Oksekød udskæringer 

Den møre og populære roastbeef indeholder 10-16% fedt. Vælg et stykke med fin marmorering - kødet skal være ensartet og let stribet af fedt, det forstærker smagen og gør kødet mørt. Roastbeef bliver bedst med kort tilberedningstid.


Oksekød udskæringer 

Lårene omfatter mere end halvdelen af kødet på et slagtedyr. Det opdeles i yderlår, klump, muskel, inderlår og lårtunge. Kødet på lårdelen er magert og frit for sener. Det egner sig til stege, roulader, bøffer eller gryderetter. Lårtungen bruges til fremstilling af salt kød.


Oksekød udskæringer 

Forkødet er billigere og egner sig bedst til kogte retter og supper. Tykkammen er forholdsvis magert og anvendes til fx grydestegt oksesteg.


Oksekød udskæringer 

Boven er den magreste del af forkødet. Den indeholder dog en del sener, og koges til fx oksekød i peberrodssauce, gryderetter og supper. Men der kan laves fine stege af bovkød. Bov kan steges i ovn eller gryde. Det egner sig også til roulader.


Oksekød udskæringer 

Højrebet er rigt marmoreret og mørt. Egner sig til helstegning. T-bonestegen skæres ud fra højrebet. Tværrebet egner sig bedst til kogning.

 
Sådan bruges de forskellige udskæringer:

 

Tyndbov
Bruges i stegning eller kogning. I skiver kan den anvendes til armsteak eller udbenes til gullasch og hakkekød.

Marvpibebov
Kan anvendes som tyndboven. Ved udbening fremkommer bovklumpen, som er velegnet til bankekød og benløse fugle.

Skank, for- og bag-
Anvendes mest i skiver til osso buco eller til suppe.

Højreb
Kan steges helt eller udskæres til côte de boeuf, dvs. oksekoteletter. Fileten, som er det reelle kød uden fedt, steges som helstegt oksefilet (roastbeef) eller skæres i skiver til bøffer, der kan anvendes til engelsk bøf.

Tykkam
Velegnet til grydesteg med eller uden ben. Er også godt til gullasch og skipperlabskovs, samt til kogning.

Mellemskært og hals
Kun egnet til kogning og som hakkekød. Anvendes til pølsefremstilling.

Tværreb
Kan anvendes til suppekogning eller i mindre stykker til gryderetter. Anvendes til sprængt oksebryst.

Tykbryst, tyndbryst og spidsbryst
Anvendes til hakkekød eller pålæg.

Slag
Blommen, som er et reelt stykke kød, kan bruges til flankesteaks og benløse fugle. Dets anvendelse er begrænset pga. meget kraftige bindevævshinder og sener.

Tyndsteg
Kan steges hel som oksesteg med krølfedt eller skæres i skiver til T-bonesteaks eller Porterhouse steak. Fileten med fedtkant skæres i skiver til entrecote.

Mørbrad
Steges hel, evt. indbagt. Velegnet til bøffer. Anvendes til tournedos, chateaubriand og stroganoff.

Inderlår og klump
Kan bruges til minutbøf, stroganoff, benløse fugle og andre gryderetter, samt til billig roast beef. Anvendes til røget okseinderlår. Klumpen er knap så mør som inderlåret.

Lårtunge
Den kraftige muskulatur begrænser anvendelsesmulighederne. Anvendes til saltkød til pålæg.

Tyksteg
Kan anvendes til hel steg og udskåret til bøffer. I tern god til fondue.

Yderlår
Kødet er ikke særlig mørt og kan derfor kun bruges i tynde skiver til f.eks. bankekød, benløse fugle eller sammenkogte retter.

Culotte og cuvette
Steges hel i ovnen eller i skiver som steaks. Cuvetten er ikke så mør som culotten.

 
Se alle de bedste tips og gode råd her: Info

 
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (8 stemmer)
Siden er blevet set 6.808 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Nu når nytårsaften er overstået, hvad synes du så om fyrværkeriet?
Effektiv reklame - klik her