Logo

Ris - info

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ris - info 

 
Ris, Oryza sativa, er rent botanisk et etårigt topgræs, der stammer fra Sydøst-Asien, nærmere bestemt Thailand, Indonesien, Kina og Japan, hvor den har været hovednæringsmidlet i årtusinder.
Der findes mere end 2000 sorter, og risen ernærer den største del af verdens befolkning.
For et par årtier siden var ris i Danmark kun to ting: langkornede ris til »løse ris« og runde ris til grød. De langkornede kunne købes upolerede og polerede, og de bedste sorter hed siamris (små fra Siam, nu Thailand) og store carolinaris fra Californien.

 
De senere års helsekostbølge og udvidede kommunikation med fremmede køkkener har gjort risen til hverdag også i Danmark. Det har bragt en række andre ristyper på markedet, og der er grund til at tro, at tendensen vil fortsætte. Hvert lands køkken har sine foretrukne sorter, fx pakistanske, italienske (aborio), japanske og indiske ris, og hver især egner de sig naturligt nok bedst til de pågældende landes retter. Når de fås, fås de i specialbutikker, ofte af etnisk art.

 
Hvis vi holder os til dansk sædvane, kan vi stadig inddele ris sortimentet i to hovedsorter: de langkornede og de runde. Nu fås de langkornede både rå og behandlet i flere variationer end det er set før.

 
Langkornede ris fås som naturris, også kaldet naturris eller brune ris, og det er et uforarbejdet naturprodukt, hvor kun yderskallen er fjernet, mens selve riskornet med
hinder er bevaret, og dermed vitaminer og proteiner. Naturris kræver næsten dobbelt så meget vand ved kogning, og kogetiden er omkring 40 min. Langkornede ris fås også polerede, det vil sige, at frøets (riskornets) yderlag er fjernet. Det bevirker et mærkbart nedsat indhold af risens værdifulde stoffer.

 
Ris fås endvidere parboiled. Parboiled betyder, at risen har undergået en vand- og dampbehandling, der, ifølge producenterne, flytter risens værdi ind midt iriskornet, der derfor kan sælges polerede med næringsværdien i behold, skønt stivelsen mangler, så risene ikke klæber ved kogning. Kogetiden for parboiled ris er 20-25 min. Og så fås der mere eller mindre forkogte ris, oftest i poser, hvori de også koges. Det er muligvis praktisk, men smag og konsistens lider derved.

 
Runde ris er stadig korte og runde, polerede hvide ris, med en god portion stivelse, så risengrøden kan blive som den plejer. Kogetiden er 30-35 min. i vand og 35-40 min. i mælk. Ris hører til noget, der med fordel kan koges færdig i høkasse, også selvom det bare er en avisomvundet gryde sat under dyne eller tæppe. Risen behøver kun at være halvt kogt, inden den sættes i høkassen. Til gengæld må man beregne dobbelt tid, før risen er færdig, men den passer sig selv og konsistensen bliver fin.


Ris - info 
Vilde ris er sidste skud på stammen af importerede specialiteter, men vilde ris, Zizania aquatica, er en helt anden græsart. Det høje, stive græs, der vokser ved flodbredder, giver lange, slanke og næsten sorte korn. De kaldes også indianerris, fordi de udgjorde næringsmiddel for indianerne i Nordamerika, hvorfra de stammer. Vilde ris skal koges i rigeligt, letsaltet vand, til de »springer«, det vil sige skallen åbner sig. Det varer mellem 30 og 40 min. Vilde ris kommer bedst til deres ret i små portioner eller som ca af løse ris.

 
Rismel er, som navnet siger, grovere eller finere mel af (hvide) ris. Det indeholder ikke gluten og tåles derfor af glutenallergikere.


Ris - info 
Risnudler er hvidlige trådnudler fremstillet af rismel. De kan også have form som bændler. Bændlerne skal lægges kortere eller længere tid i blød, det fremgår af emballagen. Risnudler må ikke forveksles med glasnudler, der er et nudelprodukt baseret på mungbønner.

 
Ris tager overmåde nemt smag fra andet, derfor skal den opbevares tæt tillukket. Hvis man ønsker at give risen smag, fx af trøffel, noget specielt italienerne bruger i ris, som er tiltænkt risotto, kan man lægge smagsgiveren ned til risene.


Ris - info 

Hvide ris
Fiberindholdet i en pose parboiled basmatiris er ikke nævneværdigt.
Faktisk ligger det med 1,3 g pr. 100 g ris på under en tredjedel af det, som de sorte ris giver dig.
Desuden indeholder de hvide ris heller ikke mange vitaminer og mineraler.


Ris - info

Sorte ris
Den mørkviolette farve, der kommer af kogte sorte ris, skyldes antocyaniner. De kan potentielt styrke immunforsvaret.
Fiberindholdet er rigtig godt og sikrer en god tarmfunktion, der nedbringer kolesteroltallet og mindsker risikoen for visse kræftformer. De sorte ris er desuden en kilde til sundt fedt.



Ris - info

Røde ris
Ligesom sorte ris indeholder den røde variant potentielt immunforsvarsstyrkende antocyaniner.
Koncentrationen er dog væsentlig lavere, og det samme er fiberindholdet, der ligger på knap 3 g pr. 100 g ris. Røde ris giver dig også det sunde fedt.

Se de bedste opskrifter med Ris

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 5.380 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Tilmeld nyhedsmail her

Nyeste kommentarer

Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?
Effektiv reklame - klik her