Logo

Shiitake - info

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Shiitake - info

Shiitake har en lys til mørkebrun paraplyformet hat, der er 2-4 cm i diameter. Hatten har lyse lameller, og kødet er fast og hvidt. Stokken er lysbrun. 

 
Shiitake har siden år 2000 overhalet champignon som verdens mest dyrkede svamp. Shiitake svampe dyrkes primært i Kina, Japan og USA. I Danmark kender vi derfor mest shiitake som en importvare. Det er dog muligt selv at dyrke svampen, hvis man kan få fat i podede egestammer på planteskolerne. Du kan bruge shiitake svampe i mange forskellige retter. Prøv fx en opskrift på cremet svamperagout med shiitake, som kan serveres sammen med et saftigt stykke kalkun. Lækkert tilbehør kan også bestå af en risret med blandede svampe og krydderurter.

 
Shiitake. Engelsk: Shiitake, Oak mushroom, Chinese black mushroom og Black forest mushroom
Latin: Lentinula edodes
 
Sæson: Dansk: -. Import: hele året. Shiitake sælges i det meste af verden, både frisk og tørret.

 
Holdbarhed: 10-12 dage ved 2-4 °C

 
Anvendelse: Shiitake svampene er som regel rene, men kan børstes let hvis der skulle være lidt skidt. Stokken er sej og skæres af. Stokken kan anvendes til fond.
Shiitake er bl.a. velegnet til kød, fisk, fjerkræ, grønsagsretter og supper, fx i sammenkogte kød- og grønsagsretter. Shiitake bruges meget i det japanske køkken, blandt andet i den japanske misosuppe. Stokken er grov og sej og spises normalt ikke, men den er god til at koge med i en fond.

 
Frysning: Uegnet. Men er velegnet til tørring. De tørrede svampe har en kraftig smag i stil med portobello, udblødes i lunkent vand i ca. en time, hvor de vokser til dobbelt størrelse.

 
Shiitake stammer fra Kina og den har været dyrket der i mere end 1000 år.
Den har en lys til mørkbrun hat og er som regel 2-4 cm i diameter. Hatten har lyse lameller og kødet er fast og hvidt. Shiitake vokser i klynger på træer, såsom eg, kastanie og bøgetræ.
Den er almindelig i det meste af Asien og benyttes meget i sammenkogte retter.
Stokken bruges sjældent da den er sejere end hatten og kræver længere kogetid. Men den er en god smagsgiver til fond.

 
Opskrifter med Shiitake

 
Tilbage til Råvarer.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 5.891 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Regeringen, hvem har gjort det bedst?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her