Logo

Vindrue

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Vindrue 

 
Vindrueplanten, Vitaceae, forekommer i store dele af verden, og der er omkring 450 sorter. Men en af dem har fascineret mennesket i årtusinder: Vitis vinifera, vindruen. Forædlet næsten lige så længe den har eksisteret, og mennesket har lavet druevin siden 4000 år f.Kr.

 
Druen kan inddeles i to hovedkategorier: spisedruen og den drue, man laver vin af.
Druer til vin er sjældent behagelige at spise. Skallen er tyk, ofte syrerig, og selve frugten kan være fyldt med kerner og dertil så lille, at der ikke er meget kød på. Til gengæld egner den sig altså fortræffeligt til presning, fordi den afgiver farve, syre, saft og sukker. Ved menneskets mellemkomst bliver det til god eller dårlig vin med kort eller lang holdbarhed, afhængig af sort, voksested og pleje. Omkring 1860 lagdes alle Europas vinmarker øde af vinlusen, phylloxera vastatrix, og det blev nødvendigt at importere modstandsdygtige amerikanske vinstokke.

 
Langsomt kom der atter gang i vindyrkningen. Før phylloxera-vine eksisterer forståeligt nok næppe, så ingen kan afgøre, om »amerikaniseringen« har skadet eller gavnet, men Europa havde intet valg.
Ud over til bordvine og hedvine anvendes vindruer til fremstilling af cognac, armagnac og andre brandies, det vil sige udenfor cognac- og armagnac-området destilleret druespiritus. Vinen danner også basis for Vineddike.

 
Spisedruen er større, skallen tyndere og kødforekomsten rigeligere. Smagen er sødere og ofte mere krydret, som fx hos muskatdruen. Vi skelner mellem blå og grønne druer, hvis farve varierer fra hvid til gyldengrøn, og blå druer kan være sortblå og lys rødlilla. Også form og størrelse varierer. Rund eller oval, lille som en hasselnød eller stor som en blomme.
Vi importerer hovedsagelig vindruer fra Frankrig, Italien, Grækenland, Spanien, Israel, Afrika og Balkan-landene, USA og Sydamerika. De europæiske sorter har sæson om efteråret, men druer fås det meste af året, afhængig af hvorfra de importeres.


Vindrue

Vindruer ses i 3 farver: grønne, blå og røde. Smagen varierer fra det sukkersøde, krydrede til den mere neutrale.
Smagen afhænger af voksestedet, jo mere sol og varme, desto sødere druer. 




Vindruer tørres også til Rosiner og Korender.

 

Se de bedste opskrifter med Vindrue

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 3.168 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?
Effektiv reklame - klik her