Logo

Lækkert hjemmelavet pålæg

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Lækkert hjemmelavet pålæg

 
Til søndagsfrokosten, et lille nemt gæstebud eller et stykke natmad er det altid rart at have lidt lækkert i køleskab eller fryser

 
Kalveleverpostej
Kogt tunge
Sylte af kalvekød
Natmadspostejer

 
En god hjemmelavet leverpostej går man aldrig fejl af. Den serveres med sprøde baconskiver, ristede løg og små syltede agurker.

 

Kalveleverpostej

Til 1½ l form. Tilberedningstid: ca 2 timer. Fryseegnet fx i mindre portioner.

 
# Ingredienser
400 g kalvelever
200 g spæk

4 skalotteløg
4 ansjosfileter
4 spsk hvedemel
2 æg

2½ dl fløde
2 spsk cognac eller vermouth
½ tsk salt
peber fra kværn
½ tsk allehånde

150 g spæk i tynde skiver
 
* Fremgangsmåde
1. Fjern alle sener fra leveren og skær den i mindre stykker.
Skær også de 200 g spæk i stykker.
2. Lad lever- og spækstykker køre gennem kødmaskinen sammen med de pillede, overskårne løg og ansjosfileterne.
Kør det to gange igennem.
3. Rør melet i farsen, tillige med æg, fløde, cognac og krydderier.
(Hvis leverpostejen skal i fryseren, skal der dobbelt mængde krydderier i).

4. Foer formen med de tynde spækskiver og kom leverfarsen i.
Lad leverpostejen bage i ovnen ved 170 °C i ca 1 time og 15 min.
Lad den køle af, før den vendes ud af formen.

 

Kogt tunge

Til 6-10 personer. Tilberedningstid: ca 2½ time. Fryseegnet

 
# Ingredienser
1 fersk eller letsaltet kalvetunge
1 stort løg
1 laurbærblad
2 hele nelliker
evt. salt

8 hele peberkorn

 
* Fremgangsmåde
1. Skyl tungen og hæld den over med kogende vand.
Dup den tør i køkkenrulle. (her og efterfølgende er det kalvetungen der omtales)
2. Læg den ferske tunge i saltet vand.
Den saltede i vand uden salt.
Tilsæt peberkorn, laurbærblad og det hele løg spækket med nelliker.
Lad tungen koge over svag varme i godt 2 timer, til den er mør.
Stik i tungespidsen med en spids kniv.
3. Tag tungen op og brus den over med koldt vand.
(Suppen fra den ferske tunge kan bruges til suppe eller sauce).
4. Fjern fedt, sener og småben, mens tungen endnu er varm.
Flå den fra den tykke ende.
5. Tungen skæres i skiver og spises varm eller kold, fx med en dressing af halv mayonnaise og halv cremefraiche, krydret med kapers og finthakkede agurker.
Du kan også servere grønsager til eller en grøn salat.

 

Sylte af kalvekød

Til 6-8 personer. Tilberedningstid: ca 3½ time. Ikke fryseegnet

 
# Ingredienser
1 kg kalveskank
2-3 tsk salt

10 hele peberkorn
1 laurbærblad

1 kvist timian
1 bdt persille
eddike

6 skalotteløg
2 blade husblas

 
* Fremgangsmåde
1. Lad slagteren hugge skanken over i 2-3 dele.
Læg den i en gryde med koldt vand, så kødet er dækket.
Bring det til kogepunktet og skum.
2. Tilsæt krydderier og krydderurter.
Lad kødet koge, til det falder fra benene.
Læg husblassen i koldt vand.
3. Pil skalotteløgene og hak dem groft.
Tag kødet op og fjern skind, sener og ben.
Skær kødet i små terninger.
4. Si suppen og kom skalotteløgene i, mens den koger ind til 1 liter.
Smelt husblassen i den varme (men ikke kogende) suppe.

Smag lagen til med eddike og salt.
5. Læg kødet i en skål, hæld lagen over og lad skålen stå koldt natten over med alufolie over.
Næste dag kan den vendes ud, når den er helt stiv.
6. Giv rugbrød, sennep, eddike og syltede rødbeder til.

 

Natmadspostejer

Til 6-8 personer. Tilberedningstid: ca 1 time. Fryseegnet

 
# Ingredienser
1 pk. (425 g) frossen butterdej
Fyld:

500 g kalvelever.
2 æg

3 spsk rasp
1 spsk hvedemel
2 forårsløg

1 tsk herbs de provence
salt og peber

1 æg til pensling

 
* Fremgangsmåde
Tø butterdejen op.
Mal leveren gennem kødmaskinen eller i blenderen.
3. Rør den hakkede lever med æg, rasp og mel.
Tilsæt de fintklippede eller hakkede forårsløg samt krydderier.
Fyldet skal være ret fast i konsistensen.

 
4. Rul butterdejen tyndt ud og stik dejen ud, så den passer til små postej- eller linseforme.
Beklæd formene med halvdelen af dejstykkerne.
Kom 2 spsk fyld i hver.
5. Smør kanten med sammenpisket æg og dæk med resten af dejstykkerne.

Skær kanterne rene.
Nu pensles overfladen med æg.
6. Bag postejerne i en varm ovn ved 200 °C i 20-25 min.
Vend dem ud af formene.
Serveres lune eller kolde til en øl eller et glas vin.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 19.307 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her