Logo

Risengrød - historisk

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Risengrød - historisk

 
Vi bør holde de gamle traditioner for efterretter i hævd, for det er sund og billig mad. Mange børn bryder sig ikke om at drikke mælk - giv dem i stedet en mejerigtig dessert.

 
Til 4 personer. Kogetid: 40-50 min.

 
# Ingredienser
1½ liter mælk
2 dl grødris

1 tsk salt

 
* Fremgangsmåde
1. Skyl en tykbundet gryde med koldt vand, inden mælken hældes i.

 
2. Bring mælken i kog, drys risene i og rør kraftigt, til det atter koger.
Skru ned for varmen, læg låg på og lad grøden koge for svag varme i 40-50 min.

Rør i den af og til.
Når den er kogt, smages den til med salt.

 
3. Grøden serveres varm med sukker og kanel, evt. også en smørklat.

 
Historie
Det har i mange år før grødens indtræden været almindeligt i Asien at anvende ris til forskellige former for madlavning – bl.a. budding. Risdesserten er opstået i Mellemøsten eller Persien, hvor den vandt fremgang i Middelalderen.

 
I den europæiske historie var romerne de første, som brugte risbudding/risgrød lavet på gedemælk til medicinske formål. Af denne grund er de første opskrifter nævnt i medicinske tekster. I Skandinavien forekommer risbudding/risgrød for første gang i 1542 i Malmö, hvor man til hverdag kogte grøden på vand og kun til højtider brugte man mælk.

 
Indtil langt op i 1800-tallet, var hovedingrediensen byg, havre og rug, når man fremstillede grød, da ris længe blev betragtet som en luksusvare. Nye traditioner opstod og risengrøden blev introduceret til det bedre borgerskab som en videreudvikling af sødgrøden, der i forvejen ansås for at være et luksusgode. Da grødris var en importvare, og derfor dyre, blev det et statussymbol at kunne servere risengrød for sine julegæster. Husnissen huserede i midten af århundredet rundt om på lofterne, og der var bred enighed om, at man også skulle sætte grød frem til den, hvis man ville regne med dens hjælp – ellers kunne den blive ondsindet.

 
Efterhånden blev risengrøden mere og mere udbredt i takt med, at grødrisene blev et mere almindeligt syn hos købmanden. Omkring år 1900 var den således ved at være folkeeje og blev ikke længere betragtet som statussymbol, man forsøgte derfor i de finere kredse at videreudvikle grøden, så den igen kunne blive eksklusiv. Dette resulterede i, at man blandede grøden med hakkede mandler, fløde og vanilje, hvilket blev til risalamande.

 
Rester af risengrød kan laves til klatkager.
Til risvandgrød bruges vand i stedet for mælk.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (2 stemmer)
Siden er blevet set 5.212 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Prøv
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad hedder USA’s næste præsident?
Effektiv reklame - klik her