Logo

Aborre

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Aborre

 
Aborre, Perca fluviatilis, er en ferskvandsfisk, der hovedsagelig lever i søer. Den ses dog også i brakvand. Den kan blive op til 50 cm lang. Kroppen er torpedoformet med et par tydelige, rødlige rygfinner. Selve kroppen er grågrøn med rødligt skær, der brydes af mørke tvær­bånd.
Aborren skal være mindst 20 cm lang, før den er værd at tilberede. Kødet er velsmagende, men gemmer desværre en masse ben. Aborren egner sig derfor specielt godt til filetering og til fiskefars.
Den er bedst fra juli/august til januar, men den må fi­skes helt til marts. Det er en udpræget lystfiskerfisk, der sjældent ses i almindelig handel. Den kan dog bestil­les.

 
Rensning:
Klip ryg-, bug- og halefinner af fisken, bedst fra hale mod hoved.
Skær hovedet af ved at skære rygsøjlen igennem i nakken og træk hovedet af, sådan at indvolde og indmad følger med.
Pas på galdeblæren, en lille grønsort indvold. Hvis den brister, løber galden ud og gør kødet bittert og uspiseligt.
Skrab fisken fri for skæl, fra hale mod hoved.
Klip eller skær bugen op fra gæller til gat.
Skyl fisken kort under koldt vand. Tør den.

 
Filetering:
Gør fisken i stand som beskrevet.
Brug en smal, skarp kniv og skær langs rygsøjlen, fra hovedende til hale.
Før herefter kniven frem langs rygbenet og følg sidebenene så tæt på som muligt.
Først til den ene side, så til den anden.
Læg de helt frigjorte fileter med skindsiden nedad, og løsn kødet et par cm op ved halen.
Hold fast i det frilagte haleskind og skær fileten helt fri for skind.
Her er en laksekniv god.
Føl efter med fingrene, om alle ben er fjernet.
En pincet gør det nemmere at fjerne resterende småben.

 
Rundrensning:
Man kan også rundrense fisken, noget der er aktuelt, hvis den skal fyldes.
Så skal den ikke skæres op i bugen, men renses, evt. med børste, ned gennem bugen, efter at hovedet er fjernet, som beskrevet under Rensning. Små fisk kan beholde hovedet.
Gem hoved og ben m.m., evt. i fryser, og brug det som basis for fiskesauce eller -suppe.
Aborre kan fryses. Holdbarhed: ca. 6 måneder.

 
Se de bedste opskrifter med Aborre
 

Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 

----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 2,4 (1126 stemmer)
Siden er blevet set 7.859 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?




Effektiv reklame - klik her