Logo

Italiensk julekage - Panettone

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Italiensk julekage - Panettone

 

Panettone er en italiensk kage, der især nydes i julen. Egentlig er den en krydsning mellem en kage og et brød. Det er en let og luftig gærdej tilsat smør, æg og lækkerier som sultanas og kandiseret frugt. Den smager godt og ser imponerende ud. Bemærk, at dejen har lang hævetid.

Arbejdstid: 1½ time Hævetid: 17 timer. Bagetid: ca. 1½ time

 

# Ingredienser til Italiensk julekage:

75 g kandiserede appelsinstrimler 50 g kandiserede citronskaller

150 g sultanas (lyse rosiner se tips)

¼ liter kogende vand

15 g gær

½ dl mælk

4 æg str. L

1 spsk sukker + 100 g sukker

3 spsk honning

1 spsk fintrevet appelsinskal

1 spsk fintrevet citronskal

1 stang vanilje eller

2 tsk vaniljesukker

1 tsk salt

750 g hvedemel

200 + 15 g blødt smør

*

 

Sådan laver du Italiensk julekage:

Hak de kandiserede citrusfrugter, læg dem i en skål med sultanas og overhæld dem med kogende vand.

Lad dem trække tildækket min. ½ time.

Hæld dem i en sigte over en skål. Gem væsken.

Smuldr gæren ud i mælken og tilsæt sukker lad det stå tildækket ½ times tid.

Tilsæt æg, sukker, honning, citrusskaller, vaniljekorn (eller vaniljesukker) og salt.

Hæld det i melet sammen med frugtvæsken og ælt dejen smidig.

Tilsæt smørret lidt ad gangen og ælt dejen blød og elastisk min. 5 min. med maskine.

Tilsæt den afdryppede frugt og lad dejen hæve tildækket ca. 12 timer.

Forhøj en springform (20-22 cm.) med et stykke pap og fór den med bagepapir.

 

Træk/løft dejens kanter (med våde fingre) ind mod midten indtil dejen er blevet spændt op og er elastisk.

Hæld dejen i formen, og dæk med et fugtigt viskestykke.

Stil den et lunt sted, til den har tredoblet sin størrelse ca. 5 timer.

 

Varm ovnen op til 180 °C (160 °C varmluft) og sæt en rist i nederste rille.

Skær et kryds i toppen af dejen med en skarp kniv.

Læg en smørklat i krydset og sæt formen i ovnen i ca. 1½ time.

Pas på, at den ikke bliver alt for mørk på toppen dæk evt. med et stykke bagepapir eller stanniol.

Tjek med et træspyd, om brødet er gennembagt og lad den stå i formen 30 min., før den åbnes, og brødet sættes til afkøling på en rist.

 

TIPS: Sultanas er tørrede lyse druer uden kerner, og de er som regel mere søde og saftige end almindelige rosiner. Du kan bruge rosiner, soltørrede tranebær eller fintsnittet tørret frugt i stedet for sultanas.

 
Oprindeligt er denne kage en juletradition fra Lombardiet og anses som symbol på byen Milano.
I dag er den optaget på den nationale liste over officielle og dermed også kommercielle julekager, Rosinerne symboliserer penge, de kandiserede stykker af ciderfrugt sundhed og stykkerne af kandiseret appelsin giver ifølge traditionen held i kærlighed. Hvilken salig juleopskrift!

 
Kogebog.dk har mange dejlige kage-opskrifter Se kageopskrifter her

 

 
Kilde: Hjemmets bedste MAD

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 19.165 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?




Effektiv reklame - klik her