Logo

Kalvebrisler, Svinekoteletter i øl og Celestiner

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Kalvebrisler, Svinekoteletter i øl og Celestiner


Sammen med Louisa Ahlefeldt er vi gået på jagt i Egeskovs gamle danske opskrifter, som efterfølgende er blevet tilberedt af husholdersken. Et kig ind i den yndige spisestue med portrætter af Jessy Bille-Brahe og hendes mand Julius Ahlefeldt.

 

Kalvebrisler, Svinekoteletter i øl og Celestiner

 

Kalvebrisler med små kødboller (1861)

# Til fire tarteletter skal bruges:
100 g kogte og istandgjorte kalvebrisler

100 g champignon i skiver
små kogte kødboller, rørt af 50 g oksetatar

25 g smør

1 hakket løg

1 dl piskefløde

salt og hvid peber

*

 

Rist champignoner og løg i smør på panden, til løgene er klare.

Kom brislerne, som er delt i små stykker, ved, lad det simre lidt.

Lier med piskefløde, tilsæt salt og hvid peber og til sidst kødbollerne, som skal være gennemvarme.

Skulle blandingen være for tyk, så spæd med lidt vand fra kødbollerne.

Kan serveres i tarteletter eller krustader.

Pynt med ganske tynde skiver kogt høne- eller kyllingebryst og et drys persille eller andet grønt (hønsekødet kan undlades).

 

Hovedret med tilbehør

 

Svinekoteletter i øl
#

4 svinekoteletter

1 grøn peberfrugt i tern

1 løg i tern

250 g skivede champignon
½ tsk Coleman's sennep

2 dl øl

2 dl vand

1 spsk tomatpuré

1 fed hvidløg, presset
1 laurbærblad
Bovril

*

 

Svinekoteletterne brunes på en pande, vand og øl hældes ved.

Koteletterne koges ganske sagte ca. 8-10 min., vendes en gang imellem.

Tages op og holdes varme i et fad.

De øvrige ingredienser kommes ved.

Skyen jævnes lidt, smages til og hældes over koteletterne.

 

Tilbehør
Amerikansk bønnesalat (1960)

#

1 dl kidneybønner

1 dl brune bønner

1 dl hvide bønner

1 dl gule bønner

1 dl grønne bønner

2 dl eddike

1 dl vand

1 tsk salt

2 dl sukker
2 små løg

2 stilke bladselleri

1 grøn peberfrugt

*

 

De tørrede bønner sættes i blød natten over, hvorefter de koges og afkøles (hver for sig).

De gule og grønne bønner renses og dampes møre ca. 5 min.

 

Løg, peberfrugt og bladselleri snittes fint.

Marinade koges af eddike, salt, vand og sukker og afkøles.

Selleri, løg og peberfrugt kommes i marinaden, der hældes over de blande de bønner.

Trækker i et døgn før servering.

Rør af og til.

 

Kalvebrisler, Svinekoteletter i øl og Celestiner

Dessert
Celestiner (1900) serveret med rosengelé
#

6 æg

6 spsk sukker

reven citronskal

25 g smør
rosengelé

*

 

Æggeblommerne røres hvide med sukker.

Tilsæt herefter lidt reven citronskal.

Hviderne piskes stive og vendes i.

Sæt en pande over med lidt smør, lad det blive nøddebrunt og sæt nu dejen på med en spiseske, som små omeletter.

Disse lægges på et fad og holdes varme, mens de sidste bages.

Serveres med et lag rosengelé imellem

(skal kun bages på den ene side og serveres sammenlagt med den bagte side udad).

 

Opskrifter fra Egeskov

 

I 1989 udgav Louisa Ahlfeldt en lille dansk kogebog. Den indeholdt gamle danske opskrifter fra Egeskov. De var oprindelig samlet i håndskrevne kogebøger, som går 5 generationer tilbage til 1850. Claus' bedstemor sagde: »Har du givet hende opskrifterne? Jamen så har du vel undladt det vigtigste!« (Før i tiden var de bedste opskrifter husmødres kæreste eje, som man ikke bare gav fra sig. På den anden side var det uhøfligt at sige nej, hvis man blev spurgt om en opskrift. Løsningen var da at give en ufuldstændig.)

 


 

Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 1.759 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Karrysild, Fasan med madagaskarpeber og JulebombeOpdækning i den ovale, nyklassicistiske spisestue med pilastre og stukrosetter i loftet. 3...
• Laksemousse, Stampes karryret, Svend Åge-kageI spisestuen hænger et yndigt portræt malet af Johan Hørner. Det forestiller Henrik...
• Karrysild, Fasan med madagaskarpeber og JulebombeOpdækning i den ovale, nyklassicistiske spisestue med pilastre og stukrosetter i loftet. 3...
Afstemning
Hvad spiser du til morgenmad?



Afstemning
Hvad spiser du til frokost?


Afstemning
Hvilken ret spiser du mest til aftensmad?


Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken dessert foretrækker du?


Smæk insektet!