Logo

Luciaboller

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Luciaboller

 

I Sverige og Danmark fejrer man Lucia den 13. december, og hele Sverige dufter af nybagte boller; det er safran-boller, der bages i mange forskellige faconer alt efter den lokale tradition.

Lucia var en ung italiensk kristen kvinde, der levede i 300-tallet og delte mad ud til de fattige. Hun led martyrdøden, da hun ikke ville frasige sig den kristne tro og blev derefter kåret til helgen af den katolske kirke.

Arbejdstid: 45 min. Hævetid: 2 timer Bagetid: 15 min. Fryse-egnet. 16-18 dobbelte boller

 

# Ingredienser til Luciaboller:

1 g hel safran

2 spsk kogende vand

¼ liter mælk

25 g gær

1 æg

275 g hvedemel

75 g smeltet smør

75 g sukker

1 tsk salt

evt. ½ tsk gurkemeje

ca. 275 g hvedemel ( ja, igen)

Pynt: rosiner og 1 æg til pensling

*

 

Sådan laver du Luciaboller:

 

 

Rør safran ud i kogende vand.

Rør gæren ud i lun mælk (maks. 37 °C) og tilsæt æg, 275 g hvedemel- og safran-vand.

Lad det hæve tildækket 1 times tid.

 

Rør dejen igennem og tilsæt afkølet smeltet smør, sukker, salt og evt. gurkemeje.

Tilsæt 275 g mel (hold lidt tilbage) og ælt dejen godt igennem, til den er blød og smidig.

Lad den hæve tildækket 20-30 min.

 

Vend dejen ud på et meldrysset bord og ælt den igennem.

Del den i 2 stykker, tril dem til pølser og del dem i 18 lige store stykker hver.

Tril dem til tynde pølser (ca. 24 cm lange), sno dem som omvendte s'er og læg dem enkeltvis eller 2-3 stykker på kryds på bageplader med bagepapir.

Stik rosiner i snoningerne og lad bollerne hæve tildækket 20-30 min.

 

Varm ovnen op til 225 °C varmluft (250 °C almindelig ovnvarme).

Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem 12-15 min. til de er gyldne og gennembagte.

Lad dem afkøle på en rist, men nyd dem gerne, mens de endnu er lidt lune med koldt smør.

 
Luciaboller



Lucia-sangen som den synges under lucia-optog
 

Lucia har ikke noget med jul at gøre, hvad man også kan se i antallet af sange, som der synges. Svenskerne har et væld af Lucia-sange og viser, hvorimod danskerne kun kender en enkelt, der oprindelig handler om lokaliteten Lucia syd for Napoli. Indledningen lyder "Sul mare luccica...".
I Danmark var det første Lucia-optog i Scala under besættelsen. Sidenhen er det blevet en fast del af de fleste skolers julefest, men nogen selvstændig betydning som i Sverige, hvor Lucia-firandet (som man kalder Lucia-fejringen) er en ting og julen en anden, har Lucia ikke fået endnu i Danmark.

 

 
Kilde: Hjemmets bedste MAD

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 3.493 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Nu når nytårsaften er overstået, hvad synes du så om fyrværkeriet?
Effektiv reklame - klik her