Logo

Mortensand med vindruer

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Mortensand med vindruer


Denne andeopskrift er lidt utraditionel, idet anden først koges og derefter brunes i ovnen. Tilbehøret er vindruer, en meget lækker sauce og safranris.

Arbejdstid: 40 min. Koge/stegetid: ca. 1½ time. 4 personer

 

# Ingredienser til :

1 stor klase muscatdruer eller alm. grønne druer

1 and på ca. 3000 g

salt og peber

 

Sauce:

3 spsk smør

3 spsk hvedemel

½ liter af suppen fra anden

evt. kulør

salt og peber

 

Safranris:

2 mellemstore løg

50 g smør

4 dl basmati ris

1 liter af suppen fra anden

4-6 safrantråde

*

 

Sådan laver du Mortensand med vindruer:

Pluk druerne fra stilkene og skyl dem grundigt.

Gnid anden indvendigt med salt og peber og fyld den med druerne.

Sy anden tæt og sirligt sammen og kom den i en gryde med spilkogende, letsaltet vand, som akkurat dækker.

Kog anden stille under låg i ca. 1 time, alt efter størrelse.

 

Tag anden op af gryden og gem suppen.

Læg anden i et ovnfast fad med brystet opad, og sæt den i ovnen ved 250 °C.

Steg anden til den er gyldenbrun 15-20 min.

 

Sauce: Smelt smørret i en gryde og rør melet i.

Rør til blandingen bliver let gyldent.

Spæd med kogende suppe.

Smag til og tilsæt evt. kulør, hvis det er nødvendigt.

 

Safranris: Pil løgene og hak dem fint.

Smelt smørret i en gryde, og lad de hakkede løg snurre klare i smørret.

Rør risene i og rør om, til risene er klare.

Tilsæt den varme suppe lidt ad gangen.

Når risene er møre, tilsættes safran udrørt i lidt varm suppe.

Smag risene til de skal måske have lidt salt.

 

Del anden i portionsstykker og anret dem på et fad sammen med druerne.

Server safranris og sauce til.

 
INFO: Mortensaften er altid den 10. november. I Danmark, Skåne og dele af Tyskland spises der denne aften traditionelt gåsesteg – mortensgås, der i dag er blevet til en mortensand. I Skåne er det endvidere tradition efter gåsen af spise Skånsk æblekage.

 
At spise mortensgås var også i 1700-tallet en alment kendt skik i Danmark. Det ved man, da et spisereglement fra et lollandsk hospital nøje dikterer servering af gås hver mortensaften. I dag er gåsen dog blevet erstattet af and – formentlig da andens størrelse passer bedre til danske husstande: 600.000 ænder mod kun et par tusinde gæs sælges til mortensaftenstid. Ved siden af juleaften (hvor omkring 50% af alle ænder sælges) er mortensaften altså en af de mest velfunderede traditioner inden for det danske køkken. Ud fra disse tal holder altså omtrent en fjerdedel af de danske husstande traditionen i hævd. De 600.000 svarer til en tredjedel af alle ænder, der sælges i Danmark på et år.


Se dejlige desserter her
 


 
Kilde: Hjemmets bedste MAD

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 6.266 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Nu når nytårsaften er overstået, hvad synes du så om fyrværkeriet?
Effektiv reklame - klik her