Logo

Tomater på flasker og glas

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Tomater på flasker og glas 

Øverst: Tomatrelish. I midten syltede, grønne tomater og nederst en tyk tomatpuré.

Tomater er faktisk et »bær«, selvom vi bruger den som grønsag. Tomater fås både røde, grønne og gule, ja visse steder endda stribede!

 
Her får du gode opskrifter på:
Tomatrelish
Serveres til stegt kød, røget kød eller pølseretter.
Tomatchutney
Serveres til ris- eller pastaretter og kan blandes i gryderetter som et pikant krydderi.
Tomatpuré
Tomatketchup
Syltede grønne tomater

 

Tomater på flasker og glas 

Tomatrelish

# Ingredienser:
1 kg modne tomater
2 løg
4 æbler
1 grøn og 1 rød peberfrugt
4 dl vineddike
1 spsk salt
1 tsk peber
1 stykke hel ingefær eller 1 tsk stødt
2 tsk groft knuste gule sennepskom
2 dl (175 g) melis
evt. konserveringsmiddel

 
* Tilberedning:
1. Skold tomaterne, flå dem og skær dem i kvarte.
Pil løgene og hak dem groft.
Skræl æblerne og skær dem i både uden kernehus.
Vask og rens peberfrugterne og skær dem i strimler.

 
2. Bland alle grønsagerne i en tykbundet gryde eller kasserolle.
Hæld eddiken over og giv det et opkog. Kom krydderierne i.

 
3. Kog relishen over svag varme og under låg i ca. 20 minutter.
Tilsæt sukker og lad det koge, under omrøring og uden låg, til alle
grønsagerne er møre og relishen tyktflydende.

 
4. Tag gryden fra varmen og rør evt. konserveringsmiddel i.
Fyld relishen i rene, varme glas og bind dem til.
Serveres til stegt kød, røget kød eller pølseretter.
Til toppen

 
Se også Chutney og relish 

Tomatchutney

# Ingredienser:
1 kg modne tomater
2 løg
2 æbler
3;4 dl eddike
1 dl små rosiner
1-2 dl (100-150 g) melis
½ tsk kanel
1 tsk sennepspulver
¼ tsk cayennepeber
1-2 tsk salt
evt. konserveringsmiddel

 
* Tilberedning:
1. Skold tomaterne, flå dem og skær dem i kvarte.
Pil løgene og hak dem fint.
Skræl æblerne og skær dem i både uden kernehus.
Kom alle grønsagerne i en gryde, hæld eddiken over og lad det koge
under låg og for svag varme i ca. 20 minutter.

 
2. Tilsæt rosiner, sukker og krydderier og lad det koge videre uden
låg i ca. 30 minutter eller til chutneyen er tyktflydende.
Rør ofte, så der ikke er noget der brænder fast i bunden af gryden.

 
3. Sluk for varmen og rør evt. konserveringsmiddel i.
Fyld chutneyen på rene, varme glas, som bindes til.
Serveres til ris- eller pastaretter og kan blandes i gryderetter som et pikant krydderi.
Til toppen 

Tomatpuré

# Ingredienser:
2 kg godt modne tomater
2 løg
2 spsk salt
½-1 tsk sukker
evt. konserveringsmiddel

 
* Tilberedning:
1. Vask tomaterne og skær dem i både. Pil løgene og hak dem fint.
Kom tomater og løg i en tykbundet gryde og kog dem i ca 20 min 
under låg og ved svag varme.

 
2. Kom tomatblandingen i blenderen ad to gange og lad det køre på 
mellemste hastighed i ca. 10 sekunder.
Passer tomatpureen gennem en fintmasket sigte, så kerner og 
resterne af skindet bliver liggende tilbage.
Hvis du ikke har en blender, så kog tomaterne i ½ time og 
passer dem derefter gennem sigten.

 
3. Hæld tomatpureen op i den rengjorte gryde, tilsæt salt og sukker og 
kog den ind, uden låg, til den har en passende konsistens.
Sluk for varmen og tilsæt evt. konserveringsmiddel.
Fyld pureen på glas eller på flasker med bred hals og bind den godt til.
Til toppen 

Tomatketchup

# Ingredienser:
2 kg godt modne tomater
2 store madæbler
1 løg
1 fed hvidløg
3 dl eddike
2 spsk salt
1 tsk sennepspulver
1 tsk stødte nelliker
½ tsk stødt ingefær
½ tsk stødt allehånde
1 dl (ca. 100 g) melis
evt. konserveringsmiddel

 
* Tilberedning:
1. Vask tomater og æbler og skær dem i både (æblerne uden kernehus).
Kør begge dele gennem kødmaskinen sammen med det
pillede, hakkede løg eller kør dem i blenderen (ad et par gange),
til de er hakket groft.

 
2. Tilsæt eddiken og kog mosen under låg og ved svag varme i ca 15 min.
Tilsæt krydderier og sukker og lad mosen koge uden låg
under jævnlig omrøring, til den er tyktflydende.

 
3. Sluk for varmen og tilsæt evt. konserveringsmiddel.
Fyld ketchup'en på rene flasker eller glas, som først er skyllet med
konserveringsmiddel.
Til toppen 

Syltede grønne tomater

# Ingredienser:
1 kg små grønne tomater
1 dl vand
1 dl eddike
9 dl (750 g) melis
10 hele nelliker

 
* Tilberedning:
1. Vask tomaterne og prik dem med en gaffel.

 
2. Blandt eddike, sukker, vand og nelliker og giv det et opkog.
Kom tomaterne i lagen og lad dem koge over svag varme i 3-4 min.
Lad gryden stå til næste dag og giv så igen tomaterne et opkog på 3-4 min.

 
3. Kom tomaterne i glas eller krukker og fyld op med eddikelagen.
Luk godt til.

 
Variation:
I stedet for hele nelliker kan du tilsætte 1 hel stang vanilje eller 1 stykke hel ingefær til lagen.
Tomaterne kan også flås. Skold dem i lige dele vand og eddike, inden de flås.
Ellers samme fremgangsmåde som ovenfor.
Til toppen

 

Se alle de bedste opskrifter med Tomater

 
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 5.057 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her