Logo

Sorbet is

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sorbet is

 
Friske sorbeter. Få opskrifter på melon, champagne, kiwi og brombær. Sorbet kan også laves af købesaft eller juice. Hvad enten vi kalder det sherbet, sorbet, vand-is eller frugt-is, så taler vi om den samme forfriskende is.
En let, elegant dessert eller en fin mellem ret, der renser smagsløgene.
 
Se opskrifter
Grundopskrift til Sorbet af frisk frugt
Melon sorbet
Kiwi sorbet
Champagne sorbet


Frugt, saft eller vin
Det mest almindelige er, at man laver sorbet af friske frugter eller af saften af friske frugter. Man må dog være opmærksom på, at nogle frugter er mere søde end andre.
Nogle afgiver megen saft, mens andre afgiver mindre. Med andre ord: mængden af frugt eller saft kan kun angives tilnærmelsesvis.
Bruger man frisk frugt, er det bedst at mose den i en blender, men det kan også lade sig gøre at mose frugten gennem en fin sigte.
Hårde frugter som æbler, stikkelsbær, solbær o.a. må først koges i vand, så man får en blød mos.
Derefter blendes frugten eller gnides gennem en sigte.

Al saft bør sies, ellers bliver sorbet'en uklar.
Hvis en del af »saften« er vin eller spiritus, må man huske på, at det ikke må koge. Ydermere taber både vin og spiritus lidt af smagen, når det bliver frosset ned.

 
Sukkerlage
Sukkermængden til den søde lage afhænger naturligvis af frugtens eller saftens sødme, og af hvorvidt man ønsker en sødlig sorbet eller en syrlig. Lad sukkeret opløse fuldstændigt i det kogende vand eller væske, afkøl den og bland den derefter med frugtmos, saft eller vin.

 
Nedfrysning
Hæld frugtmassen i en frysefast form. Jo lavere den er, desto hurtigere går frysningen. Når sorbetmassen har konsistens som frossen mos - næsten som upisket æggehvide - rører man i den og skraber isen ned fra siderne. Pisk den igennem med en elpisker.
Man kan tilsætte æggehvider eller lade være. Konsistensen og holdbarheden af sorbet bliver bedre, hvis man tilsætter æggehvideskum (ikke hårdtpisket som til marengs).

Når æggehviden er foldet i den piskede sorbet, sættes den atter i fryseren; denne gang i mindst 3 timer.

 
Servering
Et kvarter før man skal spise sorbet'en, tages den ud af fryseren.
Form den til kugler med en is-kugler eller skiv den op med en ske, dyppet i varmt vand.

Sorbet må ikke få for meget pynt.
Det skal være en forfriskende mundfuld efter et dejligt måltid.

Gå til toppen af siden

 

Sorbet is 

Grundopskrift til Sorbet af frisk frugt

Til 4 personer. Tilberedningstid: ca 15 min. Frysetid: 3-4 timer.

 
# Ingredienser
350 g friske bær fx brombær eller ca 3½ dl saft
85 g (1 dl) melis
1 dl vand

1 æggehvide


Sorbet is 
* Fremgangsmåde

Mos frugten i blender eller sigte.
Saft presses og sies.

Kog en lage af melis og vand. Afkøl den.
Bland med mos eller saft, evt. vin.



Sorbet is

Frys sorbet'en.
Når den er som snesjap, røres der og skrabes fra formens sider.
Pisk med elpisker.
Fold æggehvideskum i.

Frys igen.
Gå til toppen af siden

 

Sorbet is 

Melon sorbet

500 g melonkød
85 g (1 dl) melis
1 dl vand

2 spsk creme de menthe likør eller ¼ tsk pebermynteessens
1½ dl hvidvin

evt. lidt grøn frugtfarve

 
Fremgangsmåden som grundopskrift.
Smag sorbet'en til med pebermyntelikør eller -essens.
Den skal smage kraftigt, for den taber lidt af smagen ved frysning.
Gå til toppen af siden

 

Sorbet is 

Kiwi sorbet

500 g kiwifrugter
85 g (1 dl) melis
1½ dl vand

1 stor citron
evt. 1 æggehvide

 
Skræl kiwifnigterne. Mos frugtkødet i blenderen.
Bland med den afkølede sukkerlage.
Tilsæt citronsaft.
Frys som i grundopskrift.
Pisk sorbet'en igennem.

Tilsæt evt. pisket æggehvide.
Frys atter til sorbet'en er fast.
Gå til toppen af siden

 

Sorbet is 

Champagne sorbet

500 g blå druer
175 g (2 dl) melis
1 dl vand, saft af 1 citron
2½ dl champagne

1 æggehvide

 
Purer druerne i en blender eller gnid dem gennem en fin sigte.
Bland med den kogte, afkølede sukkerlage, citronsaft og champagne.

Frys. Pisk sorbet-massen igennem.
Fold den piskede æggehvide i og frys til sorbet'en er fast.

 
Tips:
Efter kraftigt krydrede retter (fx snegle i hvidløg; karryretter) er det rart med lidt sorbet til at rense smagsløgene, før næste ret serveres.
Gå til toppen af siden

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 9.771 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her