Logo

Melon - info

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Melon - info

 
Netmelon er en ret stor gulskallet frugt med fint netmønster i skallen.
Frugtkødet er orange og svag sødt. Netmelon dyrkes her i landet, men importeres også.
Sæson: juli-september.


Sukkermelon: Cantaloup har en ujævn og furet yderskal, den kaldes også vortemelon. Farven er som regel gul, men ses også grøn.
Frugtkødet er stærkt gult. Melonen er opkaldt efter en by uden for Rom, hvortil den blev indført i 1400-tallet. Smagen er sød og meget krydret. Melonen importeres det meste af året.

 
Ogenmelon er en lille rund melon - den mindste af melonerne. Den har en stribet, grøn yderskal og frugtkødet er svagt grønligt. Melonen er opkaldt efter en kibbutz i Israel. Smagen er sød og meget aromatisk.
Sæsonen er fra april-september.


Galla er en lille melon med grøn, nopret yderskal som i fuldmoden tilstand bliver honningfarvet. Frugtkødet er orange og saftigt, smagen er sød.

 
Honningmelon er en lille melon, der har glat, senere furet, gul skal. Frugtkødet kan være hvidt, grønt eller gult. Smagen er sød og meget aromatisk. Importeres det meste af året.

 
Vandmelon er meget stor og har mørkegrøn, glat yderskat. Frugtkødet er stærkt rødt og meget sprødt, med næsten glasagtig konsistens. De sorte kerner er spredt i det meste af kødet, de spises ikke. Vandmelon spises kold.


Info: 
Fælles for alle meloner gælder, at de skal opbevares koldt, 8-10 °C.Umodne meloner kan modne ved stuetemperatur. En fuldmoden melon kendes på at stilken nemt kan vrikkes og ofte vil stilkenden være let skrumpen. Også den sødlige og aromatiske lugt kendetegner en fuldmoden melon.

Melon serveres naturel i frugtsalater, desserter m.m.

 
Melonguide: Kend din melon
Du kan vælte dig i søde, saftige meloner til skaldyr, is, salater eller kød. Vi spiser masser af honningmelon og vandmelon, men smag også lige på fætrene cantaloupe, piel de sapo og galia. Køb de store meloner. De smager bedst.

 
Meloner er af græskar-familien og er altså i familie med græskar, agurker og squash. Meloner stammer oprindeligt fra Indien og har bredt sig til Afrika og Mellemøsten. Kernerne fra græskar og meloner kan tørres og spises som snacks og i salater. Meloner kan ikke tilberedes, da de har et meget stort vandindhold (90-95%). Til gengæld er melon fantastisk til alle typer is: Parfait, sorbet og italiensk mælkeis. Kødet i sig selv egner sig ikke til frysning.

 
Guide
Man skelner mellem sukkermeloner og vandmelon. Vandmelon er en sort for sig.
Af sukkermeloner kender vi bedst honningmelon, frøskindsmelon, netmelon, galiamelon, cantaloupmelon og charentaise. De er alle varianter af samme type sukkermelon, der er forædlet forskelligt. Der krydses hele tiden sorter og udvikles nye melontyper, som får nye navne, så markedet er forvirrende. Navnene optræder lidt i flæng, også hos forhandere. I hvert fald: En god, moden melon skal være lidt blød i skallen og dufte af melon ved stilkenden. Sukkermeloner skal ikke spises kolde, da det dræber sødmen. Vandmeloner kan derimod godt nydes iskolde, selv om smagen og sødmen er bedre ved stuetemperatur.

 
Melon - info

Cantaloupe
Udtales cantalup. Skallen er nopret, og farven er gul eller lysegrøn. Cantaloupe betragtes af mange som den fineste melon på grund af en intens duft og smag. Smager bedst let afkølet.
Fin til udhuling med en melonkugler. Har smag og personlighed og passer godt til krydrede retter og kød.

 
Rund med netmønster eller med grønne længdestriber. Kødet er grønligt eller stærkt orange.

 
Cantaloup- og charentaise har den kraftigste melonsmag af alle meloner, og de er meget saftige. Egner sig derfor godt til frugtsalater og isopskrifter.
Erstatning: Charentaise
En forædlet udgave af en cantaloup-melon.

 
Melon - info 
Honningmelon
Den foretrukne melon til parmaskinke. Passer også fint sammen med andet røget kød eller fisk og krabbekød. Mild og sød, kan med fordel marineres i portvin eller cognac. Farven er citrongul eller mørk gul, skallen er glat og skinner lidt, formen er oftest aflang.
Kig efter de største. Jo større melonen er, jo bedre er smagen. Frugtkødet er hvidt eller lysegrønt og virker lidt gennemsigtigt. Der findes en variant af honningmelonen, som kaldes ananasmelon. Den smager svagt af ananas og dukker af og til op i handelen, men forveksles nemt med honningmelon.

 
Aflang, glat, gul melon med hård skal.
Kødet er lyst og smager mildt sødt. Den er knap så saftig som andre meloner.

 
Melonen er af græskar-familien dvs. beslægtet med græskar, agurker og squash. Honningmelon hører til gruppen "sukkermeloner", modsat "vandmelon". Den klassiske melonret er honningmelon i både omviklet med parmaskine. Generelt klæder røg og salt den søde melonsmag godt, så meloner er også gode med saltede nødder, bacon, røget mørbrad osv.

 
Melonfrugten egner sig ikke til frysning, men melonkødet er velegnet til isfremstilling.

 
Melon - info


Vandmelon
Danskernes mest populære melon. De første eksemplarer var mørkegrønne og kuglerunde. Efterhånden har vandmelonen fået mange udtryk. Skallen kan være ensfarvet eller mønstret. Farven varierer fra lys til mørk. Kødet er rødt, der findes dog enkelte varianter med gult frugtkød.
Fælles for vandmelonerne er, at de er kæmpestore, de største af dem vejer 15-20 kg. Smagen af vandmelon er mild og svagt sødlig. Vandindholdet er på 95 procent. Af meloner må vandmelonen være tørstslukker nummer 1.

 
Udseende:
Stor, tung, rund eller let aflang melon med mørkegrønt skind og stærkt pink kød samt sorte kerner. Der er mange sorter, men de er ret ens smagsmæssigt, bla. fås en helt mørkegrøn udgave og en spættet/stribet. Kan veje fra 2 kilo og op til 20-30 kilo. Af og til fås vandmeloner i en forædlet udgave uden kerner.

 
En god vandmelon er sød og utroligt saftig, men det er ikke til at se på skallen, om den er moden eller ej.
Vandmelon spises som frisk frugt, men er også lækker i tomatsalater og grønne salater.



Melon - info 

Galia
Galila har noget cantaloupe i sine gener og ligner den. Farven er gulbrun og sjældnere grønlig. Skallen har et fint netværk, der normalt dækker hele overfladen. Der er ribber på langs af frugten, men de er svære at få øje på. Frugtkødet er saftigt, lysegrønt eller gulgrønt. Melonsmagen er sød og mild. Vandindholdet er over 90 procent, som er højt selv for en melon. Derfor er den en god tørstslukker.

 
Ligner netmelon, de to typer forveksles ofte, den er en af-art af netmelonen. Af og til med glat skind. Kødet er lyst orange.

 
Galiamelon er meget sød og saftig, men måske lidt svagere melonsmag end netmelonen.

 

5/5
Melon - info 
Piel de sapo - frøskindsmelon
Rynket og fuld af små grønne pletter. Mange kalder den derfor også for frøskindsmelon. Piel de sapo betyder skrubtudseskind på spansk. Den er sød, saftig og god til at slukke tørsten på en varm sommerdag.
Piel de sapo kan også bruges i frugtsalat og sammen med hindbær og andre bær. God til skinke, røget kød og fisk. Populær i Sydeuropa. De største smager bedst

 
Aflang, grønspættet, nopret melon med lyst gulligt kød. En ny sort, der er en af-art af honningmelon.
Smagen er stort set som honningmelon. Husk, at meloner smager bedst ind mod kernerne. Her sidder sødmen.



Melon - info 

Netmelon
Rund og lysegrøn melon, der dog også kan være oval. Har netmønster i skallen.
Dens udseende kan variere fra grøn til bleggul eller gråorange, og den kan have længdestriber sammen med netmønstret. Frugtkødet kan variere fra lyst gulligt til mørk orange. Det skyldes, at netmeloner er ét navn for mange forskellige sorter.
Smagen er sød og kraftig.

 

Se alle de bedste opskrifter med Melon

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 10.244 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Nu når nytårsaften er overstået, hvad synes du så om fyrværkeriet?
Effektiv reklame - klik her