Logo

Gulerod - info

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Gulerod - info

 
Gulerod er pæleroden af den forædlede plante Have-Gulerod, som er en meget udbredt grønsagsafgrøde i store dele af verden. Gulerodens farve skyldes det store indhold af stoffet betacaroten, der i kroppen omdannes til A-vitamin. Den stammer oprindelig fra Centralasien, fx det nuværende Afghanistan.

 
Gulerod. Engelsk: Carrot. Latin: Daucus carota

Det videnskabelige navn carota er det gamle latinske ord for gulerod, hvilket har spredt sig til flere andre sprog, fx engelsk, tysk, fransk og græsk (καρότο).

 


Sæson: Dansk: hele året. Import: hele året.
Nye gulerødder fås fra juni-september. Lagrede fås hele året.

 
Holdbarhed: 12-14 dage ved 2-6 °C

 
Anvendelse: Nye skrubbes, ældre skrabes eller skrælles. Skylles. Svind: ca 15%
Anvendes bl.a. revet i råkost, ovnbagt eller i gulerodskage.


Frysning: Gulerødder skæres i tern eller skiver og blancheres i ca. 2 min inden frysning. Mister sprødheden efter optøning.

 
Guleroden menes oprindeligt at stamme fra Afghanistan. Oprindeligt var det de lillafarvede, hvide eller grønne gulerødder, som var de mest populære. Den orange gulerods popularitet kom i 1800-tallet, efter at den blev hentet til Holland. Det skyldtes at nationalfarven i Holland var orange.
Gulerod er en opsvulmet pælerod, som indeholder ca 8% sukkerarter, der giver den milde og let sødlige smag. Den gule farve skyldes stoffet caroten.


Dyrkning: Gulerod er en af de vigtigste grønsager i Danmark og blev i 2011 dyrket på ca. 2100 hektar. Til sammenligning dyrkedes ærter på 3000 ha og kartofler på 16.000 ha. Afgrødens produktivitet er stor, da der kan høstes fra 40 til over 100 ton per hektar, svarende til 4-10 kg per m2. Gulerødder er relativt nøjsomme, de kræver ikke meget gødning for at lykkes, og dyrkes bl.a. derfor i stort omfang i økologisk landbrug.

 
Gulerod - info
Der findes forskellige sorter, hvoraf karotter er små og ofte næsten kuglerunde.
Gulerødder er ethylen-følsomme.


Opskrifter med Gulerod 

 
Tilbage til Råvarer.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 4.757 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Nu når nytårsaften er overstået, hvad synes du så om fyrværkeriet?
Effektiv reklame - klik her