 
 
   
Et luftigt prikket brød - skønt til supper og sandwich. Dette
birkesbrød smager dejligt af birkes og har en sprød skorpe. Giver 1 stort brød 
 
# Ingredienser
40 g birkes 
650 g ubleget hvedemel 
2 tsk havsalt 
50 g koldt usaltet smør skåret i terninger 
1½ spsk fint rørsukker 
15 g smuldret frisk gær 
3¼ dl skummetmælk med rumtemperatur 
1 æg sammenpisket 
ekstra mel til drysning 
ekstra mælk til pensling 
en smurt 900 g brødform 
Bruges tørgær, tilsættes 7 g til melet sammen med salt og
birkes. 
 
* Tilberedning
Bland birkes, mel og salt i en stor skål. 
Tilsæt smørret og gnid det i med fingerspidserne, til
blandingen ligner reven ost. 
Rør sukkeret i og lav en fordybning i midten. 
 
Udrør gæren med lidt af mælken og hæld det i fordybningen
sammen 
med ægget og resten af mælken. 
 
Arbejd melet ind i væsken til en blød, men ikke klistret
dej. 
Vend den ud på en let melet bordflade og ælt den grundigt i
10 min. 
Læg den i skålen igen, dæk den med et fugtigt viskestykke og
lad den hæve 
til dobbelt størrelse ved kølig til normal rumtemperatur i
ca. 1½ time. 
 
Slå den hævede dej ned og vend den ud på en let melet bordflade.
Ælt den glat i 1 min og klap den i et ca. 1 cm tykt
rektangel i samme længde som formen. 
Rul dejen sammen som en roulade fra den ene korte ende. 
Niv sammenføjningerne sammen med fingrene og læg dejen i
formen med 
sammenføjningen nedad. Bøj enderne ind under. 
Formen skal være halvt fyldt. 
 
Dæk med et fugtigt viskestykke og lad dejen hæve til dobbelt
størrelse ved 
rumtemperatur i ca. 1 time. 
Pensl med mælk og bag i forvarmet ovn ved 230 °C i 15 min. 
Skru så ned til 200 °C og bag i 20-30 min, til brødet lyder
hult, når det vendes 
ud af formen og bankes i bunden. Afkøl på bagerist. 
 
Se alle de bedste opskrifter med Brød  eller Boller
 
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill,
 Tøm køleskab, Mad til 1 person, Børnekokke eller Mad på 30 min.