Logo

Parmaskinke

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Parmaskinke 

 
Parmaskinke kommer fra egnen omkring byen Parma i Norditalien. Det er en saltet, krydret, lufttørret skinke af høj kvalitet. Der fremstilles andre skinker efter det, man kan kalde parmametoden, men kun en har hidtil kunnet true den, nemlig San Daniele-skinken fra Friuli ved foden af Alperne over mod Adriaterhavet (nordøst for Venedig).
En god parmaskinke har siddet på en ung, tung gris, der kan levere en skinke på 9-10 kilo. Resten er klima, modning og erfaring.

 
Parmaskinken modnes i skinkemodningshuse, det er store bygninger med trækruder, der kan dirigeres i samspil med vindretningen, så skinkerne hele tiden er omgivet af frisk luft. Vægten bestemmer stort set modningstiden. Selve afgørelsen omkring modningstidspunktet ligger hos skinkemesteren, der - som vinsmageren med sin vinsmagerkop benytter en bensyl, lavet af hesteknogle, fordi den så villigt tager duften til sig. Helt ind til benet skal han for at sikre sig, at skinken er gennemmodnet. Han jager sylen ind, trækker den hurtigt ud og snuser omgående til den. Herefter er han uden vaklen i stand til at vurdere modenhed og smag, eller om der er noget galt, så skinken skal kasseres.

Parmaskinker (og deres nære slægtninge) modnes altid med ben, så aromaen bevares. Dem, der fås uden ben, er udbenet efter modning og lagt i pres.
Parmaskinke er forståeligt nok en dyr skinke, men sammenlignet med andre store delikatesser er det dog en overkommelig fornøjelse.
Vigtigt er det at skære parmaskinken i papirtynde skiver. De bedste ledsagere er godt brød, usaltet smør og vin fra området. Gem melonen til mere ordinære spegeskinker. I sæsonen kan parmaskinke ledsages af milde, friske figner.
I Italien skelner man mellem stykkerne på skinken.
Endestykker og yderstykker bruges i mad: skal kenderen have en rigtig skive, skal den hentes all'osso - ved benet.

 

Se de bedste opskrifter med Parmaskinke

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 

----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.486 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her