Logo

- Suppe - info

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

- Suppe - info 


Ordet suppe kommer af middelnedertysk, afledt af germansk sūpa- 'drikke', beslægtet med dansk søbe.

En madret baseret på vand, der koges med kød, vildt, fjerkræ, fisk, grøntsager, kornprodukter og/eller frugt. Suppe strækker sig fra ganske enkle og billige tilberedninger til avancerede og tidskrævende fremstillinger. Suppe serveres oftest varm, men kolde supper forekommer.

Se suppeopskrifter på Kogebog.dk HER.

 
Typer
Den franske køkkenchef Escoffier inddelte supper i to hovedgrupper: klare supper og jævnede supper. Klare supper baseres på kød, fjerkræ, fisk og grønsager, skummes under kogningen og koges senere ind, så smagen koncentreres (bouillon). De serveres med eller uden fyld.

 
Jævnede supper kan tyknes med opbagning eller stivelse (veloutéer), med puré af suppekød eller urter (fx bisque og tomatsuppe), med æg, fløde eller smør eller med blandinger heraf (cremesupper).

 
Anvendelser
Supper har fra gammel tid hørt til hverdagsmaden som eneste ret, især de supper, hvor kød, fisk, fjerkræ og grønsager spises sammen med suppen, fx hønsekødsuppe, grønkålssuppe og bouillabaisse. Til hverdagssupperne hører også supper drøjet og jævnet med gryn, brød, tørrede ærter eller bælgfrugter, fx gule ærter og bønne- og linsesupper. I det fine borgerkøkken blev det i løbet af 1800-tallet almindeligt at servere klar kraftig suppe (consommé eller bouillon) i kopper som optakt til middagen; blandt de fineste var skildpaddesuppe og svaleredesuppe. Suppen gav udtryk for kokkens formåen og viste hans gastronomiske talent.

 
Sammen med brød hører suppe til de fundamentale tilberedninger, hvor råvarer, der er karakteristiske for de enkelte landes kulturer, anvendes, fx borsjtj, minestrone, clam chowder, hajfinnesuppe og pot-au-feu. I den danske dagligdag har supper af sydlandsk oprindelse, både varme og kolde, nu indtaget deres plads, fx gazpacho, ligesom den øgede tilgang af råvarer fra Kina og Indien har gjort, at de asiatiske klare supper med meget fyld også er blevet hverdagsmad.

 
Gammeldags søde supper og vælling med mælk, saft, frugt og gryn, der var typisk for det skandinaviske køkken, er næsten forsvundet. Sydens kolde supper med frugt og bær begynder derimod at præge dessertkøkkenet.

 

- Suppe - info 


Se alle opskrifter på suppe HER
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill,
 Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 8.089 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?



Effektiv reklame - klik her