Logo

Brun sauce - Grundopskrift

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Brun sauce - Grundopskrift 

 
Grundopskrift Sauce. Arbejdstid: 20 minutter. Kogetid: mindst 3 timer. Heraf ca. 2 l kødsky

 
# Ingredienser til Brun sauce:
Kødsky:
2 kg kødfulde ben af okse, kalv, flæsk, vildt eller lam
1 gulerod
2-3 løg
¼ selleri
1 bdt persille
1 porre
1 laurbærblad
1 kvist timian
salt og peber

 
Sauce:
3 dl kødsky eller (delvis) stegesky eller bouillon
1½-2 spsk hvedemel (15-20 g)
10-15 g smør eller afsmeltet fedt fra kødet
salt og peber
*
Sådan laves Brun sauce:
1. Bed slagteren hugge benene i mindre stykker.
Det er vigtigt, at de er kødfulde, ellers afgiver de ikke smag nok.
Sæt ovnen på 250 °C.

 
2. Læg de delte ben i bradepanden og sæt dem i ovnen i ca. 15 minutter.
Vend benene af og til.

 
3. Skræl imens gulerod, løg og selleri og del dem et par gange.
Læg dem i bradepanden til de let brunede ben og lad det hele brune yderligere i 10 minutter.

 
4. Kom bradepandens indhold i en stor gryde og dæk det med ca. 3 l koldt vand.
Bring det til kogepunktet og skum suppen.

 
5. Tilsæt salt og peber, men vær varsom, hvis skyen skal koge ind, så koncentreres krydderismagen, specielt saltet.
Rens porren og skyl persillen godt og tilsæt det sammen med laurbærblad og eventuelt timian.
Lad suppen koge småt under låg i mindst 3 timer.

 
6. Si suppen, lad den stå lidt og skum fedtet af, når det har samlet sig foroven.
Gem det.

 
7. Lad suppen koge ind for god varme uden låg, til der er ca. 2/3 tilbage.
Nu har man en sky, der danner en fortrinlig basis for både supper og saucer.

 
Sauce:
8. Smelt fedtstoffet i en lille gryde og rør hvedemelet ud heri.
Lad denne afbagning brune godt uden at branke.
Tilsæt lidt vand, rør godt og suppler så med kødsky (stegesky eller bouillon) under stadig omrøring.
Lad saucen koge igennem og smag endeligt til med salt og peber.

 
Tips: Okse- og kalveben kan bruges sammen.
Det er vigtigt for måltidets harmoni at bruge okseben til oksekød, vildtben til vildtkød, lam til lam osv., selv om oksekødssky eller fjerkræsky ofte kan supplere. Bruger man fjerkræ, skal kråser, vingespidser, hvirvelhals m.m. brunes i en gryde sammen med løg, gulerod, porre og evt. krydderurter, dækkes med vand og koge ca. 1 time. Ikke længere, det bliver fjerkræskyen ikke bedre af.
Skum altid det fedt af, der samler sig foroven og brug det i stedet for smør, så smager saucen endnu mere af det, den skal serveres til.
Har saucen ikke fået farve nok, kan den tilsættes et par dråber kulør.
Saucen kan smagsættes med fx rødvin, madeira, cognac eller tomatpure.
Det er vigtigt, at »syren« eller alkoholen koger væk, så smagen alene bliver tilbage i saucen. Lad derfor afbagningen koge nogle minutter uden låg, efter at vin eller puré er tilsat - og altså før kødskyen kommes i.
Frosset i portioner danner kødsky god basis for supper og saucer. Det betaler sig ikke at lave en mindre portion kødsky, med en så langvarig proces, her bliver der ca. 2 L Men den er god at have ved hånden. Holdbarhed: 3-4 måneder.

 
Sådan laves Brun sauce:


Brun sauce - Grundopskrift 
1. Læg de delte ben i bradepanden og sæt dem i en stærkt varm ovn, 250 °C, i ca. 15 minutter. Vend dem af og til.


Brun sauce - Grundopskrift 

2. Skræl imens gulerod, løg og selleri og del dem et par gange.
Læg dem i bradepanden og lad det hele brune yderligere i 10 minutter.


Brun sauce - Grundopskrift 

3. Kom bradepandens indhold i en stor gryde og dæk det med ca. 3 l koldt vand.
Bring det til kogepunktet og skum suppen.


Brun sauce - Grundopskrift 

4. Tilsæt salt og peber, men vær varsom, hvis skyen skal koge ind, så koncentreres krydderismagen.
Rens porren og skyl persillen godt og tilsæt det sammen med laurbær og timian.


Brun sauce - Grundopskrift 

5. Lad suppen koge småt under låg i mindst 3 timer.
Si suppen, lad den stå lidt og skum fedtet af. Gem det.


Brun sauce - Grundopskrift 

6. Lad suppen koge ind for god varme uden låg, til der er ca. 2/3 tilbage.
Nu har du en sky, der danner en fortrinlig basis for både supper og saucer.

 

 
Se flere opskrifter med Brun sauce 

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 5.568 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Nu når nytårsaften er overstået, hvad synes du så om fyrværkeriet?
Effektiv reklame - klik her