Logo

Syltning med bær fra skov og mark

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Syltning med bær fra skov og mark 

 
De danske skove vrimler med bær om efteråret, men hvordan sylter man hyben, rønnebær, tranebær, tyttebær og hyldebær - se det HER

 
Se opskrifterne herunder:
Fasters hybenmarmelade
Rønnebærsyltetøj
Tranebærsyltetøj
Råsyltede tyttebær
Tyttebær-pæresyltetøj
Hyldebær-æblemarmelade


Syltning med bær fra skov og mark

Fasters hybenmarmelade

# Ingredienser:
500 g tørrede abrikoser
1 kg hyben
1 liter kogende vand
1 citron
6 dl (600 g) melis
marmeladepulver

 
* Tilberedning:
1. Klip abrikoserne i tynde strimler eller hak dem fint.
Hæld frugten over med ½ liter spilkogende vand og lad den trække.

 
2. Klip blomst og stilk af de skyllede hyben.
Flæk dem og skrab kernerne ud.
Kom frugten i en syltegryde med ½ liter kogende vand.

 
3. Riv citronskallen fint eller snit den i meget tynde strimler,
der kommes i gryden til hyben sammen med citronsaften.
Lad det koge i 15 min.
Tilsæt abrikoser med væde og lad det koge op.

 
4. Rør sukkeret i frugten og lad marmeladen koge i 10 min.
Rør marmeladepulveret med 1 spsk sukker og drys det over.
Rør godt rundt og lad marmeladen koge i 5 min.

 
5. Den skummes og hældes på rene glas, der straks lukkes til.

 

Se alle de bedste opskrifter med Hyben

 
INFO: Hyben er de orange, højrøde, brune eller sorte frugter fra en af ca. 10 arter af vilde roser, hvoraf langt den almindeligste nu er den indførte og invasive Rynket Rose. Frugterne fra alle roser består af blødt frugtkød, der omgiver hårde, hvide frø.
Til toppen


Syltning med bær fra skov og mark 

Rønnebærsyltetøj

# Ingredienser:
1 kg ribbede (frosne) rønnebær
4 dl vand
½ citron
500 g æbler
8 dl (700 g) melis
1 tsk konserveringsmiddel

 
* Tilberedning:
1. Hvis rønnebærrene ikke er ribbede, skal man beregne 200 g ekstra.
De smager bedst, når de har fået frost.
Men man kan selv lægge de godt modne bær i fryseren og ribbe dem bagefter.

 
2. Læg rønnebærrene i syltegryden med 4 dl vand og den revne skal af ½ citron.
Bring dem i kog og lad dem koge i 20 min.

 
3. Skræl æblerne og fjern kernehuset.
Skær dem i terninger eller i tynde både, der kommes i gryden til rønnebærrene.
Rør sukkeret i og lad det smelte helt, inden syltetøjet bringes i kog.
Lad det simre 10 min uden låg.

 
4. Skum syltetøjet og rør konserveringsmiddel i.
Hæld det på glas, der straks bindes til.

 
NB! Rønnebær har en ret bitter smag, der dog mildnes efter frost.
Når man blander med æbler, mildnes smagen yderligere.
"De er sure", sagde ræven om rønnebærrene; men som syltetøj smager de dejligt - især til vildt.

 

Se alle de bedste opskrifter med Rønnebær
Til toppen


Syltning med bær fra skov og mark 

Tranebærsyltetøj

# Ingredienser:
1 kg tranebær
6 dl (500 g) melis
1 tsk konserveringsvæske

 
* Tilberedning:
1. Skyl bærrene og pil eventuelle stødte eller dårlige bær fra.

 
2. Rør sukker og vand sammen i en syltegryde, til sukkeret er opløst.
Kom bærrene i; varm det langsomt op og bring det i kog.
Lad bærrene koge i 10 min.
Rør· forsigtigt i dem, de må helst ikke koge ud.

 
3. Skum syltetøjet og tilsæt konserveringsvæske.
Hæld syltetøjet på glas, der straks bindes til.

 

Se alle de bedste opskrifter med Tranebær
 
INFO: Tranebær er en bærfrugt, der er meget populær på listen over kosttilskud og fødevarer.
Det friske røde bær med den syrlige og bitre smag er ikke til at tage fejl af. Tranebær bruges især til den velkendte tranebærsaft, samt juice og syltning. Tranebær kan også bruges i det søde køkken, hvor bærret tilfører en frisk syrlig smag.
Tranebær stammer fra tranebærbusken, som vokser vildt på den nordlige halvkugle på tørvebund i fugtige, næringsfattige områder eller højmoser. I Danmark ses tranebærret efterhånden sjældent, men den er stadig meget udbredt i resten af Nordeuropa. Bladene på buskene er små og blanke
og blomsterne pink. Bærrene er små, røde og runde og sidder typisk som perler på en snor.
Tranebærbusken er en såkaldt dværgbusk i familie med lyng. Sæsonen for tranebær strækker sig fra oktober til december, men de kan købes frosne i dagligvarebutikker, hvor næringsindholdet stort set er det samme som i de friske.
Til toppen


Syltning med bær fra skov og mark 

Råsyltede tyttebær

# Ingredienser:
1 kg tyttebær
8 dl (675 g) melis
 
* Tilberedning:
1. Skyl bærrene. Rør ca. '/3 af dem med alt sukkeret i syltegryden.
De skal knuses, så de safter.
 
2. Rør resten af bærrene i - uden at knuse dem og lad det stå koldt
og tildækket til næste dag.
 
3. Rør forsigtigt, men grundigt i syltetøjet, der hældes på glas eller krukker.
Læg et stykke syltepapir, der er dryppet i konserveringsvæske (eller cognac)
over og bind eller luk til.
 
4. Det er mest praktisk at fordele dette syltetøj i små glas, det har nemlig ikke
så lang holdbarhed som kogt syltetøj, men det kan sagtens holde sig, hvis
det opbevares mørkt og køligt.
Glas, der er åbnet, skal stilles i køleskab.
 
Tyttebærrene kommer som regel fra Sverige - og de plejer at være dyre.
Men det er en lækkerbisken.

Se alle de bedste opskrifter med Tyttebær
Til toppen

 

Tyttebær-pæresyltetøj

# Ingredienser:
1 kg tyttebær
500 g pærer
4 dl vand
6 dl (500 g) melis
evt. konserveringsvæske
 
* Tilberedning:
1. Skyl tyttebærrene og skræl pærerne.
Fjern kernehuset. Skær dem i terninger.
 
2. Kom vand og sukker i en syltegryde.
Varm det langsomt op, mens sukkeret smelter.
Kom tyttebær og pæreterninger i og lad det koge,
til pærerne er møre, men ikke helt udkogte (5-10 min.).
 
3. Skum syltetøjet og tilsæt konserveringsvæske,
hvis det skal stå længe.
 
4. Fyld syltetøjet på små glas, der straks lukkes til.
Til toppen
 

Syltning med bær fra skov og mark 

Hyldebær-æblemarmelade

# Ingredienser:
1 kg ribbede hyldebær
¾ kg syrlige æbler
1½ dl vand
½ citron
6 dl (500 g) melis
marmeladepulver
 
* Tilberedning:
1. Hyldebærrene ribbes bedst med en gaffel -
ellers bliver du helt blå på fingrene.
Hvis du vejer dem af inden ribningen, må du beregne 200 g ekstra.
 
2. Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær frugten i små terninger,
der lægges i gryden og dryppes med citronsaft.
 
3. Skyl hyldebærrene og lad dem dryppe af.
Hæld dem i gryden til æblerne.
Tilsæt vand og bring det i kog. Lad frugten koge i 10 min.
 
4. Rør sukkeret i og lad det smelte.
Bring marmeladen i kog igen og lad den simre i 5 min.
 
5. Bland marmeladepulveret med 1 spsk sukker, drys det over og rør om.
Lad marmeladen koge i 2 min.

6. Skum den og hæld den på glas, der lukkes straks.
Til toppen

 

Se alle de bedste opskrifter med Hyldebær

 
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 3.806 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Tilmeld nyhedsmail her

Nyeste kommentarer

Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?




Effektiv reklame - klik her