Logo

Syltning med bær og frugt fra haven

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Syltning med bær og frugt fra haven 

 
Her får du lette opskrifter på, hvordan du gør og flere gode tips til syltning med succes. Har du flere gode bær og frugter i haven, så se hvordan du får lækre sylt her.

 
Både frossen og frisk frugt kan bruges til marmelade, men frugterne og bærrenes naturlige pektinindhold reduceres efter frysning, det er derfor ofte nødvendigt at tilsætte geleringsmiddel eller bruge lidt mere geleringsmiddel end man ville bruge til de friske bær og frugt.

 
Se opskrifterne herunder:
Krydrede kirsebær
Stikkelsbær- og jordbærkompot
Solbærsyltetøj
Ribs- og morel-syltetøj


Syltning med bær og frugt fra haven 

Krydrede kirsebær

# Ingredienser:
1 kg kirsebær
2 dl vand
7 dl (ca. 575 g) melis
1 kanelstang
1 vaniljestang
konserveringsvæske

 
* Tilberedning:
1. Skyl kirsebærrene og tag stenene ud.
Tør evt. stenene i ovnen ved 100 °C i ca. ½ time.
Knæk så mange, du gider, og tag kernerne ud.

 
2. Rør vand og melis og bring det i kog i syltegryden.
Rør til sukkeret er helt opløst.
Kom bær, kerner, den hele kanelstang og den flækkede vaniljestang i.
Bring det langsomt i kog og lad det simre i 10 min.
Det må endelig ikke storkoge, så koger kirsebærrene helt ud.

3. Skum godt og tilsæt konserveringsvæske.
Hæld kirsebærrene på glas, der straks bindes til.

 
NB! Dette syltetøj er ret tyndt i konsistensen.
Hvis du ønsker det mere jævnt, må du bringe kirsebærrene i kog og
derefter tage dem op med en hulske.
Lad derefter lagen koge ind og hæld den over bærrene i glassene.

 
4. De krydrede kirsebær smager godt som »sauce«
til ris à l'amande, is og lyse buddinger.
Man kan smage de syltede bær til med rom eller Peter Heering -
i så tilfælde går de især godt sammen med is.

 

Se alle de bedste opskrifter med Kirsebær
Til toppen


Syltning med bær og frugt fra haven 

Stikkelsbær- og jordbærkompot

# Ingredienser:
1 kg halvmodne stikkelsbær
1½ dl vand
10 dl (600 g) lys farin
1 kg jordbær
konserveringsvæske
 
* Tilberedning:
1. Nip stikkelsbærrene eller skær stilk og blomst af med en skarp kniv.
 
2. Kom vand og sukker i en syltegryde, til sukkeret er opløst.
Kom stikkelsbærrene i.
Bring det i kog og lad bærrene koge i 5 min.
 
3. Tag gryden af varmen og lad den stå i 10-15 min,
afhængig af stikkelsbærrenes størrelse.
 
4. Sæt atter gryden over varmen og kom de nippede, skyllede jordbær i.
Bring det til kogepunktet.
 
5. Tag bærrene op med en hulske og fordel dem i glas.
 
6. Lad lagen koge kraftigt i 3 min.
Skum den og tilsæt konserveringsvæske.
Hæld lagen over bærrene og bind straks glassene til.
 
Variationer:
Hvis du kan lide krydret frugt, kan du tilsætte et lille stykke kanel og
4-5 hele nelliker.
Bind dem ind i en lille gazepose eller læg dem i et tevandsæg,
der sænkes ned i gryden og koger med.
Du kan også krydre med tynde strimler af citronskal og ½ flækket vaniljestang.
 
Stikkelsbær og jordbærkompot smager dejligt til stegt fjerkræ og svinekød.
Den kan også serveres som dessert - med råcreme til.
Eller til morgenymer eller yoghurt.
 
Tips
I stedet for at hælde stikkelsbærkompotten på glas kan man komme den i
fryseforme med låg, lade den køle af og sætte formene i fryseren.
Holdbarhed 12 mdr. Når man tager en portion ud og tøer den op,
kan den kolde sig 1 uge i køleskab.
Se alle de bedste opskrifter med Stikkelsbær
Til toppen


Syltning med bær og frugt fra haven 

Solbærsyltetøj

# Ingredienser:
1 kg solbær
2½ dl vand
6 dl (500 g) melis
skal af ½ citron
1 tsk konserveringsvæske
 
* Tilberedning:
1. Skyl bærrene og kom dem i syltegryden med vandet.
Varm langsomt op og lad bærrene koge i 5 min.
 
2. Rør sukkeret i og tilsæt citronskallen, der er skåret i tynde strimler
(al den hvide hinde skal fjernes).
 
3. Lad syltetøjet koge uden låg i ca. 10 min ved ret kraftig varme.


4. Tag gryden fra varmen og skum syltetøjet.
Rør konserveringsvæske i og hæld syltetøjet på glas, der lukkes til straks.
 
Variation:
Vore bedstemødre syltede ofte solbær med rom. Det er naturligvis en dyr fornøjelse,
men hvis man vil ofre lidt af en flaske, bruges ca. 2 dl til ovenstående portion.
Rommen røres i bærrene sammen med 9 dl (ca. 750 g) melis).
Dette syltetøj smager helt vidunderligt til pandekager og æbleskiver.
Se alle de bedste opskrifter med Solbær
Til toppen


Syltning med bær og frugt fra haven 

Ribs- og morel-syltetøj

# Ingredienser:
500 g ribs
500 g moreller
1 dl vand
7 dl (650 g) melis
1 tsk konserveringsvæske
 
* Tilberedning:
1. Rib ribsene og tag stenene ud af morellerne. Skyl frugten.
Evt. kan morelstenene knuses (se under Krydrede kirsebær ovenfor)
og kernerne tages ud.
 
2. Kom bær, kerner, vand og sukker i en syltegryde og varm det langsomt op.
Rør hele tiden, til sukkeret er opløst, først da bringes frugten i kog.
Lad den småsimre i 10 min.
 
3. Tag gryden fra varmen, skum og tilsæt konserveringsvæske.
 
4. Hæld syltetøjet på rene glas, der lukkes til med det samme.
Til toppen

 

Se alle de bedste opskrifter med Ribs

 
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 5.394 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?




Effektiv reklame - klik her