Logo

Kager - info

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kager - info

Billede: Schwarzwald kage

 

Intet slår den lokkende duft og lækre aroma af en hjemmebagt kage.

Uanset om det er en let delikat himmelsk bid eller en dekadent fyldig djævlekage er mange af tilberedningsprincipperne de samme.
De følgende grundlæggende informationer om kager, er sikre på at give dig alt hvad du behøver for, at din næste kagepræsentation vinder vild begejstring.

 
GRUNDLÆGGENDE KAGER
Kager er delt i to kategorier afhængigt af, hvad der får dem til at hæve. Smørkager afhænger primært af bagepulver eller natron for hævning, mens det i kager af sukkerbrødsdej kommer an på luften der piskes ind i æggene.
I nogle kageopskrifter skal der bruges specielt kagemel, som indeholder mindre protein end almindeligt mel, og som giver en blødere kage. På grund af dets vanskelige beskaffenhed, bør kagemel ofte sigtes før det opmåles og tilsættes til kagedej en.

 
Smørkager
Smørkager inkluderer pundkager og gule, hvide, krydrede og chokolade lagkager. Til disse kager bruges smør, smør eller olie for fugtighed og fyldighed og det hæves med bagepulver og/eller natron. Blødgør smørret først, så det er lettere at blande med sukker.

 
Kager af sukkerbrødsdej
Disse kager antager deres høje volumen fra de piskede æg mere end fra et hævemiddel som bagepulver. Kager af sukkerbrødsdej indeholder ikke smør, olie eller smør. Himmelske bidder er de mest populære, og er bogstaveligt talt fedtfrie, siden der kun bruges æggehvide, ikke blommen. Gule sukkerbrødskager tilberedes med hele æg. Chiffonkager er også gjort lettere med piskede æg, men de er ikke ægte sukkerbrødskager. fordi de indeholder vegetabilsk olie.

 
Når du tilbereder sukkerbrødskager skal du være sikker på at æggene er pisket til det rette stadie; de skal ikke overpiskes eller underpiskes. Arbejd forsigtigt med de piskede æg, når du folder dem i de andre ingredienser, ellers vil de miste luft og volumen.

 
FORBEREDELSE AF FORME
Brug altid nøjagtig den størrelse form der er angivet i opskriften. Hvis formen er for stor, vil kagen ikke hæve ordentligt eller brune jævnt. Hvis formen er for lille, vil kagen synke sammen i midten og strukturen vil blive grov; dejen vil måske også løbe ud over formen gennem bagningen.

 
Til smørkager, bruges skinnende metalforme eller forme med nonstick overflade. Forbered formen med smør og mel før du blander kagedejen, så kagen kan bages straks.

 
Til at forberede kageformen bruges en kagepensel, papirhåndklæder eller bagepapir til at lægge et tyndt, jævnt lag af smør. Strø mel op i den forberedte form; ryst eller vip formen for at dække den jævnt med mel, klap den derefter let for at fjerne overskydende mel.

 
Kager - info 


For at beklæde formen med papir vendes formen; læg et stykke bagepapir over. Pres det rundt om kanten af formen for at lave en pressefold i papiret. Klip langs med pressefolden for at forme en cirkel.
Forbered formen. Pres papiret ned i bunden af den forberedte form. Hvis køkkenet er meget varmt, kan det være en hjælp at køle den forberedte form, indtil du er klar til at hælde dejen i.

 
Sukkerbrødskager bliver sædvanligvis bagt i randforme. Det midterste rør hjælper varmen med at cirkulere gennem bagningen og støtter også kagens delikate struktur.
Formen skal ikke forberedes til sukkerbrødskager. Den uforberedte form lader dejen hænge fast i siderne som den hæver.

 
BAGNING
Stil den/de fyldte forme i midten af en forvarmet ovn. Ovnristen bør måske sættes lavere til kager bagt i randforme. Hvis der bruges 2 riste så sæt dem så ovnen deles i tre, og stil formene så de ikke er lige oven over hinanden. Undgå at åbne ovndøren i den første halvdel af bagetiden. Ovntemperaturen skal være konstant for, at kagen skal hæve ordentligt.

 
En smørkage er færdig, når den begynder at trække væk fra siderne af formen, hvis overfladen springer tilbage når du rører let ved den, og når en kagetester eller en tandstikker af træ indsat i midten af kagen er ren og tør, når du trækker den ud. En sukkerbrødskage er færdig, når den er delikat brunet og overfladen springer tilbage, når du rører let ved den.

 
AFKØLING
Når du tager smørkager ud af ovnen, så lad dem stå i formen på en metalrist i 10 min, eller som opskriften anbefaler. Lad en kniv køre rundt langs kanten af kagen for at løsne den fra formen. Læg en metalrist, med øverste side nedad, over formen. Vend risten og formen samtidig, og kagen skal falde ud på risten. Hvis den ikke falder ud, så slå let i bunden af formen; kagen skulle nemt komme ud. Fjern formen. Fjern papirbeklædningen fra kagen hvis det var brugt. Læg en anden rist over
kagen og vend begge riste og kagen om, sådan at kagen kan afkøle med toppen opad. Fjern den øverste rist.

 
Vend en sukkerbrødskage bagt i en randform ud over en varmebestandig tragt eller en flaske straks efter den fjernes fra ovnen. Hvis den afkøles med toppen opad vil den falde sammen. Fjern ikke en sukkerbrødskage fra formen før den er helt afkølet.

 

Kager - info 


GLASERING
V ær sikker på at kagen er helt kold før den glaseres. Børst alle løse krummer af kagens overflade. For at holde kagefadet rent placeres en smal strimmel bagepapir under kanterne af kagen; fjern dem efter at kagen er glaseret.

 

Kager - info 
Du vil nå et mere professionelt look, hvis du først lægger et lag af glasur fort yndet med mælk på kagen, som en grunddækning for at forsegle eventuelt resterende krummer.

 
Lad dette grunddække tørre et par min, før du dækker det med den endelige glasur. Det bedste resultat opnås ved at bruge en paletkniv af metal til påføring af glasur. Læg et bjerg af glasur i midten af kagen. Fordel glasuren over toppen ved at skubbe det ud mod siderne med paletkniven. Hold hele tiden paletkniven på et glaseret underlag, fordi hvis først paletkniven rører kagens overflade vil krummerne blande sig med glaseringen. For at glasere siderne arbejdes oppefra og
ned, mens det sikres at paletkniven kun rører glasuren.

 
OPBEVARING
Opbevar enkeltlagskager i deres bageforme, tæt tildækkede. Opbevar to- eller tre-lagskager i en kageklokke eller under en stor omvendt skål. Hvis kagen har en fnugget eller kogt glasur, indsættes
en teske under kanten af tildækningen, for at forhindre en lufttæt forsegling og fugtighedsopsamling.

 
Kager med flødeskum eller cremefyld bør opbevares i køleskabet. Uglaserede kager kan fryses i op til 4 måneder, hvis de er godt pakket ind. Optøes i deres indpakning i stuetemperatur. Glaserede kager skal fryses uindpakkede indtil glasuren bliver hård, derefter skal de pakkes ind og forsegles; fryses i op til 2 måneder.
Ved optøning fjernes indpakningen og de tøes ved stuetemperatur eller i køleskabet. Kager med frugt eller buddingefyld er ikke gode at fryse, fordi de bliver våde, når de optøes.

 

Se alle de bedste opskrifter med Kager

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 3.497 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Prøv
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her