Logo

Kager fra fremmede køkkener - gode opskrifter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kager fra fremmede køkkener - gode opskrifter


En ægte savarin er en lækkerbisken af de helt store, hvad enten du serverer den som dessert efter en fin middag eller som kage til fødselsdagskaffen. Hasselnøddebrødet tv. og savarinvalmue th.  


Savarin

Hasselnøddebrød

Valmuebrød

 
En ægte savarin er en lækkerbisken af de helt store, hvad enten du serverer den som dessert efter en fin middag eller som kage til fødselsdagskaffen.
Den vil afgjort vække glæde hos de voksne; børnene vil måske nok foretrække Hasselnøddebrød eller Valmuebrød. 

Savarin

Hævetid: ca 1 time. Bagetid: ca ½ time. 1 randform ca 2 liter

 
# Ingredienser
Gærdej:
175 g smør/margarine
25 g gær

1 dl fløde
4 æg
1 spsk melis
½ tsk salt

250 g (4 dl) hvedemel


Sukkerlage:
2½ dl vand
200 g (2½ dl) melis
2½ dl appelsinlikør eller rom


Tilbehør:
evt. frisk eller henkogt frugt
2½ dl piskefløde

 
* Fremgangsmåde
1. Rør smørret blødt.

 
2. Rør gæren ud i håndvarm fløde.
Pisk æggene, rør dem i gærblandingen med sukker, salt og melet.
Rør dejen glat. Den er lind og kan ikke æltes.

 
3. Lad dejen blive i skålen og fordel det blødgjorte smør over.
Dæk skålen til og sæt dejen til hævning på et lunt sted i ca 45 min.

 
4. Kog en lage af sukker og vand ved jævn varme i 10 min.
Tag gryden af varmen og tilsæt likør eller rom.

 
5. Når dejen er hævet, slås den ned med en slev og røres godt igennem, til alt smørret er rørt ind.
Kom den i en velsmurt form, der kun må være knapt halvt fuld, for dejen hæver meget.

Lad den efterhæve et kvarter, tildækket.

 
6. Bag savarin'en i en varm ovn ved 200 °C - på midterste ribbe - i et kvarter.
Dæmp varmen til 175 °C og bag kagen et kvarter til.
Prøv med en kagenål, om den er gennembagt, (se Tips) ellers må den have 5-10 min. mere.

 
7. Vend kagen ud af formen på en bagerist.
Vask formen og tør den godt.
Læg kagen tilbage i formen og prik overfladen med en gaffel.
Øs lagen over, til kagen har opsuget det hele.

Lad den stå 1-2 timer, til den er helt kold.
Vend den ud på et fad.

 
8. Pynt evt. savarin'en med frisk eller henkogt frugt og server iskoldt flødeskum til.

 
Variation
Du får en dejlig frisk savarin uden spiritus med en lage af 2 dl te, 2 dl melis og 3 dl friskpresset appelsinsaft. Vend 4 dl appelsinbåde i lagen, før den hældes over kagen.
Gå til toppen af siden

 

Hasselnøddebrød

Hasselnøddebrødet og valmuebrødet laves af den samme dej; det er kun fyldet, der er forskelligt. Begge brød er meget lækre.
Hævetid: ca 1 time. Bagetid: ca 40 min. 1 franskbrødsform.

 
# Ingredienser
25 g gær
3 dl mælk

75 g smør/margarine
1 æg

100 g (1¼ dl) melis
1 tsk salt

500 g (8½ dl) hvedemel


Fyld:
100 g hasselnøddekerner
1 æggehvide

2 spsk melis
2 spsk kaffe- eller kakaolikør
æg til pensling

 
* Fremgangsmåde
1. Rør gæren ud i lidt af den håndvarme mælk.

 
2. Smelt smørret i resten af mælken.
Bland de to ting og pisk ægget i, sammen med sukker, salt og ca halvdelen af melet.
Slå dejen sammen.

 
3. Ælt dejen med så meget mel, den kan tage, indtil den er blank og smidig.
Den skal være ret blød.
Sæt den til hævning, lunt og tildækket, i ca 40 min.

 
4. Til fyldet males nøddekernerne i en mandel kværn eller de hakkes fint.
Rør dem med æggehviden og melis.

 
5. Slå dejen ned og ælt den let.
Rul den ud til et rektangel.
Smør fyldet på og rul dejen sammen som en roulade.
Den lægges i den smurte form og efterhæver lunt ca 20 min.
Giv brødet et snit på langs med et skarpt barberblad.
Snittet skal gå gennem mere end det øverste lag dej, så fyldet flyder lidt ud.
Overfladen pensles med sammenpisket æg.

 
6. Bag hasselnøddebrødet i en varm ovn ved 200 °C i ca 40 min.
Tag evt. brødet ud af formen efter ½ times forløb og lad det bage videre på pladen.

Lad det afkøle på en bagerist.
Gå til toppen af siden


Kager fra fremmede køkkener - gode opskrifter 

Valmuebrød

Hasselnøddebrødet og valmuebrødet laves af den samme dej; det er kun fyldet, der er forskelligt. Begge brød er meget lækre.

 
# Ingredienser
25 g gær
3 dl mælk

75 g smør/margarine
1 æg

100 g (1¼ dl) melis
1 tsk salt

500 g (8½ dl) hvedemel


Fyld:
100 g birkesfrø,
2 dl fløde,

25 g mandler,
4 spsk melis
20 g smør.

 
* Fremgangsmåde
1. Rør gæren ud i lidt af den håndvarme mælk.

 
2. Smelt smørret i resten af mælken.
Bland de to ting og pisk ægget i, sammen med sukker, salt og ca halvdelen af melet.
Slå dejen sammen.

 
3. Ælt dejen med så meget mel, den kan tage, indtil den er blank og smidig.
Den skal være ret blød.
Sæt den til hævning, lunt og tildækket, i ca 40 min.

 
4. Knus birkesfrøene i en morter.
Mal mandlerne gennem mandelkværnen.

Kom begge dele i en kasserolle, tilsæt fløden lidt ad gangen og rør, til massen er grødagtig.
Rør sukker og smør i.

 
5. Rul dejen ud til et rektangel og smør fyldet ud over.

 
6. Fortsæt med opskriften som under hasselnøddebrød.

 
Tips: Kagenålen (el. stegespid, evt. en trætandstikker) stikkes ind i kagen og trækkes ud igen.
Er den ren, dvs. uden »våd« dej, er kagen færdig!
Gå til toppen af siden

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 7.529 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Prøv
Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?




Effektiv reklame - klik her